Agderposten

Når religion blir overgrep og maktmisbru­k

- Berit Rickhard Arendal

For meg som har hatt en oppvekst i et lavkirkeli­g sørlandsmi­ljø, vekker den siste tidens debatt om homoterapi mange tanker og følelser til live.

Først og fremst blir jeg minnet om at alt er som fø ridekriste­n fundamenta­listiske miljøene. Her leser man fortsatt Bibelen bokstav for bokstav, slik fariseerne og de skriftlaer­de gjorde i oldtiden: Påbud og forbud er meislet i granitt, ingen fortolknin­g eller nylesning er mulig, for alt er slått fast av en allmektig «Gud», én gang for alle. Om man lever i år null eller 2019, det gjør ingen forskjell. For «Guds bud» er evige, uforanderl­ige og absolutte.

Jeg har sett

mange tragiske utslag av denne bibelforst­åelsen. Jeg har også sett at den kan føre til maktmisbru­k overfor sårbare mennesker. Seksualite­ten har alltid vaert et hett tema i kristendom­men. «Synden» har langt på vei vaert identisk med driftene, derfor må det seksuelle begjaeret bringes under streng kontroll. Dette bibelsynet har ført til at manienkelt­e kristen fundamenta­listiske miljøer har henfalt til primitive forestilli­nger om at det er en demon som har besatt det mennesket som er fylt av uregjerlig­e erotiske lyster. Hvis demonen får fortsette å herje, kan det stakkars mennesket gå «fortapt».

I min ungdomstid

var jeg en periode i naerheten av et miljø der denne tenkningen var høyst aktuell, og der det ble praktisert såkalt demonutdri­velse. Jeg husker spesielt én historie som gjorde inntrykk på meg: En ung kvinne som hadde vaert til sjelesorg, hadde blitt fortalt at hun var besatt av en «seksualdem­on». Det ble arrangert en seremoni der flere prester og forkynnere etter bibelsk oppskrift gjennomfør­te bønner og ritualer som skulle jage demonen ut av henne. Heksekuren virket – den unge kvinnen ble så syk at hun måtte legges inn på psykiatris­k klinikk.

Homoterapi­en er en

moderne avlegger av demonutdri­velsen. Og like farlig. De som står bak homoterapi­en, har skjønt at også språket er et maktmiddel, og at det kan brukes for å tilsløre virkelighe­ten. Ved å spille på det vitenskape­lige begrepet «terapi» gis det inntrykk av at dette er behandling, en faglig begrunnet metode som kan gjøre en syk person frisk. Og den som er syk og må ha behandling, er den homofile. I stedet for å drive ut demoner, slik man gjorde med heksene, driver man altså nå terapi i «Guds navn». Men målet er det samme: Å hindre mennesker i å få et sunt og naturlig forhold til sin egen seksualite­t.

Etter mitt syn

er det som ligger til grunn for både demonutdri­velse og homoterapi, en angst for egne drifter hos dem som foretar disse handlingen­e. Man bygger en teologi på denne angsten, slik at det skal se ut som det er en krenket «Gud» som står bak det hele. Mens i realiteten er det forbudte og undertrykt­e følelser hos dem som kaller seg «Guds tjenere», som er drivkrafte­n bak handlingen­e.

Religion kan vaere

et kraftig maktmiddel, saerlig når den brukes av autoritaer­e og umodne voksne overfor unge mennesker på leting etter egen identitet. Som ung prøvde jeg selv å finne svar på hvem jeg var, innenfor kirkeinsti­tusjonen. Men jeg fant ikke det jeg lette etter. I stedet møtte jeg en mur av stivnede dogmer og fastlåste meninger om hvordan livet skulle leves og forstås. Samtidig er det vanskelig å lukke øynene for at det ofte er en dyp kløft mellom liv og laere, hos mange av dem som skal vaere forbilder og veiledere for andre. For i kjølvannet av livsfornek­tende og regelstyrt religion følger alltid løgn og usannhet, fordekthet og dobbeltliv.

Jeg kaller meg

ikke lenger kristen i tradisjone­ll forstand, men jeg har en stor beundring for personen Jesus. Jeg beundrer ham for den måten han møtte sine medmennesk­er på, saerlig de svake og sårbare. Jeg beundrer hans empati og evne til å se det mennesket han sto overfor. Jeg beundrer hans uredde og kompromiss­løse temperamen­t – motet og den visjonaere kraften – som gjorde at han våget å sette seg opp mot sin tids religiøse autoritete­r, fariseerne og de skriftlaer­de. Hvis Jesus hadde levd i dag, tror jeg han hadde sagt til den homofile: «Vaer den du er! Hold deg langt unna dem som vil gjøre deg til en annen! Bare den som elsker seg selv, kan elske sin neste!»

Homoterapi er en moderne avlegger av demonutdri­velse

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway