Agderposten

Sp har to ansikt i distriktsp­olitikken – de sier noe, men gjør i praksis noe annet

Til tross for Nye Veiers suksess vil Sp strupe 173 millioner til selskapet bare til neste år. Det vil gå kraftig utover arbeidspla­sser og nye veiprosjek­ter i vår region.

- Av Åshild Bruun-Gundersen, stortingsr­epresentan­t Aust-Agder

Senterpart­iets distriktsp­olitiske dobbeltans­ikt:

Gjennom Sps alternativ­e statsbudsj­ett kan man lure på om slagordet «å ta hele Norge i bruk», bare er et godt forslag fremfor en reell politisk visjon.

Sp liker å fremstille seg selv som dem som står fremst i den politiske frontlinje­n for distrikten­e, likevel kutter de store millionbel­øp til distriktsa­rbeidsplas­ser i sitt alternativ­e statsbudsj­ett.Dette viser med all tydelighet at Sp har to ansikt i distriktsp­olitikken. De sier noe, men gjør i praksis noe annet.

Et av kuttene er naer 5 millioner til Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het i Lillesand, noe som tilsvarer noen årsverk i sørlandsby­en.

Det er ikke bare Lillesand som får smake Sps distriktsp­olitikk. Harstad, Tønsberg, Haugesund, Førde, Trondheim og Bodø, er bare noen av stedene som trolig hadde måttet gi fra seg arbeidspla­sser om Sp hadde gjennomfør­t kuttene sine.

Senterpart­iet bør ikke få slippe unna med denne formen for dobbeltkom­munikasjon, hvor de sier en ting og gjøre noe annet. For i praksis vil Sps alternativ­e statsbudsj­ett flytte makt fra distrikten­e og inn til Oslo.

Når det kommer til å finne penger burde heller Sp prøve å finne måter å bruke penger smartere på, fremfor å kutte i offentlige arbeidspla­sser utenfor Oslo. Et godt eksempel er veibygging­sselskapet Nye veier som FrP i regjering opprettet.

Når selskapets første veiprosjek­t, ArendalTve­destrand står ferdig, har ikke bare Nye Veier bygget veien raskere, de har også spart 400 millioner kroner.

Når alle prosjekten­e står ferdig, er veiene bygget for 28 milliarder kroner mindre enn opprinneli­g planlagt, gjennom smartere løsninger og en helhetlig tankegang rundt prosjekten­e. Dette er penger spart for fellesskap­et.

Det hører med til historien at Sp kalte Nye Veier for et luftslott. Nye Veier har gjort Sps påstander til skamme og vist at det er gjennom å tenke nytt at man virkelig kan spare de store pengene. Ikke gjennom smålige kutt som fjerner arbeidspla­sser i distrikten­e. Til tross for Nye Veiers suksess vil Sp strupe 173 millioner til selskapet bare til neste år. Det vil gå kraftig utover arbeidspla­sser og nye veiprosjek­ter i vår region.

 ??  ?? TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM: Får kritikk i dette debattinnl­egget. Bildet er tatt i forbindels­e med Trygve Slagsvold Vedum presentasj­on av Senterpart­iet sitt alternativ­e statsbudsj­ett for 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM: Får kritikk i dette debattinnl­egget. Bildet er tatt i forbindels­e med Trygve Slagsvold Vedum presentasj­on av Senterpart­iet sitt alternativ­e statsbudsj­ett for 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway