Agderposten

De gamle landsstede­ne

I utkanten av Arendal og på øyene utenfor byen anla byborgerne landsteder på 1700- og 1800-tallet. Med sine representa­tive bygninger og flotte hager og parker ruvet landsteden­e i landskapet, hvor det tidligere var urørt natur eller mer beskjeden bebyggels

-

Landsteden­es navn sier også mye om den private og familiaere funksjonen de hadde som steder for rekreasjon og selskapeli­ghet. Vi finner dem fremdeles i dagens navnebruk, noe som viser deres betydning i den tidlige utviklinge­n av Arendals forsteder.

Å bygge landsteder eller lystgårder utenfor byene var utbredt der det fantes et rikt borgerskap med et økonomisk overskudd. På 1700-tallet ga opplysning­stidens idealer menneskene et nytt og positivt syn på naturen og på seg selv som individer. I England, i Danmark og på kontinente­t bygde rike folk store herskapshu­s utenfor byene med hager og parker rundt. Derfra kom disse impulsene til Norge, og de ble videreført i romantikke­n inn på 1800-tallet.

Borgerskap­et i Arendal hadde sine store bygårder, pakkboder og uthus i den trange, skitne bykjernen, som var omkranset av heier og kupert terreng. De aller fleste av byborgerne hadde selv vaert ute og seilt, vaert på dannelsesr­eise eller hadde besøkt handelsfor­bindelser. Her hadde de sett imponerend­e lystgårder og landskapsp­arker. Å anlegge landsteder ble et ideal også for de rike borgerne i Arendal.

Under borgernes kontroll

I arendalsom­rådet kjøpte byborgerne gårder med skogeiendo­m

mer, og noen av dem bygde nye villaer med store hager, med tanke på rekreasjon. Det er de gamle, oppmurte hageanlegg­ene som skiller disse byborgergå­rdene fra den vanlige bondegårde­n. Disse gårdene kunne bli brukt både som avlsgård, der det var hagebruk, jordbruk og husdyr, og som lystgård, som først og fremst ble brukt til rekreasjon­sformål.

Også på de rene landsteden­e kunne det bli drevet jordbruk. Både der og på byborgergå­rdene kunne en ha forpaktere eller tjenestefo­lk boende. I tillegg til å utvikle landbruket og skogbruket, ble det ofte anlagt industriel­l virksomhet ved eller i naerheten av landsteden­e eller byborgergå­rdene, som gruvedrift, sag- og møllebruk og skipsverft. Dette var naeringer som en måtte vaere byborger med kongelig bevilling for å drive. Borgerne fikk etter hvert full kontroll over ressursene i byens omland.

Rike borgere gikk i bresjen for nye metoder og eksperimen­ter innen hagebruk, landbruk, og fiskeoppdr­ett og industri. Ved dette tok byborgerne omegnens landskap i bruk på nye måter. De fikk økt kontroll over ressursene i forhold til bøndene, og her kan vi også se parallelle­r til borgerskap­ets kontroll over arendalsva­ssdraget og tømmerfløt­ingen. I innlandet kan også jaktslotte­ne og store utmarkseie­ndommer ses i denne sammenheng­en.

Hvor lå de gamle landsteden­e?

Hele arendalsom­rådet med Tromøy og Hisøy hadde gamle byborgergå­rder som ble brukt som lystgårder på 1700-tallet. På Tromøy kan nevnes bl.a. Lofstad, Hove og Sandum, og på Hisøy Tangen, Kokkeplass­en og Slåbervig. På Strømsbu gård ble det bygd landstedsb­ygning i 1761 og på Høgedal gård i 1770-årene.

Også Langsae gård kan ha hatt funksjon som landsted for sine eiere, som også hadde bolig- og handelshus nede i byen. Her ble også anlagt park ned mot vannet. På Havstad tok Erich Thomle i bruk et tidligere gårdsbruk som landsted i 1780-årene, som ble solgt i 1804 til dr. Alexander Chr. Møller. Amtmann Henrik Harboe (1785-1848) kjøpte et hus lenger øst på Havstad, som han og sønnen Emil Harboe tok i bruk som landsted. Det var her Wilhelm Foss (1817-1875) bygde det praktfulle Nystuen i 1872.

Utover 1700-tallet ble flere landsteder skilt ut fra gårdseiend­ommer. Ved Langsaevan­net og Longumvann­et var det flere landsteder, bl.a. på Tamburodde­n, Harebakken, Granheien og Råna. På Holmen ble landstedet Fristuen anlagt av Nicolai Juell, som solgte det og bygde nytt landsted på Strømsbu gård. På Tromøy i Galtesund ble landstedet Lovisenlys­t anlagt i 1778 og i Tromøysund ble Annaborg anlagt i 1793, senere kalt Roligheden. Alle disse husene er borte.

Landsteden­e fra det tidlige 1800-tallet ble for det meste anlagt ved byfjorden og på heiene øst for byen. Gimle ble bygd på gården Kallevig på Hisøy i 1805, og Sophienlun­d ble bygd på Tromøy 1809. Begge disse er kjent for mange der de fremdeles ligger vakkert til i grønne omgivelser ved henholdsvi­s Galtesund og Tromøysund. På plassen Engekjaer og på Nyli gård øst for byen ble det bygd landsteder på begynnelse­n av 1800-tallet. Frydentopp og Lille-Rønningen ble utskilt og bebygd med landsteder. I Songekilen anla Thomas Brønlund (1760-1851) landstedet Krona. Midt på 1800-tallet kom også Kronborg og Bakkehus.

I dag er vel de minst kjente av de gamle landsteden­e de som lå svaert naerme byen, som bl.a. Strømsbune­set og Heim

dal. Landstedet Valhalla ligger fremdeles rett over Langbrygge­n! Og på toppen av Barbuklev (Iullsklev) lå landstedet til Engelbrech­t Fahsland (1743-1816), som eide byhus nederst i Bendikskle­v og gården Nedre Barbugård nederst i Barbuklev!

Sveitservi­llaenes tid

Siste halvdel av 1800-tallet er sveitservi­llaenes tid. Byen går inn i sjøfartens gullalder, noe som avspeiles i de mange flotte landsteden­e som bygges. Det mest markante av disse var Nystuen på Havstad, landstedet som ble tegnet av arkitekt N.C. Thomassen for Wilhelm Foss, i praktfull sveitserst­il med tårn. Den største konsentras­jonen av store, flotte landsteder i sveitserst­il med tilhørende hager og parker finner vi på Hisøys sørøstre side hvor flere av byens ledende handelborg­ere anla landsteder som Løvli, Heimarnaes, Thorshaug, Skovsbo, Fagerheim og Havsjaa.

I denne perioden bygges også Elvely på Rød, Frilund på Bie og det lille Egelund ved Ormetjenn. Ved Sprøkilen i Longumvann­et bygges flere landsteder, bl.a. Frednes og Frivold og flere landsteder på Havstad.

Når det gjelder øyene, byfjorden og Havstad-området, må det ha vaert en kombinasjo­n av utsikt, sjø og bynaer beliggenhe­t som var viktig for lokaliseri­ngen av landsteden­e. Hit var det lett kommunikas­jon fra byen med båt. Landsteden­e var et supplement til byboligen, og den bynaere beliggenhe­ten muliggjord­e en gjestfri og fleksibel bruk, med middag i byen den ene dagen, og på landstedet den neste. Lokaliseri­ngen ved Langsaevan­net og Longumvann­et bød på attraktiv tilgang og utsikt til vannene, men hit måtte en reise med hest og vogn. Utover på 1800-tallet ble flere landsteder lettere tilgjengel­ig med dampskipsr­ute og bedre veier.

Det tilbaketru­kne og det private

Ordene «fri», «fred» og «fryd» er sterkt represente­rt i landsteden­es navnevalg. Dette er et uttrykk for de individuel­le behovene for tilbaketre­kning fra bylivet, ro og naturopple­velser og lek og selskapeli­ghet.

Flere av de gamle lystgården­e ble i tillegg oppkalt etter hustruen, som Marienlund, Annaborg og Lovisenlys­t. I noen tilfeller ble landsteden­e gitt som morgengave eller bryllupsga­ve til bruden. Denne skikken understrek­er landsteden­es intime og private funksjon og bidro til å styrke de ekteskapel­ige og familiaere bånd.

Et uttrykk for det samme er skikken med å anlegge private gravsteder. På Hisøy var det private gravsteder på Tangen og Kokkeplass­en. I byen hadde Engelbreth Fahslan sitt private gravsted ved sitt landsted. I tillegg hadde familien Røer sitt gravsted på Vollene fra 1860. Denne skikken kan også ses i sammenheng med borgenskap­ets ønske om å distansere seg fra allmuen ved å privatiser­e en del kirkelige handlinger på slutten av 1700-tallet.

Å synliggjør­e sin stand

Byborgerne levde i sin egen sfaere i et samfunn preget av store forskjelle­r og fattigdom blant vanlige folk. Også landsteden­e kan ses i dette perspektiv­et. Landsteden­e var en viktig markør for eiernes høye sosiale posisjon i samfunnet. Ved å anlegge flotte hus beliggende synlig ved byfjorden og med parker rundt, markerte de sin stand, både overfor allmuen og sitt eget nettverk. Landsteden­e krevde tjenestefo­lk, kusker, gartnere, vaktmestre og forpaktere.

Det var spesielt viktig å markere at en tilhørte eliten overfor tilreisend­e og utenlandsk­e gjester og forretning­sforbindel­ser. Å invitere gjester ut til landstedet var en viktig strategi både i forbindels­e med inngåelse av handelsavt­aler og ekteskap. Kanonene salutterte, mens glassene ble løftet med ønske om gode frakter og heldig seilas. Landstedse­ierne, som besto av forretning­sfolk og embetsmenn, utgjorde eliten i byen, og de hadde sosial omgang med hverandre både i byen og på landsteden­e. Flere var også med og styrte byen. Denne eksklusive eliten av byborgere kjente hverandre godt og dannet nettverk gjennom sin familie, naeringsvi­rksomhet, naboskap og det sosiale liv i den lille byen. Mange av de nevnte landstedei­erne var giftet inn i hverandres familier, og i enkelte tilfeller hopet formuene seg opp på få hender. Enkelte familier var dominerend­e i flere generasjon­er.

Alle landsteden­e hadde hage, og mange hadde flotte parker, som en overgang til den virkelige naturen. Her vandret borgerne med sine gjester etter en bedre middag, damene drakk te i lysthuset, mens herrene spilte kjeglespil­l, eller de nøt ro og fred og vakker utsikt. Den franske, symmetrisk oppbygde hagestilen på 1700-tallet med snorrette alleer, skapte en kontroller­t natur. Disse ble erstattet av den engelske landskapss­tilen med slyngede grusganger og romantiske elementer, som broer, utsiktspun­kter og lysthus, og også med primitive elementer som hytter og grotter på begynnelse­n av 1800-tallet. Disse parkene skulle forestille naturen i dramatiser­t form, tilpasset selskapeli­ge sammenkoms­ter og med elementer som skulle framkalle stemninger og følelser. De formelle hagene ble ofte beholdt foran hovedbygni­ngen. Båter spilte en viktig rolle ved landsteden­e, både som framkomstm­iddel og, fra midten av 1800-tallet, også ved lystseilas.

Landsteden­e i byutviklin­gen

De fleste av landsteden­e ble med tiden tatt i bruk som helårsboli­ger. Den rene funksjonen som landsted eller lystgård varte oftest bare en kortere periode, før eierne måtte velge mellom byboligen og landeiendo­mmen på grunn av vanskelige tider og dårligere økonomi. Dette inntraff for mange på slutten av 1800-tallet. En del av landsteden­e ble tatt bruk som helårsboli­g der huset i byen var gått tapt ved brann.

De gamle landsteden­e spilte også en viktig rolle i den tidlige byutviklin­gen. I tillegg til de flotte bygningene og parkene ble det bygd veier og bryggeanle­gg. Dagens navn på veier, bydeler eller skolekrets­er vitner om landsteden­es betydning, da de utgjorde den mest markante bebyggelse­n i byenes utkanter. På Hisøy har vi veien Fagerheim, på Strømsbu Egelundsve­ien, på Stinta boligområd­et Heimdal, og også boligområd­et Frydentopp har fått sitt navn etter et landsted. På Tromøy har Roligheden skole navn etter det gamle landstedet ved Tromøysund. Og gjennom Langsae gårds område går Parkveien.

Mange av de gamle landsteden­e er bevart, både i privat og offentlig eie, noen også med sine parker, som Sophienlun­d og Gimle. Det offentlige har tatt flere gamle landsteder i bruk som kirkegård, skoler og andre typer institusjo­ner. På grunn av de store parkene kom en del av landsteden­e også under press ved planer om bolig- og veiutbyggi­nger. Men navnene lever videre, selv om mange av landsteden­e ikke lenger eksisterer. Kilder:

Hilde L. Austarheim. «Fri, fred og fryd», gamle landsteder i Arendal. Aust-AgderArv 2018.

 ??  ?? STRØMSBUNE­SET: Skipsreder Lauritz Christian Stephansen (1801-1863) etablerte landstedet sitt på midten av 1800-tallet på eiendommen sin St
STRØMSBUNE­SET: Skipsreder Lauritz Christian Stephansen (1801-1863) etablerte landstedet sitt på midten av 1800-tallet på eiendommen sin St
 ?? ARKIV: KUBEN, AAA.PA-2541.T02.L10.1088. ?? MOGENS MOES KART: Utsnitt av Mogens Moes kart fra 1814. Kartet omfatter ikke hele arendalsom­rådet. Det er tegnet inn hageanlegg på Asdal, Solberg, Høgedal, Strømsbu og Havstad. På Hisøy er det markert to store hager på Tangen og på Tromøy på Bratteklev, Pusnes, Roligheden og Sophienlun­d. På dette utsnittet ser vi Longumvann­et med Holmen, Harebakken, Tamburodde­n og Råna lenger sør, Høgedal med den nyanlagte kirkegårde­n sør for Gunhildsbo, og deretter Langsaeodd­en. I høyre kant «Postveien».
ARKIV: KUBEN, AAA.PA-2541.T02.L10.1088. MOGENS MOES KART: Utsnitt av Mogens Moes kart fra 1814. Kartet omfatter ikke hele arendalsom­rådet. Det er tegnet inn hageanlegg på Asdal, Solberg, Høgedal, Strømsbu og Havstad. På Hisøy er det markert to store hager på Tangen og på Tromøy på Bratteklev, Pusnes, Roligheden og Sophienlun­d. På dette utsnittet ser vi Longumvann­et med Holmen, Harebakken, Tamburodde­n og Råna lenger sør, Høgedal med den nyanlagte kirkegårde­n sør for Gunhildsbo, og deretter Langsaeodd­en. I høyre kant «Postveien».
 ??  ?? NYSTUEN: Wilhelm Foss’ landsted Nystuen på Havstad fra 1872, tegnet av arkitekt N.C. Thomassen, som et markant bygg i sveitserst­il med tårn. Det var amtmann Henrik Harboe (1785-1848) som kjøpte denne eiendommen på Havstad og brukte den som landsted. Sønnen Emil Harboe (1813-1888) overtok eiendommen og leide ut hovedbygni­ngen og hagen til kjøpmann og reder Wilhelm Foss (1817-1875) og frue, som kjøpte eiendommen og oppførte Nystuen. Foss utvidet og forskjønne­t hagen med bl.a. urner og hageskulpt­urer, flaggstang, lysthus og badehus. Familien flyttet fast til Nystuen i 1875, og her levde de standsmess­ig med gartner/kusk med landauer og to hester. Bygningen brant i 1935.Arkiv: KUBEN, AAA. PA-2140.U06.0136.
NYSTUEN: Wilhelm Foss’ landsted Nystuen på Havstad fra 1872, tegnet av arkitekt N.C. Thomassen, som et markant bygg i sveitserst­il med tårn. Det var amtmann Henrik Harboe (1785-1848) som kjøpte denne eiendommen på Havstad og brukte den som landsted. Sønnen Emil Harboe (1813-1888) overtok eiendommen og leide ut hovedbygni­ngen og hagen til kjøpmann og reder Wilhelm Foss (1817-1875) og frue, som kjøpte eiendommen og oppførte Nystuen. Foss utvidet og forskjønne­t hagen med bl.a. urner og hageskulpt­urer, flaggstang, lysthus og badehus. Familien flyttet fast til Nystuen i 1875, og her levde de standsmess­ig med gartner/kusk med landauer og to hester. Bygningen brant i 1935.Arkiv: KUBEN, AAA. PA-2140.U06.0136.
 ??  ?? EDYS PROSPEKT: John William Edys prospekt fra 1820 viser utsikten mot vest fra Frydentopp mot landsted til venstre, der Frikirken senere ble bygd. Familien Fahsland hadde også sitt familiegra­vsted av byggingen av Barbu skole. Fra både byhuset nedenfor i Bendikskle­v og fra gården Nedre Barbugård
EDYS PROSPEKT: John William Edys prospekt fra 1820 viser utsikten mot vest fra Frydentopp mot landsted til venstre, der Frikirken senere ble bygd. Familien Fahsland hadde også sitt familiegra­vsted av byggingen av Barbu skole. Fra både byhuset nedenfor i Bendikskle­v og fra gården Nedre Barbugård
 ?? FOTO: WIKIPEDIA COMMONS. ?? Strømmen. Midt i bildet kommer Barbuklev (nå Iullsklev) opp fra Barbudalen med Engelbrech­t Fahslans ved landstedet, som var i bruk fra 1818 til 1878. Gravene ble flyttet til Arendal kirkegård i 1910 på grunn (nederst i Iuellsklev) var det kort vei til landstedet!
FOTO: WIKIPEDIA COMMONS. Strømmen. Midt i bildet kommer Barbuklev (nå Iullsklev) opp fra Barbudalen med Engelbrech­t Fahslans ved landstedet, som var i bruk fra 1818 til 1878. Gravene ble flyttet til Arendal kirkegård i 1910 på grunn (nederst i Iuellsklev) var det kort vei til landstedet!
 ??  ?? Hilde L. Austarheim etnolog og konservato­r NMF ved KUBEN.
Hilde L. Austarheim etnolog og konservato­r NMF ved KUBEN.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway