Agderposten

Slik pynter Jeanine julas fineste bord

Bruk det du har hjemme, plukk inn fra naturen og spe på med blomster og lys.

- Heidi Løland-Andersen (Lillesands-Posten)

– Det kan vel nesten ikke bli for mye? Med mindre man skal ha maten på bordet, da, men det skal ikke jeg. Jeg spiser med øynene, jeg, ler Jeanine Støle Johansen.

Innehavere­n av Lillesand Blomster var ikke vond å be da vi ba henne demonstrer­e kunsten å pynte et julebord, og dele sine beste tips med Lillesands-Postens lesere.

Prøve seg fram

– Det viktigste er å bare prøve seg fram. Å bruke det man har og det man finner, huske at det ikke er så nøye, og bare ha det gøy. Så finner man fort ut hva som fungerer og ikke, sier blomsterde­koratøren.

Som er klar over at det høres enklere ut enn det kan oppleves når man står der med dekketøyet og synes at det liksom mangler … noe.

– Jeg tror det veldig mange gjør «feil» er at de er redd for å ta i. At de tenker at det kan bli litt voldsomt. Det kan egentlig ikke det. I blomsterfa­get finnes det ikke noe «less is more». Her bare kjører vi på, vi vil jo gjerne ha følelsen av at det bugner litt, smiler Jeanine.

Gruppere

– Det kommer selvsagt an på om man skal ha maten på bordet. Da sier det seg selv at man ikke har plass til like mye pynt. En løsning da er å gruppere pynten, dandere blomster, lys og pynt i partier, og ikke vaere gnien på pynten. Når man har hele bordet til rådighet, slik som her, ville jeg ikke holdt tilbake. Da bruker jeg hele lengden, brer pynten utover og bygger i høyden, sier hun.

– Ved et middagsbor­d sier man at man enten skal kunne se over pynten, eller under den. Man må jo kunne se dem man sitter og spiser sammen med i øynene. Men utover det er det ingen regler, mener blomsterde­koratøren.

Plukker selv

Hun er spesielt glad i å pynte med det hun kan plukke selv, i kombinasjo­n med blomster, lys og annen pynt.

– Det høres jo fort litt dyrt ut, at man bare skal lesse på. Men det trenger det absolutt ikke å vaere. Vi finner veldig mye fint rett utenfor husveggen, sier Jeanine.

Hun brer et tynt lag brune bregner, som er tørket og farget, utover midten av bordet, omtrent som en langsgåend­e løper.

– Disse er behandlet og vil holde seg like fine lenge. Det er en kjempeford­el at det man pynter med er holdbart og varer lenge. Da kan man gjøre bordet klart i god tid før man skal ha gjester, og kan konsentrer­e seg om maten og andre ting når det naermer seg. I tillegg blir det mindre bruk og kast når man velger tørkede materialer. Har man en base, kan man supplere litt og få til et helt annet uttrykk, sier Jeanine.

Ramme for resten

Oppå bregnene, som minner om ormegress, legger hun kvister av svartor med fine, små kongler. De bygger litt, og danner utgangspun­kt en «ramme» for resten av pynten.

– Med disse greinene på langs, midt på bordet, får jeg en fin linje å jobbe ut ifra. Rundt disse plasserer jeg noe jeg liker veldig godt, svibler i klare, små potter. Det er kjempefint å bruke litt forskjelli­ge glass og krukker. Bruk det du har, og ikke tenk at alt må vaere likt. Sviblene koster lite, og de varer lenge. Jeg er veldig glad i å bruke noen av dem uten potte, da skyller jeg bort det meste av jorda, og lar røttene henge på. Det gir et veldig naturlig uttrykk, synes hun.

Friske blomster

– Jeg er også veldig glad i kongler, de finner man over alt og de er utrolig vakre. Og så må jeg alltid ha litt friske blomster, sier Jeanine, og kniper blomsterho­det av en orkidé.

– Disse står utrolig lenge i en liten skvett vann, og jeg bruker mindre enn én grein og har nok til hele bordet. Denne er i brent oransje, og hvem bruker vel det til jul? Men se så fint det er, da! Jula kan godt vaere mer enn bare hvit og rød, synes Jeanine.

Noe hun imidlertid ikke kommer unna, er glitter.

Må glitre litt til jul

– Det må glitre litt, når det er jul. Legg merke til hvor fint det er sammen med de naturlige materialen­e. Det handler mye om kontraster, om at helheten løfter de ulike elementene fram. De fleste har julekuler de kanskje er blitt litt lei av, eller synes kan bli litt mye å ha på treet. Legg dem på bordet, vel. Pynt med dem i fat eller boller, eller bruk dem i bordpynten, sammen med stjerner, kongler og blomster. Det blir veldig julete, og veldig, veldig fint, mener Jeanine.

– Og ikke glem lys. Mye lys, mer enn du tror. Jeg bruker både telys og høye stearinlys om hverandre, og synes det gir den fineste stemningen, sier blomsterde­koratøren.

 ??  ?? LA DET BUGNE: Jeanine Støle Johansen ved Lillesand Blomster mener at julebordet bør bugne. Ikke nødvendigv­is av mat, men av alt som er fint å se på.
LA DET BUGNE: Jeanine Støle Johansen ved Lillesand Blomster mener at julebordet bør bugne. Ikke nødvendigv­is av mat, men av alt som er fint å se på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway