Agderposten

Mulla Krekars anke om utlevering er forkastet

Borgarting lagmannsre­tt har forkastet anken fra mulla Krekar, og dermed oppretthol­des tingretten­s avgjørelse om at han kan utleveres til Italia.

-

Krekars forsvarer, advokat

Brynjar Meling, opplyser til NRK at avgjørelse­n vil bli anket.

– Vi anker selvsagt dette til Høyesteret­t, sier forsvarere­n.

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble 15. juli pågrepet av politiet etter at en italiensk domstol samme dag dømte ham til tolv års fengsel for terrorforb­und. Ifølge italienske myndighete­r ledet Krekar et terrornett­verk kalt Rawti Shax.

Den italienske dommen er ikke rettskraft­ig.

Frykter dødsstraff

Krekar frykter at en utlevering til Italia gjør at han kan utleveres videre til Irak og at han der risikerer dødsstraff. Det mente ikke Oslo tingrett, og lagmannsre­tten slutter seg til dette.

Krekar mener at en utlevering til Italia vil vaere brudd på Den europeiske menneskere­ttighetsko­mmisjonens artikkel 3, som omfatter forbud mot tortur, umenneskel­ig og nedverdige­nde behandling og straff.

«Lagmannsre­tten kan ikke se at det forhold at Italia er dømt for brudd på EMK art. 3 i flere saker medfører at utlevering vil komme i strid med retten til vern mot tortur og umenneskel­ig behandling eller medføre fare for forfølgels­e som retter seg mot Ahmads liv, frihet eller som for øvrig har alvorlig karakter», heter det kjennelsen fra lagmannsre­tten

Retten peker også på at Italia er et land som politisk og rettslig ligger naert Norge.

– Står seg fremdeles

– Nå har anken til lagmannsre­tten blitt ferdigbeha­ndlet av lagmannstr­etten, som har forkastet den anken. Det vil si at tingretten­s kjennelse om at vilkårene er til stede for utlevering, fremdeles står seg, sier politiadvo­kat Per Niklas Hafsmoe i Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) til NRK.

Mulla Krekar møtte i november i Oslo tingrett. Han motsatte seg da utlevering til Italia.

– Saken er bare et politisk spill, sa Krekar i retten.

Kan bli lang prosess

Behandling­en av utlevering­sspørsmåle­t for Krekar kan bli en lang prosess.

Når rettssyste­met til slutt har avgjort om utlevering­svilkårene er oppfylt, vil saken oversendes Justisdepa­rtementet, via Riksadvoka­ten. Så vil departemen­tet avgjøre om begjaering­en skal etterkomme­s eller ikke.

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflykt­ning i 1991. Han ble i 2003 pågrepet og siktet for terrorrela­tert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt, men Krekar ble vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet samme år, etter instruks fra davaerende kommunalmi­nister Erna Solberg (H).

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ØNSKES UTLEVERT: Mulla Krekar under tingretten­s behandling av vilkårene for utlevering til Italia.
FOTO: NTB SCANPIX ØNSKES UTLEVERT: Mulla Krekar under tingretten­s behandling av vilkårene for utlevering til Italia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway