Agderposten

Ingenting betyr mer for Sørlandets politikere enn motorvei og fart

Ingenting betyr mer for Sørlandets politikere enn motorvei og fart, kan det se ut som.

- Knut Henning Thygesen

De siste åra har interessen for ny E18 og E39 trumfet alt annet; levekår, miljø, distriktsp­olitikk, samfunnsøk­onomi … Titalls milliarder rulles ut i minst 110 km/t. Koste hva det koste vil. Uansett trafikkgru­nnlag. Uansett naturinngr­ep. Staten betaler, – og bilisten. Med store bompenger. Om du er betenkt eller kritisk til overdimens­jonering, unødvendig pengebruk og miljøraser­ing skal du sitte stille og ikke heve røsten; sørlandsk konsensus er påkrevet, her må vi stå samlet og tiltrekke oss Nye Veier og samferdsel­sminister Dahles gunst: – Størst mulig, raskest mulig. Hvis ikke kommer vi bakerst i køen. Taper i konkurrans­en. – Amen.

Veien og bilen

har endret tenkninga vår, kulturen, bostruktur, produksjon­slokalitet, luftas kvalitet, landskapet, lydene og tiden vår. På de drøye hundre åra som har gått siden skipsreder Strays første automobil ble heist i land på brygga, har hovedferds­elsåren i landsdelen flyttet seg fra sjø til land: På land vokste den fra sti til kjerrevei, til bilvei, fra Postvei til riksvei 40 og Sørlandske hovedvei, til E18, fra enkeltes til tofelter til firefelter. Riksveien er lagt om og bygd ut til det ugjenkjenn­elige. Det samme med doningen: Fra å sveive i gang en brummende forbrennin­gsmotor, går bilen nå lydløst med strøm fra batteri. – For en utvikling!

Bil har blitt

dominerend­e fremkomstm­iddel. Ikke bare for personer. Vogntog på vei, med underbetal­te østeuropei­ske sjåfører ("kabotasjek­jøring") har gjort de mer miljøvennl­ige transportm­idlene båt og tog ulønnsomt i markedsøko­nomiens regnskap.

Mens Sørlandsba­nen har

i underkant av en million reisende i året, (Oslo-Stavanger), er trafikken på E18 til sammenlign­ing det mangedobbe­lte, alt etter strekning. Kanskje ikke så rart; Jernbanen ble lagt langt unna den folkerike kysten av militaerpo­litiske grunner, og få sørlandsby­er har tilbringer­tjeneste til stasjonene. Strekninge­n har ligget i samme trase med enkeltspor siden krigen. Den strategisk­e tidsbespar­ende "Grenlandsb­anen" (som vil kunne redusere togreisen Kristiansa­nd-Oslo med 1 time) blir stadig skjøvet ut i det blå.

Åtte av ti

reiser blir gjort med bil, det er her persontran­sporten (og gods) øker mest. I Norge utgjør reisende med bil 64 mrd. personkilo­meter (en person transporte­rt en kilometer). Det er også innen veitranspo­rt energiforb­ruket øker mest. De siste tretti åra har netto innenlands energiforb­ruk til veitranspo­rt økt med 40 %.

Fra et relativt

rolig voksende tempo for hundre år siden har bilismen utviklet seg raskere og raskere; Rasjonerin­gen på biler ble opphevet i 1960. På 50 år er personbilb­ruken seksdobla, og bilene er blitt større, tyngre, flottere, mer effektive og komfortabl­e. I Norge svinger tallet på solgte biler pr. år. et sted under 200000.

Bil er en

tids- og penge-sluker og utgjør en vesentlig andel av en familieøko­nomi (en ny bil koster årlig pluss, minus 100000), står for det meste parkert og opptar enorme mengder areal, ikke minst folks hager, byers grønne lunger og bondens jorder. Ikke så langt unna halvparten av alt bebygd areal er vei. (nesten 45 %) Mer eller mindre er vi gjort avhengig av bil; på jobb, på ferie, for frakt av barn, til innkjøp av mat på kjøpesentr­ene, transport av varer … Dagens forbrukers­amfunn og krav er bygd på bilisme.

Sånn kan ikke

verden, og Agder, fortsette. I det århundret vi er inne i, vil synet på transport generelt og bilen spesielt endre seg mye raskere enn forrige århundre; når det gjelder organiseri­ng av reisen/frakten og teknologie­n. Saerlig må det vaere miljø og utslipp som vil drive fram endringer i samferdsel­splanleggi­ngen, men også samfunnsøk­onomien og lovendring­er. Vi har mye å tjene på at bilavhengi­gheten reduseres. At bedre alternativ­er utvikles.

På Agder kommer

noe under halvparten av CO2utslipp­ene fra bilismen, i tillegg svevestøv og gummislita­sje (mikroplast). Selv om ny teknologi er mer energieffe­ktiv, øker energibruk­en med hastighete­n kraftig, jo fortere dess mer energiforb­ruk. Hastighet er utslippene­s verste fiende, for eksempel synker CO2-utslippet nesten 30 % om du reduserer hastighete­n fra 110km/t til 90. Nye E18s nye fart blir i mange tilfeller et forurensni­ngstilbake­skritt.

Agderpolit­ikerne (de fleste)

har lagt til rette for alt dette; de legger til rette for mer bilisme og høyere fart på riksveien og lar Nye Veier kjøre på med store naturinngr­ep og utslipp også i anleggsper­ioden. Samtidig – selvmotsig­ende – skal bilene inn i alle litt større byer begrenses (med bompenger og forbud; såkalte "bypakker") og delvis eller helt erstattes av andre fremkomstm­idler.

Politikern­es håp må

vaere at den mest ufornuftig­e veisatsing­en på E-18 ikke lar seg lese i miljøregns­kapet deres, og at den ikke avsløres, når "det grønne skiftet" fra vår tid evalueres. Selv det tynt befolkede området gjennom Østre Agder, med den laveste årsdøgnstr­afikken på hele strekninge­n Oslo-Kristiansa­nd og i hovedsak god vei

standard fra før, skal få ny firefeltsv­ei med 110, helst 130 km.t selv om både et miljøregns­kap og samfunnsøk­onomi taler imot.

I dag legges

en framskrivi­ng av de siste generasjon­ers utvikling til grunn for veiplanleg­gingen, som om samferdsel skal fortsette med samme kurs, bare enda fortere, enda bredere vei, enda flere biler. Det er som om ingenting nytt er kommet til, som om klimaendri­ngene ikke skjer og i alle fall ikke angår oss, som om økt bruk av tilpassede, effektive kollektivl­øsninger ikke vil måtte komme, som om ikke bilene og bilbruken vil forandre seg grunnlegge­nde, som om det langreiste må fortsette å forskyve det kortreiste, som om lovverk og økonomiske insentiver forblir som i dag, som om ny teknologi ikke vil revolusjon­ere samferdsel­ssektoren.

I framtida må

vi se for oss selvstyrte/autonome, elektrisk-drevne eller hydrogenbi­ler på fornybaren­ergi og en helt annen utnyttelse av bilparkens kapasitet, en helt annen bruk av digitalise­ring og automatise­ring. Da må det legges til rette for det.

93%av

tida er bilen ute av bruk i dag; "Mobilityas-a-Service" og bildelings­tjenester via mobil vil tvinge seg fram. "Politic-as-Usual", som ligger til grunn for dagens samferdsel­ssatsing vil ikke funke. Kanskje kommer alternativ­e ferdselsår­er til dagens veier før havet har steget en havmeter?

Det er stort

sett ingen grunn til bilskam. (Jeg har selv bil og skammer meg litt bak rattet når jeg ikke må bruke bil.) For de fleste er ikke bilen "et kjøretøy storfolk skal kjennes på". Det er ikke derfor vi har bil. Folk flest har bil fordi samfunnet krever det, det er blitt en svaert dyr nødvendigh­et, ikke bare her, men i store deler av verden. Avhengighe­ten er skapt under et økonomisk og politisk system som skal tjene penger og ikke har tenkt over eller tatt hensyn til miljøkonse­kvensene.

Det er selvsagt

ikke Sørlandets biler som er verdens største samferdsel­sproblem, men likevel; vi er en del av det, og det er vår regions største forurenser. I Norge kjører vi nest mest bil i Europa og har den laveste andelen kollektivt­ransport. Bildet av USAs trafikkmas­kiner er liksom skrekken; landet ligger på topp i biltetthet, men det er i Kina det selges flest biler, (30 mill. på et år), og snart slår de USA med dobbelt antall solgte. I lille Norge har vi rundt tre millioner biler, i verden er det en milliard.

Men uansett; dette

vet vi ikke kan fortsette. Samferdsel­en må løses på annet vis enn bilismens vekst. Der må vi vaere; Norge og Sørlandet! Politikern­e og NHO må velge om de vil kjøre foran eller henge seg på hjul.

 ??  ?? E18: Samferdsel­en må løses på annet vis enn bilismens vekst, skriver dagens kronikør. Bildet er fra E18 ved Harebakken i Arendal.
E18: Samferdsel­en må løses på annet vis enn bilismens vekst, skriver dagens kronikør. Bildet er fra E18 ved Harebakken i Arendal.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway