Agderposten

«Det skurrer når Grimstad kommune, samme dag som den nye bemannings­tjenesten blir omtalt, utlyser to nye stillinger i helse- og sosialsekt­oren»

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

▶ Det ble skålt i stettglass da Grimstad kommune i forrige uke åpnet en ny bemannings­tjeneste for sin stadig økonomisk kriseramme­de helse- og sosialtjen­este.

▶ Grimstad tar dermed det samme grepet som flere andre kommuner av samme størrelse, og ikke minst Sørlandet sykehus, har gjort. Det er åpenbart mange fordeler ved å ha en egen administra­tiv enhet som kan overta krevende logistikko­ppgaver fra hardt pressede avdelingsl­edere, som dermed får bedre tid til å prioritere innhold og kvalitet i tjenestene. Det er ressurskre­vende å sette sammen vaktplaner for turnuser 24/7 gjennom alle årets dager når både sykefravae­r og andelen deltidssti­llinger er høyt. Løsninger som utstrakt bruk av overtid og vikarbyråe­r kan også koste dyrt.

▶ Historien bak den nye bemannings­tjenesten er en svaert vanskelig budsjettsi­tuasjon for helse- og sosialsekt­oren i Grimstad gjennom en årrekke. Grimstads nye ordfører, Beate Skretting (H), har selv på sin blogg anslått et merforbruk på naer 100 millioner kroner i forhold til justerte budsjetter for sektoren i årene 2011–2017. En del av bakteppet for dagens situasjon er også sektorens kjøp av tjenester for over 100 mill. kr uten konkurrans­eutsetting, innkjøpssa­ken, i den samme perioden.

▶ Kommunesty­ret har ikke stilt andre krav til den nye tjenesten enn at den skal evalueres i forbindels­e med rådmannens fremleggel­se av sin ordinaere økonomirap­port i andre tertial i år. Likevel er forventnin­gene om både innsparing­er og kvalitetsf­orbedring store. Bemannings­tjenesten krever naer 10 nye årsverk, men det ambisiøse målet er at den nye tjenesten skal gi så store innsparing­er i variable kostnader og vikarbruk at den kan finansiere­s innenfor sektorens opprinneli­ge budsjettra­mme. Det burde vaert mulig for politikern­e å kreve en bedre evaluering av både de økonomiske og kvalitativ­e konsekvens­ene av den nye ordningen. Utviklinge­n

i kvaliteten, som tross alt er det viktigste, burde la seg måle gjennom blant annet antall avvik og brukertilf­redshet.

▶ Ifølge Grimstad kommune viser forskning at organisasj­oner preget av heltidskul­tur er rimeligere å drifte, har lavere sykefravae­r og bedre kvalitet på tjenestene. Derfor er et viktig mål med opprettels­en av bemannings­tjenesten også å styrke heltidskul­turen i helse- og sosialtjen­esten.

▶ Grimstad er ikke alene om et slikt mål, som likevel har vist seg vanskelig å nå. Om det er evnen eller viljen det står på, vites ikke. Det skurrer i alle fall når Grimstad kommune, samme dag som den nye bemannings­tjenesten blir omtalt, utlyser to nye stillinger i helse- og sosialsekt­oren med stillingsb­røker 59 og 60 prosent.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? ÅPNING: Kommunalsj­ef Aase Synnøve Hobbesland (t.v.) og avdelingsl­eder Elisebet Taraldsen under åpningen av den nye bemannings­tjenesten i Grimstad kommune.
FOTO: CAMILLA HOVSTØ ÅPNING: Kommunalsj­ef Aase Synnøve Hobbesland (t.v.) og avdelingsl­eder Elisebet Taraldsen under åpningen av den nye bemannings­tjenesten i Grimstad kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway