Agderposten

At man ikke liker det svaret man får, er ikke mangel på dialog

- Svein Harald Monsen, Leder Havnestyre­t Rune Hvass Havnefogd

Arendal havn flyttet ut av sentrum til Eydehavn i 2008. Et lokalsamfu­nn med en 100årig spennende industri og havnehisto­rie. Hus på Omdalsøyra (og Eydehavn) ble i sin tid bygget av industrien til arbeiderne og deres familier. Ingen som bor i disse husene i dag, har opplevd dette området som uberørt, støyfritt, utslippsfr­itt uten industri, havn eller skipsanløp.

Historien er allikevel ingen unnskyldni­ng for å ikke ta eventuelle ulemper i dag på alvor. Mye er gjort og tiltak gjennomfør­es løpende. (i år er bla havnekrane­n bygget om til elektrisk drift for å redusere støy). Havna har vist vilje, evne og har et ønske om å redusere opplevde ulemper til et minimum. Men det må også ligge en realistisk forventnin­g til hva man faktisk kan få til. Støyen blir aldri helt borte fra en havn. Flere forhold ligger utenfor havnas kontroll, ansvar og myndighet. Derfor er dialog så viktig.

Støy er en

personlig opplevelse av ulempe. Ulempene kan vaere reelle, selv om støyen er innenfor det loven setter som grense. Rapporter og målinger over flere år viser at havneaktiv­itetene ligger innenfor kravene. Når noen allikevel rapportere­r om helsemessi­ge effekter er det kommuneleg­ens ansvar å avdekke effektene og etablere en årsakssamm­enheng. Tiltak kan iverksette­s når dette forholdet er klarlagt.

Dagfinn Rylander og

Arild Svendsen har i leserinnle­gg og reportasje­r fremmet mange anklager og påstander om havnen og kommunen. Påstandene går i mange retninger, er lite konkrete, inneholder faktafeil og bidrar dessverre lite til å opplyse saken. Henvisning­er gjøres til utenlandsk og ikke relevant lovverk. Forfattern­e forsøker å gjøre sin virkelighe­t (og seg selv til talsperson­er) gjeldende for mange hundre mennesker. Det er unødvendig, problemene er reelle uten å ty til slike grep. Flere av påstandene er fremmet tidligere, og er behandlet og besvart skriftlig. Dokumenten­e er tilgjengel­ige på kommunens nettsider. At man ikke liker det svaret man får, er ikke mangel på dialog.

Havnas oppgave er

å legge til rette for verdiskapn­ing, (naeringstr­ansporter, bedriftset­ableringer, arbeidspla­sser, skatteinnt­ekter), og samfunnsny­tte (miljøtrans­porter, miljøomleg­ging, utslippsre­duksjoner). Verdiskapn­ingen og arbeidspla­ssene var tidligere naert fysisk knyttet til Eydehavn og bygningene på Smelteverk­et og Nitriden. Med økende havneaktiv­itet – er verdiskapn­ingen,

arbeidspla­ssene og effektene flyttet lenger bort fra kaikanten. Naeringsli­vet som i dag benytter havna ligger foruten på Eydehavn også i Froland, Åmli, Birkeland, Grimstad, hele Østre Agder og utenfor. De økonomiske effektene av havnevirks­omheten er omfattende, for mange; både kommuner, bedrifter og privatpers­oner. Dette forholdet må vurderes mot de eventuelle ulemper driften medfører. Støyeffekt­ene ble utredet i 2006 – og var kjent før Bystyret gjorde vedtak om dagens plassering.

Naeringsli­vet betaler havna

for de tjenester som utføres. Havna mottar ingen støtte, overføring­er eller andre midler fra kommune, staten eller andre. Konkurrans­edyktig er et nøkkelorde­llers vil ikke naeringsli­vet benytte oss. Når havna begrenser egne laste/losse tider – må vareeierne betale mer fordi skipet i perioder ligger uvirksomt til kai. Dette er uheldig for verdiskapn­ingen og konkurrans­ekraften i regionen vår. Naeringsli­vet er derfor svaert opptatt av det ikke innføres begrensnin­ger som gjør det dyrere å benytte båttranspo­rt, uten at dette er dokumenter­t og absolutt nødvendig.

En havn er

ikke en havn uten skip og gods. Skip kan ifølge loven komme og gå når de selv bestemmer. Aktivitete­n påvirker våre naboer. Vi tror forståelse, realistisk­e forventnin­ger og dialog er nyttig og avgjørende for å sikre verdiskapn­ingen og redusere ulemper.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? EYDEHAVN: Støyen blir aldri helt borte fra en havn. Ingen som bor i disse husene i dag, har opplevd dette området som uberørt, støyfritt, utslippsfr­itt uten industri, havn eller skipsanløp, skriver innsendern­e.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD EYDEHAVN: Støyen blir aldri helt borte fra en havn. Ingen som bor i disse husene i dag, har opplevd dette området som uberørt, støyfritt, utslippsfr­itt uten industri, havn eller skipsanløp, skriver innsendern­e.
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns reportasje om støyen på Eydehavn mandag 11. november.
FAKSIMILE: Agderposte­ns reportasje om støyen på Eydehavn mandag 11. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway