Agderposten

– Vi tar kritikken av PST alvorlig

Justismini­ster Jøran Kallmyr vil se på om det er behov for regelendri­nger etter EOS-utvalgets kritikk av PSTs innhenting av passasjero­pplysninge­r.

-

– Vi tar EOS-utvalgets kritikk av PSTs håndtering alvorlig. Vi må vaere sikre på at tjenestene våre har hjemler til å gjennomfør­e sitt arbeid, sier justis- og innvandrin­gsminister Jøran Kallmyr (Frp) i en epost til NTB.

– Må se naermere på saken

Kallmyr vil imidlertid ikke svare på om han kjente til PSTs ulovlige innhenting av opplysning­er om norske flypassasj­erer.

– Meldingen fra EOS-utvalget gjelder flere forhold og vil bli grundig vurdert i departemen­tet. Saken er kompleks, og jeg ber derfor om forståelse for at jeg har behov for å se naermere på saken, sier Kallmyr.

Torsdag kom EOS-utvalget med kraftig kritikk av Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) fordi de gjennom Norwegians bookingsys­tem urettmessi­g skaffet seg tilgang til store mengder opplysning­er om norske og utenlandsk­e passasjere­r på nasjonale og internasjo­nale ruter. En slik tilgang har PST ikke hatt hjemmelsgr­unnlag for, slår EOS-utvalget fast.

I sin rapport skriver EOS-utvalget blant annet at innhenting­en av passasjero­pplysninge­r om norske borgeres utenlandsr­eiser ikke har hjemmel i utlendings­loven.

Vurder regelendri­nger

– Når det gjelder utfordring­ene knyttet til utlendings­forskrifte­n har departemen­tet endret den. I etterkant ser vi at dette med fordel burde vaert presisert tidligere. Fra 18. november i år går det helt klart fram at PST etter anmodning skal få passasjerl­ister direkte fra flyselskap­ene, sier Kallmyr.

Departemen­tet skal nå vurdere meldingen fra utvalget.

– Så må vi se om det eventuelt er behov for ytterliger­e regelendri­nger, sier Kallmyr.

– Jeg er også opptatt av at PST skal få den informasjo­nen de trenger for å sikre Norge, og at det skjer innenfor rammene av de lover og regler som regulerer dette, legger han til.

 ??  ?? VIL SE: Justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp) vilse på om det er behov for regelendri­nger etter EOS-utvalgets kritikk av PST. Foto: Scanpix
VIL SE: Justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp) vilse på om det er behov for regelendri­nger etter EOS-utvalgets kritikk av PST. Foto: Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway