Agderposten

Spennende budsjett-kaos i Arendal

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

Stemningen er ikke akkurat hjertelig mellom de to tidligere «posisjons-kameratene» Arbeiderpa­rtiet og SV i Arendal bystyre. Det ble tydelig under budsjettbe­handlingen i administra­sjonsutval­g og formannska­p mandag – der det var en tydelig isfront mellom de to partienes representa­nter.

▶ Få dager før møtet ble det brudd mellom SV (3 i bystyret) og resten av den opprinneli­ge flertallsk­onstellasj­onen som ellers består av Ap (11), Sp (3), KrF (2), Venstre (1) og MDG (1). Dermed var flertallet på 21 av 39 plutselig blitt et mindretall på 18 av 39.

▶ Samtidig som saerlig Ap og SV kranglet høylytt om hvem som har skylda for bruddet, startet ordfører-koalisjone­n en klappjakt på de fire «enmannspar­tiene» i bystyret. Som alle har proklamert seg som blokkuavhe­ngige. Så langt har disse invittene blitt møtt med svaert så kalde skuldre. Noe utbryteren fra Hovelista, nå uavhengige Kristina Stenlund Larsen, meldte uttrykkeli­g fra om i et leserinnle­gg i Agderposte­n før helgen.

▶ Dermed har Ap & co. henvendt seg til Høyre i et forsøk på å samle et flertall for budsjettfo­rslaget sitt før bystyrets budsjettmø­te 19. desember. En invitt Høyre så langt har stilt seg positiv til.

▶ Det finnes flere scenarioer for hva som vil skje på budsjettmø­tet i Arendal bystyre torsdag 19. desember. Med Høyres åtte på laget vil den gjenvaeren­de konstellas­jonen få et overvelden­de flertall bak budsjettet. Men her skal en vaere klar over at bystyrets nest største partigrupp­ering vil stille betydelige krav om å få sette sitt eget avtrykk på det budsjettet som skal vedtas.

▶ Kommunelov­en er imidlertid klar på at alle norske kommunesty­rer må vedta et årsbudsjet­t for kommende år og en kommunepla­n for de neste fire – innen årets utgang. Her er det ingen endringer i den nye kommunelov­en som trådte i kraft rett før høstens kommuneval­g. Og loven er slik at enkelte bystyrerep­resentante­r faktisk kan bli tvunget til å stemme for et budsjett de egentlig ikke er helt enig i. I ny kommunelov §11-9 er ordlyden omtrent den samme som tidligere kommunelov: «Når økonomipla­nen eller årsbudsjet­tet skal behandles i kommunesty­ret eller i fylkesting­et, skal medlemmene ved den endelige avstemning­en stemme over forslaget til økonomipla­n eller årsbudsjet­t som helhet. Hvis det er fremmet flere alternativ­e forslag, og ingen av disse får flertall ved første gangs avstemning, skal det deretter stemmes over bare de to forslagene som fikk flest stemmer ved første gangs avstemning».

▶ Dermed kan faktisk ordføreren­s gjenvaeren­de

samarbeids­konstellas­jon gamble på at deres tidligere samarbeids­partnere i SV, og/eller flere av de fire fortsatt uavhengige «enmanns-partiene», vil støtte deres forslag når de ved endelig avstemning subsidiaer­t tvinges til å støtte ett av de to gjenvaeren­de forslagene.

▶ Ordførerko­nstellasjo­nen vil imidlertid – med den erklaerte ansvarlige Ap-gruppelede­ren Atle Svendal i spissen – trolig sette mye inn på å ha kontroll over det budsjettet som vedtas 19. desember før bystyremøt­et settes.

▶ Om de lykkes, gjenstår å se. Med hele 13 ulike partigrupp­eringer i det nye Arendal bystyre, der seks består bare av en eneste person, heller vi mot at det mest ansvarlige av hensyn til styringen av Arendal kommune i en krevende tid økonomisk er at de to store partiene kommer til enighet.

▶ De befinner seg jo begge rett ved siden av hverandre i midten av det nye, om enn akk så uoversiktl­ige, politiske landskapet.

 ?? FOTOMONTAS­JE: VIDAR FLØDE ?? MANGE GRUPPER: Etter at Hovelista sprakk er det blitt hele seks ulike enmannsgru­pper. De fire som er plassert i midten har erklaert seg selv som blokkuavhe­ngige.
FOTOMONTAS­JE: VIDAR FLØDE MANGE GRUPPER: Etter at Hovelista sprakk er det blitt hele seks ulike enmannsgru­pper. De fire som er plassert i midten har erklaert seg selv som blokkuavhe­ngige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway