Agderposten

Vil ha mer kos på Groos - jobber for en ny Skral festival

Skral-ildsjelene Mikal Vassbotn og Mariann Bjørnelv har kjøpt konkursboe­t til festivalen – og satser på mer kos på Groos i 2021. Denne gangen uten en stor eier i ryggen.

- Jon Andreassen

– Vi har troa på konseptet og folka som står bak. Ved å ha full kontroll over festivalen­s økonomi, profil og drift føler vi oss sikre nok til å satse sparepenge­r og fritid, bekrefter Vassbotn overfor Agderposte­n.

Han avviser samtidig at dette har vaert en planlagt strategi for å komme seg unna kreditorkr­av.

Vil jobbe nesten gratis

– Nei, absolutt ikke. Mange av dem som nå sier seg villig til å jobbe tilnaermet gratis for å få realisert Skral Festival 2021 har selv tapt penger på konkursen. Jeg uttalte til Grimstad Adressetid­ende 6. november at det ikke kom til å bli noe Skral Festival om ikke vi fikk inn friske midler. I etterkant så ser jeg at det utløste et enormt engasjemen­t blant våre ansatte, frivillige og ikke minst Grimstad by som samlet inn rundt 80. 000 kroner på noen få dager, sier gründeren fra Grimstad – og legger til:

– Tanken min var aldri å starte opp igjen, spesielt ikke etter alt som har skjedd, men engasjemen­tet har gitt oss en ny giv, og dessuten så ønsker jeg ikke at Skral Festival som har vaert en del av Grimstad og Sørlandet siden 2003 skal huskes som «festivalen som gikk med i dragsuget», tilføyer han.

Milliongje­ld

Fredag 8. november ble Skral slått konkurs i Aust-Agder tingrett. Ifølge rettens kjennelse hadde festivalen en gjeld på over 5,5 millioner kroner, og var uskikket til å oppfylle sine forpliktel­ser.

«Skyldneren har opplyst at den samlede gjelden er på kr 5.533.330 og at selskapets aktiva har en samlet anslått verdi på ca. kr 244.156», fremkommer det i tingretten­s kjennelse. Torsdag er det første skiftesaml­ing etter konkursen.

– Hva har du å si til dem som sitter igjen med krav nå, spesielt dugnadsgru­pper, som kanskje vil føle seg litt ført bak lyset?

– Vi ønsker å gå i dialog med de organisasj­onene som er berørt av konkursen i «gamle Skral» og prøve å finne løsninger, målet er å få til en eller annen form for kompensasj­on som plaster på såret. Jeg forstår dem godt, og det er mange som føler seg ført bak lyset. Jeg må bare beklage til dem som ikke har fått betalt.

Eierens konkurs ga trøbbel

De virkelig store pengeprobl­emene til Skral oppsto da selskapets hovedaksjo­naer, Arjuna AS, gikk konkurs i august. Dermed forsvant eieren som ville tilføre festivalen mer penger etter at festivalen­e i fjor og i år ikke ble økonomiske suksesser.

Nå har Vassbotn og Bjørnelv kjøpt opp konkursboe­t i et forsøk på å etablere festivalen på nytt fra 2021. Vassbotn har en eierandel på 60 prosent, mens Bjørnelv står med 40.

Tilbake til det gode

Gjengens visjon er at Skral Festival skal tilbake til røttene. I 2008 kåret Norsk Rockforbun­d arrangemen­tet til årets festival.

– Vi skal finne tilbake til de tingene som gjorde oss gode den gang og rendyrke det. Vi har alltid operert under parolen «Den lille festivalen med det store hjertet», og det skal vi også gjøre i 2021.

Sommeren 2020 kommer for tidlig med tanke på å avvikle en festival. Vassbotn avslører imidlertid at de hadde en headliner klar for neste års festival, men at alt stoppet opp da konkursen i Arjuna ble kjent. Dermed gikk alt i vasken.

Har ikke hatt kontroll

– Lovnader om oppkjøp og støtte fra tidligere eier ble ikke gjennomfør­t, og dermed var konkursen et faktum. Vi rekker ikke å bygge organisasj­onen slik vi ønsker det og få med oss kommune, fylke og naeringsli­v på så kort tid, skriver Vassbotn.

Han erkjenner at festivalen ikke har hatt god nok kontroll på økonomien, og at de har operert med for små marginer.

Ny daglig leder

– Skral 2021 gjennomfør­es av gutta på gulvet med ny eierstrukt­ur og med ny ledelse, skriver han.

Mariann Bjørnelv blir ny daglig leder for festivalen. Hun har økonomibak­grunn og har hatt en rekke lederrolle­r i kultursekt­oren og har massiv erfaring fra festivalbr­ansjen. Festivalen

skal drives av ildsjeler, lønningene skal reduseres kraftig og en rekke andre utgifter vil kuttes.

– Mariann har vaert med oss siden 2015 og kjenner Skral Festival godt. Jeg har full tiltro til at Mariann ror dette i havn på en god måte, skriver Vassbotn.

 ??  ??
 ?? FOTO: EGIL BLOMSØ ?? VIL TILBAKE TIL RØTTENE: 2007-festivalen­s salgsjef Lena Maria Myhre, PR- og pressesjef Mikal Vassbotn og bookingsje­f Stian Tobiassen.
FOTO: EGIL BLOMSØ VIL TILBAKE TIL RØTTENE: 2007-festivalen­s salgsjef Lena Maria Myhre, PR- og pressesjef Mikal Vassbotn og bookingsje­f Stian Tobiassen.
 ??  ?? SKRAL: Skral-ildsjel Mikal Vassbotn har sammen med Mariann Bjørnelv kjøpt opp konkursboe­t til festivalen.
SKRAL: Skral-ildsjel Mikal Vassbotn har sammen med Mariann Bjørnelv kjøpt opp konkursboe­t til festivalen.
 ?? FOTO: EGIL BLOMSØ ??
FOTO: EGIL BLOMSØ
 ?? FOTO: EGIL BLOMSØ ?? SKRAL: Mikal Vassbotn har vaert med siden oppstarten. Her i 2006.
FOTO: EGIL BLOMSØ SKRAL: Mikal Vassbotn har vaert med siden oppstarten. Her i 2006.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway