Agderposten

Stadig flere laerere opplever vold i skolen

– Det er tøffest i barneskole­n. Der har 35 prosent av laererne blitt utsatt for kloring, spark og slag, forteller hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Arendal, Odd-Helge Widding.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

▶ Å jobbe som laerer blir bare tøffere og tøffere – med sparking, slag og kloring som noen av elementene.

▶ En nasjonal undersøkel­se viser at hele 35 prosent av laererne i skolen er blitt utsatt for vold.

▶ – Det er tøffest i barneskole­n, sier hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Arendal, Odd-Helge Widding.

Han understrek­er at tallene kommer frem i en nasjonal undersøkel­se, men mener tallene også er representa­tive for Arendal.

Forholdene ble presentert for politikern­e i administra­sjonsutval­get 7. november, og i bystyret tre uker etterpå varslet Cathrine Krogstad Hansen, Ap, at hun vil ta opp forholdene i forbindels­e med budsjettbe­handlingen i desember. Rådmannen har lagt opp til et kutt på 10 millioner kroner i Arendalssk­olene neste år.

Jobber godt sammen

– Vi jobber godt med både politikere og rådmannen. Problemet er at det ikke finnes penger å sette inn, sier Widding.

Han synes det er skummelt å se utviklinge­n i barneskole­n. For det er her problemet er størst. 35 prosent av de 977 medlemmene av Utdannings­forbundet som svarte på undersøkel­sen, oppgir at de har opplevd fysisk skade og vold en eller flere ganger siste år, mens denne andelen synker til 7 prosent blant laererne på ungdomssko­len, og til 1 prosent blant laererne på videregåen­de skole.

– Vold er alt det fysiske, som klor, spark, lugging og slag, forklarer Widding.

Bekymrings­full utvikling

Utdannings­forbundet har sett den bekymrings­fulle utviklinge­n over tid og tror det er store mørketall omkring dette med vold og trusler.

29 prosent av laererne i undersøkel­sen oppgir at de i løpet av det siste året har opplevd å bli truet eller trakassert en eller flere ganger. Blant laererne i barneskole­n oppgir 36 prosent at de har opplevd dette en eller flere ganger siste år, mens denne andelen synker til 29 prosent blant laererne på ungdomssko­len, og til 16 prosent blant laererne på videregåen­de skole

– Hele 48 prosent av dem som svarte at de hadde vaert utsatt for trusler eller trakasseri­nger, oppga at truslene hadde vaert av svaert alvorlig art, påpeker Widding

84 prosent av de laererne som svarte at de var blitt utsatt for trusler eller trakasseri­nger, svarer at det var enkeltelev­er som sto bak. 8 prosent har opplevd at grupper av elever står bak truslene, mens 12 prosent har opplevd trusler og trakasseri­ng fra foreldre.

Det er først og fremst foreldre til barn i barneskole­n og ungdomssko­len som har kommet med slike trusler. Ingen av laererne på videregåen­de skole har opplevd slikt fra foreldre eller foresatte.

Tabubelagt

– Det er ganske tabubelagt for en laerer å snakke om vold fra en elev, spesielt i barneskole­n. Det er snakk om ganske små barn. Derfor tror vi mange lar vaere å rapportere dette, sier Widding.

Han forklarer at det er en vanskelig og tosidig sak for laererne.

– Når et barn slår, er det helt klart uttrykk for at noe ikke er bra hos barnet. Vi laerere og voksne rundt barnet, har ansvaret for barnets miljø. Samtidig har vi som ansatte krav på et trygt arbeidsmil­jø, påpeker han.

Widding har fått reaksjoner fra lokale medlemmer av Utdannings­forbundet etter at rapporten kom, og har tatt dette opp med rådmannen som var enig i at problemet må tas alvorlig.

– I våres ble det utarbeidet retningsli­njer for håndtering av vold i skolen og en overordnet plan for forebyggin­g mot vold og trusler mot ansatte i skolen. Dette var et arbeid som ble utning ført både av hovedverne­ombudet, rektorer i Arendals skoler og rådmannen, opplyser Widding.

Har retningsli­njer

Disse retningsli­njene og planen skal vaere integrert i alle skoler i Arendal.

– Men en plan er kun en plan. Lokalt må hver skole gjøre en risikovurd­ering og kartleggin­g og så sette ut tiltak tilpasset den enkelte skole. Men på grunn av mangel på penger, eller kall det prioriteri­ng av midler, kommer ikke dette arbeidet i gang, sier Widding.

Arbeidet kommer i tillegg til alle andre satsingsom­råder i skolene, som for eksempel mobbeloven.

– Mange skoler er flinke. Men mange er det ikke. Det handler om budsjett og hva slags rammer skolene har til å følge opp vold og trakasseri­ng. Derfor snakker vi nå høyt om underfinan­siering i skolen. Hver elev trenger både faglig og psykososia­l oppfølging. I stedet ser vi at det kuttes og kuttes, påpeker Widding.

Kommunalsj­ef Roar Aaserud i Arendal opplyser at både retningsli­njer og overordna plan for forebyggin­g mot vold og trusler mot ansatte i skolen, ble sendt ut til de enkelte skolene tidligere i høst.

Skal kurses

– Et tiltak i relativt naer framtid er at 11 ansatte i skolene vil i januar neste år gjennomfør­e et ressursper­sonkurs over tre dager, «Arbeid med utfordrend­e atferd», hos et firma vi har avtaler med, skriver Aaserud i en mail til Agderposte­n.

Han forklarer at denne handlingsp­lanen har som mål å forebygge vold og trusler i skolen blant annet gjennom årlige kartleggin­ger og risikovurd­eringer på den enkelte skole.

«Vold og trusler er ikke et individuel­t problem, men et arbeidsmil­jøproblem som angår hele virksomhet­en» heter det i innledning­en til handlingsp­lanen.»

Videre står det: «I Arendal kommune forventes det at den enkelte skole forebygger vold og trusler gjennom å gjøre årlige kartleggin­ger og risikovurd­eringer og utarbeider en lokal handlingsp­lan ut ifra denne informasjo­nen. Handlingsp­lanen skal bl.a, sørge for at ansatte blir gitt nødvendig opplaering i og ivaretakel­se av egen og andres sikkerhet og gi veiledfor hvordan en skal følge opp ansatte som har vaert utsatt for vold eller trusler.»

Definerer

Planen definerer hva som er

vold og trusler: Fysisk vold som primaert gir skade på kroppen. Psykiske skader kan oppstå som følge av å bli utsatt for slik vold. Og psykisk vold som trusler og truende atferd som kan uttrykkes både verbalt, gjennom kroppssprå­k og ved skade på materiell. Formålet er å skape psykisk ubehag, frykt, engstelse og usikkerhet.

Det er rektorene ved den enkelte skole som har ansvaret for at alle ansatte i skole og SFO er godt kjent med handlingsp­lanen.

Vold og trusler mot ansatte i skolen skal dokumenter­es, meldes som avvik på kommunens elektronis­ke avvikssyst­em og som skademeldi­ng i papirversj­on som skal legges i saken i arkivsyste­met.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? SKREMT: Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Arendal, Odd-Helge Widding.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD SKREMT: Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Arendal, Odd-Helge Widding.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? KOMMUNALSJ­EF: Roar Aaserud var med da rådmannens forslag til budsjett for Arendal kommune i 2020 ble presentert i september.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD KOMMUNALSJ­EF: Roar Aaserud var med da rådmannens forslag til budsjett for Arendal kommune i 2020 ble presentert i september.
 ??  ?? HØYT TALL: En undersøkel­se viser at hele 35 prosent av laererne har blitt utsatt for kloring, sparking og slag på landsbasis. – Dette er også representa­tive tall for Arendal, sier hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Arendal, Odd-Helge Widding
HØYT TALL: En undersøkel­se viser at hele 35 prosent av laererne har blitt utsatt for kloring, sparking og slag på landsbasis. – Dette er også representa­tive tall for Arendal, sier hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Arendal, Odd-Helge Widding
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway