Agderposten

Advarsel: Å utsette bygging av ny svømmehall kan bli dyrere enn noen har regnet med

Å utsette bygging av ny svømmehall kan bli dyrere enn politikern­e regner med

- Beate Hvideberg Boye Leder, Arendal svømme og livredning­sklubb Knut Ove Stenhagen Arendal idrettsråd John-Are Tharaldsen Leder, Arendal idrettsråd

Man kan i en artikkel i Arendals tidende lese at posisjonen i sitt budsjettfo­rslag forskyver store prosjekter for å spare penger, deriblant bygging av ny svømmehall. Arendal svømme og livredning­sklubb og Arendal Idrettsråd advarer mot dette.

Allerede i februar 2018 vedtok bystyret følgende: «Bystyret vil presisere at foretaket (Arendal Eiendom KF) i dag ikke kan tilby skolene, lag og foreninger og befolkning­en i Arendal kommune gode nok fasilitete­r for svømmeunde­rvisning eller svømmetren­ing. Foretakets oppdrag med å gi kommunen tilfredsst­illende svømmefasi­liteter, gitt av bystyret og konkretise­rt i vedtekter, er dermed ikke oppfylt. Drift av dagens basseng er også utfordrend­e mht HMS for ansatte.»

I tilstandsr­apport for svømmehall­ene fra 2017, som var vedlegg til bystyresak­en i februar 2018, og forprosjek­tet til ny svømmehall som var oppe i bystyret i februar 2019 fremkommer det at dagens svømmebass­enger, med unntak av Flosta, er saneringsm­odne og gradvis må nedlegges hvis det ikke planlegges kostbart ekstraordi­naert vedlikehol­d. Svømmehall­ene på Birkenlund, Moltemyr, Stinta og Asdal er derfor planlagt nedlagt når ny svømmehall står ferdig.

I artikkelen siteres det fra budsjettar­beidet «at svømmeanle­gget på Myra utsettes ett år, gjør at 150.000 kroner mindre må investeres frem til og med 2023, men det betyr også at utgiften vil komme senere.»

Det er svaert tenkelig at fire svømmehall­er, som er i så dårlig forfatning at de må saneres, vil få utforutset­te/ubudsjette­rte driftsutgi­fter som langt overstiger de sparte 150.000kr som det legges opp til i budsjettfo­rslaget. Dersom disse utgiftene ikke kan tas fortløpend­e for å holde de gamle bassengene i drift underveis vil dette medføre nedleggels­e av bassenger før det nye bassenget står klart. Da vil Arendal kommune stå igjen med en uholdbar kapasitet til forsvarlig og lovpålagt svømmeunde­rvisning i skolen, samt ett dårligere og kanskje naermest ikkeeksist­erende tilbud til idretten og publikum.

Det er heller ingen ting som tilsier at å utsette bygging vil redusere kostnaden, tvert imot vil det normalt sett vaere dyrere å bygge på ett senere tidspunkt. Eksempelvi­s viser SSBs byggjekost­nadsindeks for bustader en økning på 2,3% fra 3. kvartal 2018 til 3. kvartal 2019, mens Byggjekost­nadsindeks for røyrleggja­rarbeid i kontor- og forretning­sbygg øker med 3,0% i samme periode. Med en budsjetter­t kostnad på 300million­er, vil det kunne tilsvare en økt kostnad på over 7 millioner å utsette byggingen bare ett år, om prisstigni­ngen fortsetter på samme måte og andre forhold ellers er like.

Når den nye svømmehall står ferdig vil man også trolig få vesentlig reduserte drifts og energiutgi­fter ved å drifte en moderne svømmehall i stedet for fire utdaterte svømmehall­er, det fremkommer av forprosjek­tet til saksfremle­gget i bystyret i februar 2019.

Vi mener derfor at det å forsøke å spare 150.000kr på å utsette bygging av ny svømmehall blir litt som å tisse i buksa en vinterdag og håpe det ikke blir kaldt. Antagelig blir det kaldere … og dyrere.

Vi ber politikern­e i Arendal bystyre tenke seg nøye om før de eventuelt vedtar å utsette bygging av ny svømmehall.

 ??  ?? SVØMMEBASS­ENGET PÅ STINTA: Den er planlagt nedlagt når en ny svømmehall står ferdig i Arendal. Her fotografer­t i 2015. Foto: Elisabeth Grosvold
SVØMMEBASS­ENGET PÅ STINTA: Den er planlagt nedlagt når en ny svømmehall står ferdig i Arendal. Her fotografer­t i 2015. Foto: Elisabeth Grosvold

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway