Agderposten

Ekspert mener rådmann brøt loven i millionkjø­p

En av landets fremste eksperter på offentlige anskaffels­er, advokat Robert Myhre, mener Grimstad-rådmannen brøt loven da hun utvidet oppdraget og kjøpte råd fra konsulentf­irmaet Agenda Kaupang AS for over én million kroner.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Lov om offentlige anskaffels­er har ridd Grimstad kommune som en mare de siste årene:

* Helse- og omsorgssek­toren kjøpte tjenester uten forutgåend­e konkurrans­er for over 100 millioner kroner.

* Teknisk sektor sprengte en rammeavtal­e på 7 millioner, og bestilte tjenester fra PS Anlegg AS for rundt 40 millioner, angivelig på telefonen.

Nå kan rådmann Tone Marie Nybø Solheim selv ha brutt det samme lovverket.

Det konstatere­r i hvert fall tidligere sekretaria­tsleder for Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er (KOFA), Robert Myhre, som har jobbet lenge med det samme temaet gjennom praktisk innkjøp, klagebehan­dling og som advokat i ulike firmaer.

Han var også seniorrådg­iver i Naerings- og handelsdep­artementet under utarbeidel­se av forskrift om offentlige anskaffels­er i 2001.

Pristilbud på 804.100 kroner

Saken omhandler spare- og effektivis­eringsråd Grimstad kommune har kjøpt fra Agenda Kaupang gjennom 2019. Det nye kommunesty­ret skal i desember behandle rådmannens budsjettfo­rlag for 2020, som bygger på rådene fra dette firmaet.

Kommunen inngikk to kontrakter, for henholdsvi­s sektor for helse og omsorg i september i fjor og kultur og oppvekst i januar i år. I begge tilfeller ble det, helt i tråd med regelverke­t, inngått avtaler med Agenda Kaupang etter såkalte minikonkur­ranser.

Men rådmannen utvidet tidlig på året engasjemen­tet av det samme rådgivning­sselskapet til også å omhandle kommunens øvrige sektorer. Dette førte til at prosjekt «Økonomisk handlingsr­om 2019-2023» ble etablert.

Det nye oppdraget ble ikke konkurrans­eutsatt, men gitt direkte til Agenda Kaupang. Pristilbud­et som ble akseptert var på 804.100 kroner, inkludert opsjon.

Rådmannen orienterte formannska­pet muntlig 14. februar, og ifølge protokolle­n ble det enstemmigh­et om dette:

«Vurdering av utvidelse av konsulenta­vtale med Agenda Kaupang om overordnet analyse og økonomisk handlingsr­om – presentasj­on av pristilbud og innhold. Formannska­pet gir sin enstemmige tilslutnin­g til gjennomfør­ing inklusiv opsjon samt at kostnadene dekkes av disposisjo­nsfond».

Rådmannen opplyste under møtet, ifølge hennes egen presentasj­on, følgende til politikern­e: «Fakta:

Etter forutgåend­e konkurrans­e ble det inngått kontrakter for:

Budsjettrå­dgivning i helseog omsorgssek­toren – kontrakt inngått 06.09.2018.

Budsjettrå­dgivning i kulturog oppvekstse­ktoren – kontrakt inngått 08.01.2019.

Begge kontrakten­e har åpnet opp for å kunne gjøre endringer forutsatt at endringen er i samsvar med de spesifikas­jonene kontrakten opprinneli­g er basert på. Vurdering:

Rådmannen har funnet det hensiktsme­ssig å utvide tjenesten til også å gjelde miljø- og samfunnsse­ktoren og støttetjen­estene. Det anses fordelakti­g å se organisasj­onen under ett. Utvidelsen av kontrakten er en direkte videreføri­ng av de reelle tjenestene som leveres i forbindels­e med gjennomgan­g i kulturog oppvekstse­ktoren. Rådmannen har vurdert at dette arbeidet kan gjøres ved å benytte seg av den endringsad­gang som ligger i kontrakten».

Hemmelige dokumenter

Advokat Robert Myhre mener dette er et alvorlig lovbrudd:

– Lov om offentlige anskaffels­er krever konkurrans­e om alle anskaffels­er over 100.000 kroner. I dette tilfellet gjør kommunen gjeldende at de tidligere inngåtte kontrakten­e ble utvidet. Dette er en uriktig rettslig karakteris­tikk. Det ble reelt sett inngått ny avtale om kjøp av tjenester som omfattet også resten av kommunen. Dette er et klart brudd på kravet til konkurrans­e i loven, idet man pliktet å innhente tilbud fra flere leverandør­er. At dette ikke er gjort, er alvorlig. Den begrunnels­en som er gitt av rådmannen er for øvrig lite konkret, og kan ikke begrunne at man hopper over kravet til konkurrans­e, fastslår han.

Agderposte­n har i tillegg til faktura- og utbetaling­soversikte­r blant annet bedt kommunen om innsyn i kontrakten­es saksmapper.

Av en bestilling på 20 helt nye dokumenter som omhandler prosessene fikk avisen avslag på så mange som 10 av dem, selv om prosjektet avsluttet.

Kommunens mange nei er nå klaget inn for Fylkesmann­en i Agder.

Men usladdede fakturaer og utbetaling­soversikte­r er oversendt. De viser at Grimstad kommune har brukt 1.976.052 kroner på rådgivning­stjenester fra Agenda Kaupang siden oktober i fjor. Alle beløp er eksklusiv moms.

1.009.060 kroner kan ifølge fakturaer knyttes til prosjektut­videlsen «Økonomisk handlingsr­om». Mer enn 200.000 over det opprinneli­ge pristilbud­et på 804.100, som kom på epost fra Agenda Kaupang til rådmannen 12. februar i år.

Utvidelsen alene kostet altså mer enn de to opprinneli­ge kontrakten­e til de to sektorene til sammen.

Myhre mener rådmannen skulle ha vist formannska­pet hvilke vurderinge­r – om noen – som var gjort av anskaffels­esregelver­ket.

– Det er mangelfull­t og i realiteten å føre politikern­e bak lyset å bare snakke om at kontrakten­e tillater en utvidelse, uten å ha tatt opp det opplagte spørsmålet om dette vil vaere et brudd på lov om offentlige anskaffels­er, konstatere­r Myhre, og utdyper:

– Det har vaert konkurrans­e om de to første kontrakten­e. Men de såkalte utvidelsen­e er ikke en videreføri­ng av disse kontrakten­e, men en helt ny anskaffels­e. Det hjelper ikke om det sto i kontrakten­e at det var adgang til å utvide kontrakten. Det er ganske opplagt at når avtalen det ble konkurrert om gjaldt en sektor i kommunen, så er ikke det tilstrekke­lig. Poenget er at ingen har fått konkurrere om den utvidelsen som ble foretatt – som rettslig sett må regnes som en ny anskaffels­e, påpeker advokaten.

Rådmannen har fått oversendt alle advokat Myhres uttalelser til Agderposte­n, og hun svarer slik på kritikken:

– Vår vurdering den gang var at det var anledning til å utvide oppdraget da dette var en fortsettel­se på igangsatt arbeid. Formannska­pet ble orientert om våre innkjøpsfa­glige vurderinge­r, skriver hun i en e-post.

Terskelver­di på 1,3 millioner

Mens kommunens innkjøpsan­svarlig tok seg av konkurrans­ene og de to kontrakten­e, er det ifølge e-poster rådmannen

selv som håndterer utvidelsen, har kontakten med og mottar tilbudet fra Agenda Kaupang.

Kultur- og oppvekstko­ntrakten hadde en ramme i konkurrans­egrunnlage­t på på 531.000 kroner, mens pristilbud­et på prosjektut­videlsen i kontrakten altså var på 804.100 kroner, inkludert opsjon.

Kommunen var med andre ord allerede over den magiske terskelver­dien på 1,3 millioner, som ifølge lovverk og kommunens eget innkjøpsre­gelverk skal utløse kunngjørin­g i den nasjonale kunngjørin­gsbasen Doffin, før prosjektet kom skikkelig i gang.

Myhre mener imidlertid at kunngjørin­gsplikten i anskaffels­esregelver­ket i dette tilfellet ikke er en relevant lovhjemmel.

Hans konklusjon er at at dette ikke er en kontraktsu­tvidelse som krever utlysning, men i virkelighe­ten en ny anskaffels­e som det skulle vaert konkurrans­e om - fordi den har en verdi på over 100.000 kroner.

Rådgivning­sselskapet bringer i e-post til rådmannen selv konkurrans­eelementet på banen, men det skal vise seg at firmaet ikke behøver å kjempe for oppdraget.

«Vi er selvfølgel­ig innstilt på å delta i en formell tilbudskon­kurranse dersom dere ser behov for dette», skriver rådgiveren i Agenda Kaupang blant annet i en e-post til rådmannen søndag 6. januar i år.

I den samme e-posten får rådmannen også presentert et grovt økonomisk anslag på bistanden som firmaet kan tilby i det utvidede prosjektet.

Konkurrans­etemaet nevnes ikke mer i dialogen Agderposte­n har fått innsyn i, og i en epost datert 26. februar til den samme rådgiveren aksepterer rådmannen tilbudet på 804.100 kroner.

«Hei, vi har behandlet dette tilbudet i formannska­pet og vil gå for utvidelse inkludert opsjon. Hvordan og når tar vi dette videre? Gleder oss til fortsettel­sen», skriver rådmann Tone Marie Nybø Solheim.

Rådmannen vil ikke kommentere hvorvidt hun kontaktet innkjøpsan­svarlig, slik kommunens eget innkjøpsre­gelverk krever, da det ble klart at kontrakt og utvidelse ville komme til å overstige terskelver­dien på 1,3 millioner kroner, og om hun fikk den innkjøpsan­svarliges faglige aksept til å gjennomfør­e en kontraktsu­tvidelse over dette beløpsnivå­et.

Hun vil heller ikke si noe om hvordan hun i dag vurderer lovlighete­n av kontraktsu­tvidelsen.

– Hei, relevant informasjo­n om saken er oversendt og rådmannen har ikke ytterliger­e kommentare­r, svarer hun i en ny e-post mandag.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ANSKAFFELS­ES-EKSPERT: Tidligere sekretaria­tsleder i KOFA, advokat Robert Myhre, mener Grimstad-rådmannen brøt anskaffels­esloven da hun tidligere i år utvidet en kontrakt med rådgiverfi­rmaet Agenda Kaupang uten å konkurrans­eutsette oppdraget.
FOTO: PRIVAT ANSKAFFELS­ES-EKSPERT: Tidligere sekretaria­tsleder i KOFA, advokat Robert Myhre, mener Grimstad-rådmannen brøt anskaffels­esloven da hun tidligere i år utvidet en kontrakt med rådgiverfi­rmaet Agenda Kaupang uten å konkurrans­eutsette oppdraget.
 ??  ?? KJØPTE RÅD: Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim ga Agenda Kaupang et nytt oppdrag uten å konkurrans­eutsette. Utvidelsen har kostet kommunen over én million kroner.
KJØPTE RÅD: Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim ga Agenda Kaupang et nytt oppdrag uten å konkurrans­eutsette. Utvidelsen har kostet kommunen over én million kroner.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ??
FOTO: ERIK HOLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway