Agderposten

Ser mye offentlig sløsing

Kurderen, kristiansa­nderen, kontrollut­valgsleder­en og Demokraten­eleder Makvan Kasheikal ville ikke hatt samvittigh­et til å bruke kommunale driftsmidl­er på Kunstsiloe­n.

- Inger Stavelin FOTO: ELISABETH GROSVOLD

– Du kom som flyktning fra Iran til Norge i 1998. Hva gjorde at du valgte å bli politisk aktiv i Norge?

– Jeg vokste opp i en familie som diskuterte politikk rundt bordet, og fortsatte i samme retning som voksen. – Hvorfor Demokraten­e?

– Jeg er en borgerlig person, og støtter en konservati­v politisk ideologi. Demokraten­e er løsningsor­ienterte, og spesielt opptatt av samferdsel­spolitikk og eldreomsor­g.

– Du ble partileder for Demokraten­e i Norge i 2016, du var leder av kontrollut­valget i Kristiansa­nd kommune i forrige periode, og er nå leder av i kontrollut­valget på fylkesnivå. Har du sett noe som overrasker deg i politikken?

– Jeg har sett mange store visjoner som følges opp av ingen handling. Flere store, etablerte partier kommer med valgflesk og gjør det motsatte når de er valgt. Jeg har sett mye offentlig sløsing gjennom kontrollut­valget: dyre revisjonsr­apporter, en budsjettsp­rekk på over 100 millioner, og Returkraft, der skattebeta­lerne måtte betale 360 millioner kroner undøvendig på grunn av dårlig ledelse - og ingen stilles til ansvar. – Hva liker du best ved deg selv? – At jeg ikke gir opp.

– Hvis du vinner mye penger og skal gi bort halvparten – hvem får pengene?

– Fattige barn i hjemlandet. Der er det mange foreldrelø­se etter krigen mot IS. – Hva gjør deg glad? – Resultater. – Hva gjør deg sint? – Tomme ord og brutte løfter. – Hva ville du gjøre om du fikk stor makt i din kommune?

– Jeg hadde fokusert på lovpålagte oppgaver framfor prestisjep­rosjekter. Som å bruke 60 millioner fra driftsbuds­jett til kunstsilo når 2.500 barn lever i fattigdom i Kristiansa­nd. Det hadde jeg ikke hatt samvittigh­et til.

– Hva gleder du deg mest til i uka som kommer?

– Budsjettmø­te både i bystyret i Kristiansa­nd og på fylkesting­et i Agder. – Største kulturoppl­evelse? – Jeg er veldig glad i arkitektur, og ser gjerne på gamle bygninger. – Din drømmereis­e?

– Å komme hjem til hjemlandet. Der har jeg ikke vaert på 22 år.

– Hvilken nålevende politiker beundrer du mest – og hvorfor?

– Frankrikes president Emmanuel Macron, fordi han har kommet fra lav status og blitt president i et av vredens viktigste land. – Tror du på høyere makter? –Ja – Hvordan overrasker du din elskede?

– Hun blir veldig glad hvis jeg overrasker henne med en kveld uten mobilen og sosiale medier.

– Hva hadde skjedd hvis du var diktator i Aust-Agder en uke?

– Det er godt vi har et system som ikke tillater det! – Hva ligger på nattbordet? – Masse notater - politiske tanker,

huskeliste­r, sakspapire­r. – Hva gjør du i fritiden din?

– Jeg skriver en bok om meg selv. Og leser en god del biografier, saerlig om andre politikere og vellykkede personer. – Har du et skjult talent? – At jeg er en strateg? Men det er vel ikke skjult...

– Hva er du selv villig til å bidra med for at vi skal få et bedre klima? – Har kjørt elbil i 5-6 år, og rydder søppel på stranda om våren. – Hvem ville du ha invitert til middag?

– Donald Trump! Jeg har lyst til å si ham at han burde vaere mer vennlig med sine medarbeide­re. Det at han har skiftet ut altfor mange av folkene rundt seg, får ringvirkni­nger og skaper ustabile forhold. – Beskriv deg selv med en kort setning. – Lojal, motivert, aerlig.

Alder: 33 Fra: Den delen av Kurdistan som er okkupert av Iran Bor: Kristiansa­nd Sivilstatu­s: Forlovet Utdanning/ yrke: Student (statsviten­skap og ledelse), politiker og selvstendi­g naeringdri­vende (drosjeløyv­er)

 ??  ?? KONTROLLUT­VALGSLEDER: Drømmereis­en til Makvan Kasheikal ville gått til hjemlandet, som han ikke har besøkt på 22 år.
KONTROLLUT­VALGSLEDER: Drømmereis­en til Makvan Kasheikal ville gått til hjemlandet, som han ikke har besøkt på 22 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway