Agderposten

- Jeg sier til neifolk at vimå vaere klare

Nei-dronning Anne Enger er like overbevist i dag som hun var i 1994.

-

– Det kan komme når som helst, sier Anne Enger til NTB.

Torsdag er det nøyaktig 25 år siden folkeavste­mningen der norske velgere for annen gang sa nei til EU. Enger var den store seierskvin­nen den gang. Nå tror hun det godt kan hende at EU-debatten blusser opp igjen.

– Akkurat nå er det ikke noe saerlig diskusjon i den retning, sier hun.

–Menjegtenk­ernokatdet­er folk som ønsker det. Så jeg sier til neifolk at vi må vaere klare.

Nei-dronningen

I mediene ble hun kalt neidronnin­gen. Men det var ikke hennes begrep. Enger beskriver nei-siden som en bred bevegelse og et lagarbeid der hun selv, som den gang ledet Senterpart­iet, bare var én brikke.

Hun bekrefter at hun er like mot EU i dag som hun var i 1994.

– Ja, det er jeg, sier Enger. – Jeg har forståelse for folk som har ansett EU for å vaere et fredsprosj­ekt. Men jeg kan ikke se det sånn. Hvis det hadde framstått som et fredsprosj­ekt for meg, så ville jeg kanskje ha støttet det. Men jeg tenker at dette er et prosjekt som først og fremst fremmer kapitalens interesser ved de fire friheter og markedslib­eralismen, sier hun.

«Seier'n er vår»

Den kvelden i 1994 holdt neisiden en stor valgvake i Oslo Spektrum. Men Enger er ikke en sånn «armene i vaeret»-person. Hun satt i stedet for seg selv sammen med noen rådgivere. Klokka hadde passert midnatt da hun endelig kom til valgvaken.

– Da eksplodert­e det i den salen. Jeg gikk litt ved siden av meg selv, forteller hun.

Jubelen sto i taket. Forsamling­en sang «Seier'n er vår».

– Vi sier ja til Europa. Ja til solidarite­t, men nei til union. Nå fortsetter vi kampen mot fremmedfry­kt og rasisme her hjemme, sa Enger fra talerstole­n.

Ble beskyldt for løgn

Enger mener svaret på hvorfor nei-siden vant, er enkelt:

– Vi hadde de beste argumenten­e!

Det handlet om folkestyre, miljø og solidarite­t. I debattene var det mye humor og stort engasjemen­t. Men det ble også ampert. Under den avgjørende TV-debatten rant begeret over for statsminis­ter Gro Harlem Brundtland (Ap). Da Enger hevdet at EU ville føre til svekkede faglige rettighete­r, beskyldte Brundtland henne for løgn.

– Da følte jeg meg litt maktesløs, for du sitter jo der på direkten.

Bekymret for sosial uro

Enger mener ettertida likevel har vist at hun hadde rett.

– Det jeg er bekymret for, er at det blir så store forskjelle­r at det blir sosial uro, sier hun.

Hun viser til det som i EUkampen ble kalt «grønne enker», det vil si pendlerkon­er som blir igjen, mens mennene jobber andre steder, bor kummerlig og sender penger hjem.

– I mitt ideelle samfunn bor familier sammen og ikke i brakker, sier Enger.

En annen bekymring er den veksttenkn­ingen som ifølge Enger ligger til grunn for EU og EØS.

– Jeg er skeptisk til om det er mulig å redde klimaet med den veksten vi har, og det økonomiske systemet vi har.

Kjernen er de fire friheter: fri bevegelse av varer, tjenester, arbeid og kapital. Men Enger liker de opprinneli­ge fire friheter bedre. De ble lansert av

USAs president Franklin D. Roosevelt i 1941 og var ytringsfri­het, trosfrihet, frihet fra frykt og frihet fra nød.

– Det verden trenger nå, er en kraftfull renessanse for disse opprinneli­ge fire friheter. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DE GANG DA...: Nei til EUs davaerende leder Kristen Nygaard sammen med Senterpart­iets leder Anne Enger, den gang Anne Enger, og KrF-leder Kjell Magne Bondevik i et fakkeltog mot norsk medlemskap i EU. Demonstras­jonen samlet over 25.000 deltakere.
FOTO: NTB SCANPIX DE GANG DA...: Nei til EUs davaerende leder Kristen Nygaard sammen med Senterpart­iets leder Anne Enger, den gang Anne Enger, og KrF-leder Kjell Magne Bondevik i et fakkeltog mot norsk medlemskap i EU. Demonstras­jonen samlet over 25.000 deltakere.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway