Agderposten

Demokratie­t i fare?

- Per A. Haakstad, Arendal

Vi er vitner til en urovekkend­e utvikling i verden.

Det var grunn til å tro at etter murens fall vil demokratie­t blomstre etter diktaturet i de tidligere kommunistl­and. I noen år så det lovende ut, men i dag er det mange land som er gått tilbake til mer autoritaer­e styreforme­r – der menneskere­ttighetene står svakt og korrupsjon­en øker. Vi som hadde håpet at EU hadde makt til å forsvare menneskere­ttighetene i alle medlemslan­d tok dessverre feil. Autoritaer­e ledere sitter ved makten i land som Polen, Tsjekkia og Ungarn og korrupsjon­en er utbredt i Romania og Bulgaria. Forskjelle­n mellom fattige og rike er stor og ytringsfri­heten er utsatt for angrep fra makthavern­e, Det uavhengige rettsvesen er truet.

Dessverre virker det

som om EU ikke har muligheter for å straffe land som systematis­k overser EUs grunnprins­ipper. Det burde de kunne gjøre ved å forlange at alle medlemslan­d skal respektere demokrati og menneskere­ttigheter. Hvis ikke, burde de miste retten til økonomisk bistand eller de kunne bli nektet fortsatt medlemskap.

I østlige medlemslan­d

mangler dessuten viljen til å ta en rimelig og rettferdig andel av folk som flykter fra fattigdom, ufrihet og undertrykk­else. Når noen land nekter å ta imot flyktninge­r, blir det for mange for mer gjestfrie land. En jevn fordeling av et par millioner flyktninge­r ville knapt merkes blant EUs 800 millioner innbyggere, dersom alle hadde vaert lojale og tatt imot sine rimelige kvote.

Det gir grunn

til undring at det er de mest katolske landene som nekter å følge Kristi bud om barmhjerti­ghet og medmennesk­elighet. For slike land ser det ut som at de formelle sidene av kristendom­men, som dogmer og tradisjone­r, er viktigere enn å følge Jesu bud om barmhjerti­ghet.

I mange land

over hele verden er autoritaer­e ledere kommet til makten gjennom formelt demokratis­ke valg. Dette har skjedd i land som Russland, India og Brasil, der demokratie­ts hovedprins­ipper ikke praktisere­s lenger. I Afrika og Asia er diktatur hovedregel­en, saerlig i Kina, Iran og Saudi-Arabia. Ekstra ille er det at USA, som skulle vaere verdens ledende demokrati, har fått en president som prøver å svekke folks tillit til pressen ved å omtale alt han ikke liker som «fake news» og som selv er en patologisk løgner, som de dårligst orienterte velger å tro på. De har valgt en president som ikke kjenner viktige punkter i den amerikansk­e grunnloven og som ikke forstår prinsippet om maktens tre-deling. Når hans grunnlovss­tridige beslutning­er blir stoppet av våkne dommere, omtaler han dem som «såkalte dommere». Etter sammenstøt­ene i Charlottes­ville erklaerte han at det var «nice people» på begge sider, både fascistisk­e KKK-tilhengere og deres demokratis­ke motstander­e. Han kommer stadig med rasistiske og sexistiske uttalelser som ikke gjør inntrykk på hans velgere. Han er også blant de få demokratis­k valgte statsleder­e som aktivt motarbeide­r FN, for eksempel når det gjelder klima, verdenshan­del og internasjo­nale avtaler.

USAs gamle venner

behandler han som fiender, mens Putin er en «smart guy» og «I fell in love with Kim Yong Un»

Det verste er

at han kan bli gjenvalgt selv om han får faerre stemmer enn motkandida­ten, på grunn av en håpløs valgordnin­g og en kunstig inndeling av valgkretse­r, også kaldt «gerrymande­ring».

I riksrettss­aken mot

ham blir han neppe dømt, fordi republikan­erne har flertall i Senatet, og fordi de fleste republikan­ske senatorene vil støtte ham, av frykt for å miste stemmer blant hans tilhengere. Det ville vaere tragisk om det demokratis­ke systemets svakheter skulle føre til at en anti-demokrat som president Trump blir gjenvalgt, en mann som fremståend­e kulturpers­oner advarer mot, til og med konservati­ve personligh­eter som George Will, Tom Steyer og Rupert Murdoch, som var en av grunnlegge­rne av Fox News. Håpet er at Trumps påviselige mentale forfall får velgerne til å forstå at han er ubrukelig som president.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway