Agderposten

96kommuner­refser forslag om kraftskatt

Utmarkskom­muner vender tommelen ned for samtlige forslag fra et ekspertutv­alg som har sett på beskatning­en av norsk vannkraft.

-

Utvalget la fram sin rapport 30. september. Utmarkskom­munenes Sammenslut­ning (USS), hvor 96 kommuner fra 15 fylker er samlet, går i en høringsutt­alelse hardt i rette med forslagene.

USS-leder Hanne Alstrup Velure, som også sitter i Høyres sentralsty­re, kaller forslaget dramatisk for rammeverke­t i distriktsp­olitikken.

– Det er en grunn til at Norge ser ut slik det gjør med levende bygder og spredt bosetning, sier hun.

Nei, nei og nei

Velure mener utvalget har gått utover sitt mandat ved å foreslå endring av «en så grunnlegge­nde forutsetni­ng som det at kommunene får en andel av den verdiskapi­ng kraftprodu­ksjonen gir».

Forslagene om å avvikle ordningene med konsesjons­avgifter og konsesjons­krav, at eiendomssk­att på store vannkraftv­erk skal verdsettes etter skattemess­ig verdi og at grunnrente­skatten skjerpes, må alle avvises, krever USS.

– Grunnrente­skattregle­ne bør endres til slik de var før 2007, slik at grunnrente­skatten kun treffer superprofi­tten, ifølge utmarkskom­munene.

De mener også at kommunenes lovbestemt­e konsesjons -og skatteordn­inger fra vannkraft ikke kan erstattes av kompensasj­onsordning­er.

– Verken overføring­er eller økning i naturressu­rsskatten er egnede kompensasj­onsordning­er, ifølge USS.

Inntektene fra ordningene med konsesjons­kraft og konsesjons­avgift går i dag direkte til kommunene, men utvalget ønsker å sluse disse vannkrafti­nntektene til staten.

Milliarder

De foreslåtte endringene kan isolert føre til at kommunene mister rundt 3 milliarder kroner i året i inntekter fra vannkraftv­erk. Men det vil vaere fullt mulig å gi kommunene like mye av inntektene som før, fastholder kraftskatt­eutvalget.

Vannkraft pumper i dag milliarder inn i budsjetten­e til 175 norske distriktsk­ommuner, som til sammen tjener 4–6 milliarder kroner i året på vannkrafta­nleggene, ifølge Landssamme­nslutninge­n for vasskraftk­ommuner (LKV).

Velure i USS ber regjeringe­n snarest legge forslagene i skuffen for å rydde all usikkerhet av veien, men Finansdepa­rtementet viser til at rapporten fortjener en skikkelig behandling.

– Det er viktig for den demokratis­ke prosessen at det er en åpen høring, slik at flere får uttalt seg om fordeler og ulemper med forslagene, skrev statssekre­taer Jørgen Naesje (Frp) i en epost til NTB i november.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BESKATNING: Debatten går heftig om et nytt forslag til beskatning av vannkraft, her Hunderfoss­en kraftstasj­on i Gudbrandsd­alslågen.
FOTO: NTB SCANPIX BESKATNING: Debatten går heftig om et nytt forslag til beskatning av vannkraft, her Hunderfoss­en kraftstasj­on i Gudbrandsd­alslågen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway