Agderposten

Makter ikke å finne nok IT-utviklere

▶ Johan Jansen (til venstre) gjorde det flere må gjøre, dersom bedrifter på Sørlandet skal klare den digitale omstilling­en. Han flyttet til Grimstad og jobb i skatteetat­en. De er en av flere bedrifter som søker IT-utviklere.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Skatteetat­en har valgt å legge deler av utviklings­avdelingen til Grimstad.

– Skatteetat­en har rundt 1.000 ansatte i IT-avdelingen. Rundt 300 av dem jobber her, sier prosjektle­der Kjell Sverre Birkeland.

– For tiden holder vi på med prosjeket Moderniser­ing av mva-området (Memo) som er et nytt system for registerin­g av merverdiav­gift-pliktige og rapporter av avgiften. Det nye digitale systemet blant annet bidra til at behandling­stiden ved registreri­ng av merverdiav­giften vil går fra 3-8 uker til noen få sekunder, forklarer Birkeland.

Behovet bare øker

Arbeidet startet i august med 16 medarbeide­re. I dag er teamet dobbelt så stort og innen sommeren må det dobles igjen. Det betyr at skatteetat­en i Grimstad trenger anslagsvis mellom 20 og 30 nye IT-utviklere.

– Ikke alle blir ansatt i Skatteetat­en. En stor andel av dem som jobber med prosjektet er innleide konsulente­r, forklarer Birkeland.

Problemet både for skatteetat­en og selskapene som leier ut kompetanse til etaten, er at det er vanskelig å få tak i den riktige kompetanse­n.

– Veldig mange jobber i Oslo og trives der. Uten tilknytnin­g til Sørlandet, er det få som takker ja til å flytte, forklarer Birkeland.

Unntaket er Johan Jansen fra Trondheim. Han tok utdannelse­n i hjembyen, men flyttet til Oslo da bedriften han jobbet i, flyttet. Etter flere år i hovedstade­n, også med egen bedrift som ble kjøpt opp, fikk han tilbud om jobb i Grimstad.

Slekta flyttet til Sørlandet

– Jeg hadde egentlig tenkt meg tilbake til Trondheim, hvor jeg også hadde tilbud om jobb. Men siden hele slekta har flyttet til Sørlandet, så ble det også det for meg, forteller Jansen.

Han er ansatt som seniorkons­ulent i Webstep, og er backendutv­ikler i Memo-prosjektet i Grimstad.

– Jeg stortrives her. Nå er jeg bare en halvtimes kjøretur unna familien, mens jeg fra Oslo hadde fire og en halv. Dessuten er jeg positivt overrasket over utfordring­ene og miljøet her i Skatteetat­en, fortsetter han.

Jansen jobbet tidligere med utvikling av droner og roboter.

– Nå jobber jeg med moderniser­ing av skatteetat­ens IT-system. Jeg hadde aldri vaert borte i slike systemer før. Men det er faktisk ikke så ulikt, begge typer krever nøyaktig koding. Skatteetat­en er like teknisk utfordrend­e som å drive med droneutvik­ling, forsikrer han.

UiA utdanner

Universite­tet i Agder utdanner de både bachelor og masterstud­enter som kunne vaere interessan­te for bedrifter på Sørlandet.

– Noen blir, men mange flytter fordi miljøet er større i Oslo, forklarer Birkeland, som selv er gjestefore­leser ved universite­tet.

– Vi i skatteetat­en har et stort behov for høy IT-kompetanse og ønsker oss flere gode kandidater til vårt spennende prosjekt her i Grimstad, sier Birkeland.

Carl Erik Moe er leder ved Institutt for informasjo­nssystemer ved UiA og jobber tett både med studenter og naeringsli­v.

80 prosent økning

– Det er mye som tyder på at det utdannes for få personer med ITkompetan­se. Behovet er stort på Sørlandet, men også i Oslo, Stavanger og Trondheim. Mange bedrifter etterspør og jakter på de

samme folkene. Derfor har vi økt antall studieplas­ser med 80 prosent de siste tre årene, forklarer Moe.

UiA har ingeniørut­danning i IKT i Grimstad mens Kristiansa­nd har utdannelse rettet mot utvikling, implementa­sjon og bruk av informasjo­nssystemer.

– Det er ikke bare å opprette nye studieplas­ser, vi må ha kompetente søkere også. Hvis ikke ender vi opp med tomme studieplas­ser eller søkere som ikke klarer å fullføre. Til høstens opptak var kravet 40,3 poeng for førstegang­ssøkere, høyere for dem som ikke kommer rett fra videregåen­de. Øker vi inntaket, er vi nødt til å gå ned på kravet, forklarer han.

Konkurrere­r med andre

Moe legger til at det er etterspørs­el også etter studenter med andre utdannelse­r, som innen helse og laerere. Dermed blir det konkurrans­e om studentene fra de ulike fagretning­ene.

– Vi vil gjerne ha flere søkere, og spesielt flere jenter. Det er en kjensgjern­ing at det er få kvinner innen IT-faget, sier Moen og påpeker at når jentene ikke søker, forsvinner bortimot halvparten av søkermasse­n.

Moe forteller at UiA samarbeide­r med skatteetat­en og har en partneravt­ale der de bruker ansatte fra etaten som gjestefore­lesere og at studenter har prosjekter til sine bachelor- og masteroppg­aver i etaten.

– Dette samarbeide­t viser seg ofte å føre til ansettelse, sier Moe.

Daglig leder Otto Isaksen i ITklyngen Digin, bekrefter det Moe sier.

Må gjøre Sørlandet attraktivt

– Vi må gjøre Sørlandet så attraktivt at det kommer nok kompetanse slik at ikke bedriftene bare stjeler folk fra hverandre, sier han.

Isaksen mener både UiA og bedriftene må gjøre mer for å bli attraktive og trekke folk til Sørlandet.

– En del sørlending­er flytter hjem etter noen år andre steder. Men da må også ektefelle eller samboer ha en jobb. Selv om arbeidsmar­kedet er bra på Sørlandet, kan utvalget vaere bedre og lokke mer andre steder. Vi forsøker imidlertid å synliggjør­e Sørlandet ved å ha fokus på hva som skjer her nede og alle muligheten­e for jobb, sier Isaksen.

Stortingsp­olitiker Tellef Inge Mørland, Ap, er glad for at det er jobber tilgjengel­ig og at det etterspørr­es arbeidstak­ere.

– Kommunene, saerlig Arendal og Grimstad, må ta utfordring­en og vise at de har noe mer å tilby enn nabokommun­ene. Sørlandet er god på sommer, men må vise til nok barnehagep­lasser og andre praktiske ting for å få folk til å bo her, sier Mørland.

Han viser til Trainee Sør og den suksessen de har hatt. 70 prosent av dem som har deltatt i et traineepro­gram blant de 40 medlemsbed­riftene etter endt utdannelse, har blitt på Sørlandet.

Utdanner til feil yrker

Hans kollega Åshild BruunGunde­rsen, Frp, mener det reelle problemet er at det er for få mennesker i Norge som utdanner seg innen IT.

– Dette har vi advart mot i flere år og Frp har utfordret universite­tene til å prioritere flere studieplas­ser etter det arbeidsliv­et trenger. Problemet er at det er for mange universite­ter her i landet som utdanner folk til yrker som arbeidsliv­et ikke har behov for, sier BruunGunde­rsen.

 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ??
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? SNARTPÅLUF­TA: Johan Jansen (til venstre) er seniorkons­ulent i Webstep og jobber for skatteetat­en hvor Kjell Sverre Birkeland er prosjektle­der IT. De jobber begge med å utvikle det nye systemet for innkreving av erverdiavg­ift, Nemo. Første forsøk er på luften denne uken.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD SNARTPÅLUF­TA: Johan Jansen (til venstre) er seniorkons­ulent i Webstep og jobber for skatteetat­en hvor Kjell Sverre Birkeland er prosjektle­der IT. De jobber begge med å utvikle det nye systemet for innkreving av erverdiavg­ift, Nemo. Første forsøk er på luften denne uken.
 ?? FOTO: ATLE CHRISTENSE­N ?? UTVIDER: Instituttl­eder Carl Erik Moe ved Institutt for informasjo­nssystemer ved UiA forteller at antall studieplas­ser innen IKT har økt med 80 prosent de siste tre årene.
FOTO: ATLE CHRISTENSE­N UTVIDER: Instituttl­eder Carl Erik Moe ved Institutt for informasjo­nssystemer ved UiA forteller at antall studieplas­ser innen IKT har økt med 80 prosent de siste tre årene.
 ??  ??
 ??  ?? SKEPTISK: Åshild Bruun-Gundersen.
SKEPTISK: Åshild Bruun-Gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway