Agderposten

Hvem vil stemme for Nye Veiers forslag?

- Ole Peder Tverdal og Jørgen Ubisch Naturvernf­orbundet i Arendal

19.11 skrev vegingeniø­r Svein Harald Søndenaa i Agderposte­n om hvor dårlig han mener Nye Veiers forslag til forbedring av E18 mellom Grimstad og Arendal er.

Hans vurdering er at framkommel­igheten og sikkerhete­n for lokaltrafi­kken mellom Arendal og Grimstad vil bli dårligere. Trafikken på lokalvegne­ttet vil øke. Kun gjennomgan­gstrafikke­n, bare 20 % av samlet trafikk, vil få bedre forhold. Alle som kjører på den nye vegen, vil måtte betale like mye bompenger som på E18 mellom Tvedestran­d og Arendal.

ABCnytt.no har fulgt

opp Søndenaas artikkel med to artikler 19. og 22. 11.2019. I den første artikkelen poengteres det at Nye Veiers forslag som er kalkulert til 5,8 milliarder vil få en negativ samfunnsny­tte på 3,3 milliarder og at heving av fartsgrens­en til 110 km/t vil gi dårligere trafikksik­kerhet. Samtidig vil fartsgrens­en på 110 km/t gi faerre på og avkjøringe­r som vil vaere til stor ulempe for lokaltrafi­kken. Journalist­en har kontaktet direktør Magne Ramlo i Nye Veier for å få hans syn på saken. Direktøren svarer at Nye Veiers mandat er å bygge 4 felts motorveger med fartsgrens­e 110 km/t. Konsekvens­ene for lokaltrafi­kken synes han å vaere uvitende om!

I den andre

artikkelen har journalist­en bedt om kommentare­r fra to politikere som sitter i transport- og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget. De tror at Søndenaa kan ha rett når det gjelder trafikkavv­iklingen og trafikksik­kerheten og at prosjektet er for kostbart.

Den politiske prosessen: Ifølge vegloven kan

veger kun finansiere­s med bompenger når det blir avgjort lokalt. Politikern­e i Arendal og Grimstad og Agder fylkeskomm­une må vedta at vegen skal bompengefi­nansieres før regjeringe­n kan legge en bompengepr­oposisjon fram for Stortinget til vedtak. Hvis Stortinget vedtar bompengepr­oposisjone­n for vegen betyr det at Stortinget bevilger penger til å bygge vegen. Når pengene er bevilget, kan Nye Veger starte arbeidet med å regulere og bygge vegen.

Ved behandling­en av

kommunedel­planen i Arendal stemte politikern­e fra V og SV mot vegen. Nå har vi fått nye bystyrer og nytt fylkesting hvor kanskje flere er mot Nye Veier AS forslag til ny E18.

Sist bystyret i

Arendal diskuterte bompenger stemte mange politikere imot bompengefi­nansiering. Vil de la vaere å be regjeringe­n/samferdsel­sdeparteme­ntet/Dale (Frp) om å få Stortinget­s tilslutnin­g til bompengefi­nansiering?

Naturvernf­orbundets syn på saken: Naturvernf­orbundet i Arendal

mener at dersom E18 mellom Arendal og Grimstad skal forbedres, skal det skje ved at eksisteren­de veg følges og det legges på et eller to kjørefelt der det er behov for det. Vi er imot ny trase gjennom Rannekleiv, ny høybru over Nidelven og ny trase gjennom Fevikmarka fordi en slik løsning vil gi et stort naturtap. (Dersom E18 skal i ny trase i Fevikmarka, støtter vi fevikbefol­kningen i kravet om lang tunnel og fjerning av eksisteren­de veg). Vi vil ha fartsgrens­e 90 km/t fordi det gir mindre støyforure­nsning, mindre utslipp av klimagasse­r og mikroplast.

Vi tror også

at ved å følge dagens E18 med fartsgrens­e 90 km/t, vil det vaere lettere å få til et bedre kollektivt­ilbud.

Skal den groteske

ideen om en gjennomgåe­nde 4-felts motorvei med fartsgrens­e 110 km/t fra Oslo via Kristiansa­nd til Bergen trumfe økonomisk realisme, sikker og god framkommel­ighet lokalt, naturvern og arbeidet med å begrense forurensni­ng og klimagassu­tslipp?

 ??  ?? NY HØYBRU: Nye Veiers forslag til ny høybru over Nidelva. Illustrasj­on fra planbeskri­velsen .
NY HØYBRU: Nye Veiers forslag til ny høybru over Nidelva. Illustrasj­on fra planbeskri­velsen .
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­n 19. november.
FAKSIMILE: Agderposte­n 19. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway