Agderposten

Politi skyter skarpt mot demonstran­ter

Flere videoer som er lagt ut på nettet, ser ut til å vise at iransk politi skyter både tåregass og med skarpt for å spre demonstran­ter i Teheran søndag.

-

Demonstras­jonene kom i stand som en protest mot at iranske ledere først benektet at et ukrainsk passasjerf­ly med 176 mennesker om bord ble skutt ned ved Teheran sist onsdag.

Statskontr­ollerte medier i Iran har ikke rapportert om hendelsene, som det amerikansk­e nyhetsbyrå­et AP melder om mandag, og som skal ha utspilt seg på Azadiplass­en i Teheran søndag kveld.

Videoene er sendt til en menneskere­ttsgruppe i New York, Center for Human Rights in Iran, og APs eksperter mener de er ekte. De viser blant annet at demonstran­ter flykter etter at en tåregassbe­holder lander midt mellom dem. Folk hoster og spytter mens de forsøker å komme seg unna gassen. En kvinne roper: – De skjøt tåregass mot folk! Azadiplass­en! Død over diktatoren!

Skutt i beinet

En annen video viser en kvinne som blir fraktet av gårde og som etterlater et blodspor på bakken, mens mennesker rundt henne roper at hun er blitt skutt med skarp ammunisjon i beinet.

Opprørspol­iti i svarte uniformer og hjelmer samlet seg tidligere søndag på Vali-e Asr-plassen, ved Universite­tet i Teheran og andre viktige steder. Medlemmer av Revolusjon­sgarden patruljert­e samtidig byen med motorsykle­r, og sikkerhets­folk kledd i sivil var også ute i gatene.

– Soldat tok feil

Etter å ha tviholdt på at flyet ikke ble skutt ned, innrømmet Iran lørdag at flyet ble skutt ned av en iransk luftvernmi­ssil. Ifølge lederen for Revolusjon­sgardens flyvåpen skjedde det fordi en soldat trodde flyet var en amerikansk krysserrak­ett.

Få timer før hadde Iran avfyrt en rekke raketter mot amerikansk­e baser i Irak. Iranske styrker var derfor i høy beredskap i tilfelle det skulle komme en amerikansk gjengjelde­lse. Angrepet på USAs baser i nabolandet var et svar på USAs likviderin­g av den iranske generalen Qasem Soleimani på flyplassen i Bagdad noen dager før. (NTB) * IRAN

– I disse sorgfulle dagene er det rettet mye kritikk mot relevante tjenesteme­nn og myndighete­r … noen tjenesteme­nn ble til og med anklaget for å ha løyet og for en dekkoperas­jon, men, med all oppriktigh­et, det var ikke tilfelle, sier regjeringe­ns talsmann Ali Rabiei til iransk fjernsyn mandag. Det tok tre dager før iranske ledere innrømmet at passasjerf­lyet ble skutt ned kort tid etter avgang fra Teheran onsdag morgen.

Bare timer før innrømmels­en tviholdt sivile luftfartsm­yndigheter på at flyet med 176 personer om bord, ikke hadde blitt skutt ned.

I etterkant har demonstran­ter i Iran anklaget myndighete­ne for å ha forsøkt å legge lokk på nedskyting­en. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FLYKTER: Bildet er hentet fra en video som ser sendt til et menneskere­ttssenter i New York drevet av eksilirane­re og skal ifølge kildene vise demonstran­ter som flykter fra politiet på Frihetspla­ssen i Iran.
FOTO: NTB SCANPIX FLYKTER: Bildet er hentet fra en video som ser sendt til et menneskere­ttssenter i New York drevet av eksilirane­re og skal ifølge kildene vise demonstran­ter som flykter fra politiet på Frihetspla­ssen i Iran.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? INNRØMMET: Iran innrømmet at flyet ble skutt ned dagen etter at vestlige ledere uttalte at flyet trolig ble truffet av en iransk luftvernra­kett ved et uhell.
FOTO: NTB SCANPIX INNRØMMET: Iran innrømmet at flyet ble skutt ned dagen etter at vestlige ledere uttalte at flyet trolig ble truffet av en iransk luftvernra­kett ved et uhell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway