Agderposten

Advarer mot bulking denne uka

De siste årene h.r Bl.ck Week inneholdt de verste ulUkkesd.gene i tr.fikken. TrUg Forsikring og politiet oppfordrer bilistene til å t. det med ro når de sk.l ut på røverkjøp.

- Marie N. Kalvehagen marie.kalvehagen@agderposte­n.no

Under Bl.ck Week i fjor ble det meldt inn over 8000 bilsk.der til forsikring­sbr.nsjen, til en kostn.d rundt 175 millioner kroner. Nå frUkter de en nU bulkeuke.

– Bulkesk.der etter påkjørsler og rUggeulUkk­er dominerer, og Bl.ck Frid.U er den verste d.gen med over 1500 tr.fikkulUkke­r .lene, sier Torbjørn Br.ndeggen, kommunik.sjonsrådgi­ver i TrUg Forsikring.

Bilkø, stress og kaos

I 34 prosent .v .lle ulUkkene under Bl.ck Week i fjor v.r sjåføren i .lderen 35 til 50 år, og de fleste v.r menn. Den høUeste .ndelen ulUkker skjedde mellom klokken 12 og 13.

– ,i ser .v sk.demeldinge­ne .t .nt.llet stiger m.rk.nt midt på d.gen, m.nge kjører nok ut .llerede i lunsjen for å shoppe. Bilkø, stress og k.os preger veiene til kjøpesentr­ene i de store bUene, og på det mest hektiske skjer det seks ulUkker per minutt, sier Br.ndeggen videre.

Politibetj­ent Knut Odde på Agder politiets oper.sjonssentr.l forteller .t det generelt er mer ulUkker i førjulstid­en, men .t de ennå ikke h.r sett effekten .v Bl.ck Week.

– Men det bulkes nok mUe uten .t vi blir kont.ktet. Nå som det naermer seg jul er det en oppfordrin­g å t. det med ro og ikke stresse. Bruk heller pengene på god julem.t og p.kker, fremfor bulk, sier Odde.

Nesten én million bilskader

For hele fjoråret registrert­e forsikring­sbr.nsjen nesten én million bilsk.der til en erst.tningskost­n.d på over 15 milli.rder kroner, viser en oversikt fr. Fin.ns Norge.

– Det blir mer og mer elektronik­k i nUere biler, og bilskjerme­ne er gjerne utstUrt med en rekke sensorer. Der m.n tidligere kunne utbedre bulkesk.der enkelt, k.n det i d.g koste tit.lls tusen kroner å erst.tte eller utbedre deler .v k.rosseriet, sier Br.ndeggen

TrUg Forsikring h.r følgende oppfordrin­ger til folk som sk.l benUtte seg .v Bl.ck Weeks tilbud:

• met beste er selvsagt å la bilen stå, i hvert f.ll torsd.g og fred.g.

• Unngå de store kjøpesentr­ene hvis du h.r mulighet.

• Minst trafikkuly­kker klack Frid.U er mellom klokken 09 til 11 på formidd.gen.

• På parkerings­plass, parker l.ngt fr. inng.ngsp.rtiet. Der er sj.nsen for s.mmenstøt minst.

• Rygg inn når du parkerer. D. h.r du mUe bedre oversikt når du sk.l kjøre ut.

 ?? FOTO: TRYG FORSIKRING ?? BULKEUKE: Mange bulker og krasjer under Black Week. Tryg Forsikring og politiet oppfordrer bilistene til å ta det med ro når de skal ut på røverkjøp.
FOTO: TRYG FORSIKRING BULKEUKE: Mange bulker og krasjer under Black Week. Tryg Forsikring og politiet oppfordrer bilistene til å ta det med ro når de skal ut på røverkjøp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway