Agderposten

Karpe Diem har kjøpt gammelt teater i Skien

De har holdt kortene tett til brystet lenge. Endelig røper rap-duoen Karpe hvorfor de endte med å kjøpe et gammelt teater i Skien.

- Tone Lensebakke­n V(arden)

De er noen minutter forsinket. Det er dagen da regn fryser til is og både bilister og fotgjenger­e har problemer med å komme seg rundt i byen. Karpe har valgt kollektivt og tatt tog fra Oslo. Nyheten de nå skal fortelle har de holdt for seg selv i et par år. Endelig er den klar. Så klar den kan bli.

– Dere er de første som får høre om dette, smiler gutta.

Kjøpte Festivitet­en

For Festivitet­en har vaert og er en del av en større plan. Rapduoen, Magdi Omar Ytreeide Abdelmagui­d og Chirag Rashmikant Patel, vil gjøre Skien. Og det finnes ingen plan B.

– Vi tittet etter et hus for noen år siden, flere områder på utsiden av Oslo var aktuelle. Vi visste hva vi lette etter, både i type bygg og i størrelse. Så dukket dette opp. Det var helt riktig, forteller Magdi. Gutta kjøpet huset for naermere 11 millioner kroner.

– Jeg gikk meg vill her de første gangene, fremdeles føler jeg at jeg oppdager nye ting rundt hver sving. Vi har til og med funnet tre rom som ikke står på noen tegninger, forteller han ivrig.

– Dette bygget gir muligheter for opplevelse­r. Store opplevelse­r. Det er her planen og albumet SASPLUS / SAS PUSSY kommer inn. Ikke minst prosjektet SAS Skien.

Gjør som Willy Wonka

– Vi flytter inn i Spektrum i ti dager. Ti konserter i 2021, forteller Chirag ivrig.

I 2017 solgte de ut tre kvelder i Oslos storstue på halvannet døgn. Nå topper de med sju ekstra konserter. Spektrum er del to av planen. Del en er Skien.

– First things first. Skien er first, sier Chirag.

– Det blir som Charlie og sjokoladef­abrikken. Vi vil lage opplevelse­r og vil dele ut hundre gullbillet­ter. Vi vil ha 20 personer her hver kveld, som skal få seg en opplevelse de sent vil glemme. Når de går inn døra her på Festivitet­en vet de ikke hva som skal skje. De skal få en følelse av at de har kommet til idéfabrikk­en. De skal få vaere tett på og vi vil lage opplevelse­r. Vi kjører på. Vi gir full gass. Det må bare bli det beste showet vi kan lage, sier Chirag. – Jeg synes det er kult at Festivitet­en etableres som en slags sjokoladef­abrikk som vi håper at folk fra hele landet vil søke seg til. Det er litt kult da. At de må søke seg til Skien liksom, legger Magdi til.

Ikke gullbillet­ter

Denne gangen blir ikke gullbillet­tene gjemt i sjokoladep­later.

– Har man billett i Spektrum, kan man søke på gullbillet­tene. Vi tenker at dette blir for de mest ihuga. De som har fulgt oss i mange år og som bryr seg om det vi lager. Det blir ikke familie og venner. Dette er for folket. Vi åpner opp dørene og lar dem komme tett på oss for en kveld. Planen er oktober 2020.

Magdi åpner macen sin og setter den på bordet.

– Dere er første presse vi viser denne filmen til.

To astronaute­r, ridende i romdrakt. Magdi og Chirag. Høyt oppe på himmelen, kommer et romskip til syne. Det lander i Skien. Disse gutta gjør ingenting halvveis.

De vil oss vel

– Er det noen gang noen som trekker i bremsen?

– Det er mange som forsøker. Det er mange bremser på toget. Men, de vil oss vel, sier Chirag.

– Det er ikke bra å kjøre uten bremser, men det er ikke noe gøy å kjøre uten gass heller, legger Magdi til. Magdi og Chirag sitter i sofaen inne i storsalen på Festivitet­en. Innenfor disse veggene har det skjedd mye – ikke bare de siste årene.

Festivitet­en sto ferdig i 1891 og ble innviet på Henrik Ibsens fødselsdag den 20. mars.

Ibsen skulle komme

– Planen var at Ibsen skulle komme, men det kom noe i veien, sier Magdi.

Festivitet­en har vaert bad, det har huset hirden under andre verdenskri­g og det har vaert teater i mange år. Nå er det rapduoen som eier huset.

– Det har vaert mer opprydning­en enn rivning, det har ikke bare vaert å ta over å kose seg. Det er mye praktisk som må ordnes før man kan leke, sier Magdi.

– Vi har hatt pre-produksjon for klubbturne­en vår her og vi har spilt inn låter her. Vi har brukt det mye og det skal vi fortsette med. Nå bygges det nytt studio og flere av rommene er strippet helt inn til reisverket. I gamle Dizzie Pub er det et stort hull ned til etasjen under og det er ingenting som minner om et utested lenger. Hva planen er vil ikke gutta ut med.

Kaffe med Karpe

– Hadde dere noe forhold til Skien før dere kjøpte festivitet­en? – Vi har et forhold til mange steder etter årene på turne. Vi spilte faktisk konsert nede på parkeringe­n utenfor det som het New York Bar. Det var i 2006, da kom det vel 15 publikumme­re, men jeg husker at vi synes det var helt rått å spille, forteller Chirag.

Ta kontakt med ideer

Parkbiogra­fen har de også spilt på.

– Festivitet­en er et praktbygg i Skien, som de fleste har et forhold til. Hva tenkte dere dagen da dere hadde skrevet under på kontrakten?

– Det er først når man begynne å bygge eller å male den første veggen, at man har gjort det til sitt eget. Det er først nå det føles som at det er vårt, sier Magdi.

– Vi begynne å bli litt kjent i Skien og om det er noen som har ideer eller historier og bilder fra huset her, så er det bare å ta kontakt med oss. Det å få tak i bilder og dokumentas­jon på livet i bygget er vi svaert interesser­t i. Jeg har allerede fått en del snaps fra folk som forteller historier besteforel­dre har fortalt dem. Det er gøy. Folk må ikke vaere redd for å ta kontakt. Vi inviterer gjerne på kaffe vi, avslutter Magdi.

 ??  ?? HISTORIE OG FREMTID: Rap-duoen Magdi Omar Ytreeide Abdelmagui­d og Chirag Rashmikant Patel i Karpe Diem har kjøpt et av Skiens mest markerte bygg. De vil gjerne ha ønsker, innspill, bilder
HISTORIE OG FREMTID: Rap-duoen Magdi Omar Ytreeide Abdelmagui­d og Chirag Rashmikant Patel i Karpe Diem har kjøpt et av Skiens mest markerte bygg. De vil gjerne ha ønsker, innspill, bilder
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? og historier.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN og historier.
 ??  ?? ALLE LEIETAKERE UTE: Nå er det riving og bygging i flere lokaler. Her var Dizzie Pub tidligere. Hva som er planen videre her er foreløpig en hemmelighe­t.
ALLE LEIETAKERE UTE: Nå er det riving og bygging i flere lokaler. Her var Dizzie Pub tidligere. Hva som er planen videre her er foreløpig en hemmelighe­t.
 ??  ?? GLEDER SEG: Endelig kan de prate om prosjektet de har jobbet med i flere år.
GLEDER SEG: Endelig kan de prate om prosjektet de har jobbet med i flere år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway