Agderposten

– Trump gjør det vanskelige­re å spå

Statistisk sentralbyr­å (SSB) spår nedgang i verdensøko­nomien og en utflating av den norske økonomien de neste tre årene. En uforutsigb­ar president i USA kan likevel endre bildet.

-

– Det kan bli mye verre enn bildet vi skisserer, sier forsker Roger Hammerslan­d ved Statistisk sentralbyr­å (SSB) til NTB.

Torsdag la SSB fram sine prognoser for utviklinge­n i den norske økonomien og verdensøko­nomien fram til 2022.

Her spår forskerne at konjunktur­oppgangen i Norge, som har vart siden begynnelse­n av 2017, trolig vil vaere over i løpet av neste år. I stedet venter de en utflating av veksten i årene fremover. Årsakene er blant annet lavere oljeinvest­eringer, at de venter en nøytral finanspoli­tikk og at naeringsin­vesteringe­ne er ventet å synke.

Norge påvirkes også av en internasjo­nal nedgangsko­njunktur. Hammerslan­d er klar på at hva Donald Trump foretar seg den neste tiden, kan få stor innvirknin­g på verdensøko­nomien.

Truet med 100 prosent toll

– Trump gjør det vanskelige­re å spå fremtiden, men vi må jo prøve. Vår oppgave er å se inn i krystallku­len, og når vi får så mye informasjo­n som mulig og strukturer­er den, har jeg tro på at vi kan si noe om fremtiden, sier Hammerslan­d.

Han peker på Trumps trusler om å innføre 100 prosent toll på franske varer, og økt toll på europeiske biler og bildeler, som faktorer som kan bidra til ytterliger­e nedgang i verdensøko­nomien.

– Utfallet av handelssam­talene mellom USA og Kina er likevel kanskje det aller viktigste. Får man en større opptrappin­g av konflikten, har jeg vanskelig for å se for meg at vi ikke får en enda større global nedgangsko­njunktur, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway