Agderposten

– Jeg kan vaere nådeløs og grusom, jeg også

– Det er to steder du kan gjøre akkurat hva du vil: Inne i hodet ditt og med animasjon, sier Terje Formoe om storsukses­sen for den tegnede utgaven av Kaptein Sabeltann.

-

Formoe angrer ikke akkurat på at han oppsøkte Qvisten Animation for tre og et halvt år siden. Oppildnet av filmselska­pets animasjons suksesser, stilte han med et manus om den svartkledd­e som han konsekvent omtaler som «kapteinen».

Ti manusutkas­t, tre års arbeid og 45 millioner kroner senere går resultatet, «Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant», for fulle seil på norske kinoer.

Men at filmen er i ferd med å bli en publikumss­katt, fører ikke til at Terje Formoe føler for å «ta det rolig de neste hundre år». Tvert om.

Alltid videre

Etter å ha besøkt 15 kinoer for å kaste glans over førpremier­er og signert autografer på kjøpesentr­e, gjenstår det enda noen kinobesøk på Kaptein Sabeltanns­kaperen i helgene fremover.

Han forbereder også 2020-forestilli­ngen i Dyreparken, som han lover «blir annerledes», og noterer seg erfaringer fra film nummer én. For nå begynner han å tenke på oppfølgere­n, i det som i Qvisten-tradisjone­n skal bli en trilogi.

– I hodet har jeg holdt på å bygge opp et univers rundt Kaptein Sabeltann i 30 år. Jeg kan tegne et verdenskar­t over hans verden. Jeg tenker allerede på hvordan vi skal gå videre og gjøre det enda mer spennende – neste gang, sier Formoe til NTB.

Gått sirkelen

Men først har han lyst til én ting, og det er å vaere flue på veggen når kapteinen prøver seg i utlandet. Det kommer også en engelskspr­åklig versjon, aktuell i 30 land, ifølge Terje Formoe, som smiler og sier:

– Jeg har veldig lyst til å reise på noen kinoer rundt i verden og se filmen som en flue på veggen.

Det nytter neppe her hjemme, hvor han er en smule for godt kjent. Terje Formoe forteller at han etter 30 år med Kaptein Sabeltann nå begynner å bli vant med foreldre som sier de var fan da de var små.

– Nå kommer de med barna sine. Vi har gått sirkelen rundt. – Og du går ikke lei?

– Det blir aldri kjedelig, fordi jeg hele tiden setter meg nye mål og løfter listen.

Høyt nivå

Terje Formoe mener folk bør notere seg det høye nivået på animasjon i Norge.

– Vi klarte å lage en film til 45 millioner kroner som nå gjør det bedre enn «Toy Story 4», som har 57 ganger større budsjett. Det er en prestasjon mange bør tenke over.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB/SCANPIX ?? ROLIG: Terje Formoe i et uvanlig rolig øyeblikk.
FOTO: NTB/SCANPIX ROLIG: Terje Formoe i et uvanlig rolig øyeblikk.
 ?? FOTO: SIGURD MOE HETLAND ?? FORNØYD: En fornøyd Kaptein Sabeltann-skaper Terje Formoe sammen med Rasmus A. Sivertsen og Marit Moum Aune.
FOTO: SIGURD MOE HETLAND FORNØYD: En fornøyd Kaptein Sabeltann-skaper Terje Formoe sammen med Rasmus A. Sivertsen og Marit Moum Aune.
 ??  ?? ANIMERT: Kaptein Sabeltann trives i animasjons­form.
ANIMERT: Kaptein Sabeltann trives i animasjons­form.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway