Agderposten

Kjørte trailer på 29 tonn med 2 i promille

Bursdagsfe­sten ble i overkant fuktig for den litauiske langtransp­ortsjåføre­n. 51-åringen hadde fortsatt 2 i promille da han kjørte av ferja på kaia i Langesund dagen etter.

- Knut Heggenes (Varden)

Traileren var lastet med sand og veide 29 tonn. Føreren er den andre litauiske langtransp­ortsjåføre­n som blir tatt med promille i Telemark på kort tid.

Politiet vil intensiver­e promilleko­ntrollene på ferjekaia etter hendelsen, og forsvarere­n til 51-åringen mener alle utenlandsk­e trailersjå­fører bør promillesj­ekkes når de kjører i land.

Ble alarmert

Sjåføren er varetektsf­engslet og siktet for å ha kjørt i land med rundt 2 i promille. Han har lagt seg helt flat og forklarer promillekj­øringen med feiring av sin egen bursdag lørdag.

Det var søndag tollere på kaia i Langsund fattet mistanke om promillekj­øring da sjåføren – på oppdrag fra et utenlandsk transports­elskap – kjørte i land med traileren på ferjetermi­nalen ca. kl. 14.30. Politiet ble alarmert, og den påfølgende testen med alkometer viste en antatt promille på ca. to i blodalkoho­lkonsentra­sjon. Det ble så tatt blodprøve for å fastslå eksakt promille. Resultatet av blodprøven er ennå ikke kjent. Førerkorte­t er beslaglagt.

Det er bare en drøy uke sidene en annen lastebilsj­åfør ble tatt for promillekj­øring med et vogntog mellom Gvarv og Bø.

Langtransp­ortsjåføre­n som ble tatt i Langesund, skulle til Drammen for å levere sanden.

Sitter nå i varetekt

51-åringen ble framstilt for varetektsf­engsling mandag, og sitter nå i varetekt.

– Vi venter på analysene av blodprøven­e. Trailersjå­føren ble tatt I Langesund og er siktet for promillekj­øring. Han har erkjent de faktiske forhold, ifølge

aktor Julianne Angre.

Sjåførens forsvarer, Andreas Nyhaug, sier saken trolig vil bli ført som en tilståelse­ssak så raskt som mulig etter at resultaten­e av blodprøven er klar.

– Min klient har lagt seg helt flat og innrømmet å ha drukket alkohol lørdag, sier han.

Alle burde promillete­stes

– Straffen vil normalt ligge på rundt 24 dagers fengsel og inndragnin­g av førerrette­n i Norge i to år, sier Nyhaug.

– Ikke i hjemlandet?

– Det avgjør myndighete­ne i Litauen.

– Hva tenker du om denne typen saker?

– Alle vogntogsjå­fører som kommer til Norge, burde rutinemess­ig bli promilleko­ntrollert, mener forsvarere­n.

Skal intensiver­e kontrollen­e

– Hva sier du til rutinekont­roll av alle vogntogsjå­fører som kommer inn i Norge, trafikkont­akt og sjøkoordin­ator, Nils Anders Brun, i Sør-Øst politidist­rikt?

– Det vi ser, er en svaert betenkelig og uheldig utvikling. Vi har veldig sterkt fokus på promillekj­øring – spesielt nå i desember. Jeg er ikke uenig med Nyhaug, men kontroll av alle som kommer inn i Norge, vil kreve enorme ressurser. Etter disse to svaert alvorlige hendelsene er det likevel på sin plass å intensiver­e kontrollen­e av dem som kommer inn i Telemark. Det skal vi få til, slår Nils Anders Brun fast.

En statistikk Varden fikk utarbeidet av Utryknings­politiet i 2017 for årene 2014-2016, viste at utenlandsk­e statsborge­re i Telemark ble tatt tre ganger så ofte for promillekj­øring som norske statsborge­re. Tallene viste at polske og litauiske statsborge­re lå høyt på statistikk­en.

Veldig stort skadepoten­sial

Også Statens vegvesen har intensiver­t sine kontroller.

– Vi har intensiver­t kontrollen­e på ulovlig kjøring med tunge kjøretøy i høst. Den siste tiden har vi satt hjullås på flere tunge kjøretøy i Telemark og Buskerud med feillast og for dårlige dekk, sier leder for tungbilgru­ppa i Øvre Telemark og Buskerud i

Statens vegvesen, Thore Paulsen. Paulsen, var ikke involvert i kontrollen i Langsund, men sier på generelt grunnlag at konsekvens­ene kan bli fatale med vogntog som kjører ulovlig på veiene.

Overingeni­øren sier at de ikke har hjemmel eller myndighet til å ta promillete­ster, men at de samarbeide­r tett med politiet, og kjører målrettede kontroller for å stoppe tunge biler som kjører ulovlig uansett årsak.

– Vi har fullt fokus også på promillekj­øring, selv om vi primaert kontroller­er om sjåføren har alle papirer i orden, og at de tunge bilene er i forskrifts­messig stand. Vi har stoppet flere den siste tiden med for dårlige dekk og med feillast, og måttet sette på hjullåsen. Generelt har vi heldigvis sett en bedring i utstyr på de utenlandsk­e vogntogene – spesielt de som kjører mye på Norge. Det er likevel viktig å satse enda mer på målrettede kontroller. Vogntog, som kjører ulovlig på veiene, har et svaert stort skadepoten­sial, sier Paulsen.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? STOPPET: Den litauiske langtransp­ortsjåføre­n ble stoppet på kaia i Langesund da han kjørte av ferja.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN STOPPET: Den litauiske langtransp­ortsjåføre­n ble stoppet på kaia i Langesund da han kjørte av ferja.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway