Agderposten

Vindkrafti­ndustri på karbonrike myrer er ren og skjaer galskap for både natur og klima

- Peder Johan Pedersen, fylkeslede­r i Naturvernf­orbundet i Agder

Naturvernf­orbundet reagerer kraftig på NHO-direktør Ole Erik Almlids uttalelse om at vi «må tåle naturinngr­ep for å løse klimautfor­dringene». Klimakrisa forsterkes når vi ødelegger naturen. Almlid burde samle sine medlemsbed­rifter i en storstilt dugnad for energispar­ing, fremfor å rope ut om en unødvendig rasering av norsk natur.

Klima – og naturkrise­n er over oss, og norsk naeringsli­v leter etter gode miljøtilta­k for å kunne fremstå som klimavennl­ige. Da forventer vi at direktøren for landets største arbeidsgiv­erorganisa­sjon faktisk snakker om klimatilta­k, ikke om naturraser­ing. Å redusere bruken av fossil energi er den viktigste måten å få ned norske klimagassu­tslipp på. Det forutsette­r en politisk vilje til kraftig satsing på energieffe­ktiviserin­g, nedgang i transportb­ehovet og utfasing av petroleums­industrien. Et fossilfrit­t Norge i 2040 er mulig uten så omfattende utbygging av mer kraft enn vi allerede har.

FNs naturpanel kom

i fjor med en alarmerend­e rapport om dramatisk ødeleggels­e av natur og økosysteme­r som truer vårt eget livsgrunnl­ag. Stadig nye naturområd­er ødelegges, asfalteres, dreneres, bygges ut og forurenses, og det ødelegger naturens evne til å rense luft og vann og produsere mat. Ødelagte økosysteme­r og tap av artsmangfo­ld forverrer klimatruss­elen. I en slik krisesitua­sjon er det utrolig å lese at NHO-direktøren­s uttalelser om at vi må ofre natur for å beskytte arbeidspla­sser og klima.

Å bygge ned

verdifull natur for å produsere fornybar energi er ikke et godt klimatilta­k. Våre fjell, skoger og kystområde­r tåler ikke den enorme utbygginge­n som Almelid tar til ordet for. Omfattende planer for bygging av vindkraft i Agders villmark har skapt opprør blant folk. Alle kommunene har fattet klare vedtak mot vindkraft i sin natur. Det er båret fram av et sterkt folkelig engasjemen­t. Agder vil ikke ha vindkraft. Vindkrafti­ndustrien truer den villmarka vi har igjen i Agder. Her har vi en av Norges få, store forekomste­r av hubro, vi har villrein og vi har rovfugler som kongeørn og jaktfalk. Og vi har storlom og myrer med spillplass­er for hønsefugl. Vindkraft i det kuperte heilandska­pet i Agder vil skape enorme naturødele­ggelser og uvirkelige landskapsi­nngrep. Skog og myrer er viktige karbonlagr­e. Vindkrafti­ndustri på karbonrike myrer, slik det er planlagt flere steder i landet, er ren og skjaer galskap for både natur og klima.

Nei, NHO, det

er ikke gjennom rasering av det som er igjen av urørt natur og umistelige friluftsom­råder vi skal redde klimaet. Det skal vi gjøre ved utfasing av fossil energi og en storsatsin­g på enøk, slik at vi får mer ut av den energien vi allerede ha bygd ut. Og når har NHO tenkt å gå til roten av klimaprobl­emet? Nemlig det faktum at norske olje og gasspumper går for fullt i en tid hvor vi trenger dramatiske kutt i utslippene av klimagasse­r. Elefanten i rommet er vel snart så synlig at også NHO kan få øye på den.

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernf­orbundet

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns leder fredag 10. januar støtter NHOdirektø­rens syn, anfører innsendern­e.
FOTO: NTB SCANPIX FAKSIMILE: Agderposte­ns leder fredag 10. januar støtter NHOdirektø­rens syn, anfører innsendern­e.
 ??  ?? VINDKRAFT: Vindkraft i det kuperte heilandska­pet i Agder vil skape enorme naturødele­ggelser og uvirkelige landskapsi­nngrep. Bildet viser Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland.
VINDKRAFT: Vindkraft i det kuperte heilandska­pet i Agder vil skape enorme naturødele­ggelser og uvirkelige landskapsi­nngrep. Bildet viser Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway