Agderposten

Her høster de grønnsaker i januar

Den milde vinteren har vaert god for Bamble Andelsgård. Heidi Bakkejord sier de har vaert heldige med vinteren så langt.

- Anders Høines og Tarald Reinholt Aas redaksjone­n@agderposte­n.no

I åkeren står Heidi og Kjetil og høster poteter, gulrøtter, pastinakk og kål.

Det er ikke mye som tyder på at det er midtvinter­s, og at det egentlig ikke burde vaere mulig å høste grønnsaker. Mildvaeret har gjort det mulig for andelseier­ne på gården å holde på med jorda lenger enn de pleier.

– I år har vi vaert kjempeheld­ige med vaeret. Det er ikke ofte at sesongen strekker seg til langt ut på nyåret. Det er gøy å kunne gå her i januar å høste friske grønnsaker, sier Bakkejord.

Tilbud for alle

Det er 35 andelshave­re som er med på gården, både familier og enkeltpers­oner. I tillegg til disse har de et skreddersy­dd tilbud for barnehager og barneskole­r.

– Her kan barna komme å laere om planting, høsting, oppbevarin­g og tilberedni­ng av maten de selv plukker.

En annen gård som har kjøpt en andel er Nustad gård. Dagsentret for voksne med funksjonsh­emninger er med å hjelper til på dugnader og høster sin del av grønnsakka­ka.

– Nustad gård har vi et godt samarbeid med. Vi har også et prosjekt med voksenoppl­aeringen i Bamble kommune. I tillegg har vi fått midler fra Bufdir, dette går til fire andeler som blir gitt til barnefamil­ier med lav inntekt.

–Høster frem til sesongstar­t igjen

Kurvene til Heidi og Kjetil begynner å fylle seg opp. I skumringen på åkeren er gulrøttene og nepene blitt dratt opp av jorden, og er klar for tilberedni­ng. Om mildvaeret holder seg kan det blir mange slike ettermidda­ger

– Det milde vaeret gjør at vi kan håpe på å høste i lang tid framover. Fortsetter det slik, høster vi vel fram til sesongstar­t i mai, avslutter Bakkejorde.

Ikke så tidlige tidligpote­ter

Agderposte­n kontakter gårdbruker Knut Salve Lunden i Reddal i Grimstad – bygda som er kjent for sine tidligpote­ter.

Så tidlig er man ikke Reddal, sier Lunden. Grønnsaken­e som høstes, nei: «vintres», på Bamble andelsgård, må nødvendigv­is ha blitt produsert i fjor, før man visste hvordan vinteren ville bli, mener potetbonde­n i Reddal.

I Danmark

En slik «gambling» med sesongen er ikke noe for Lunden:

– Vi vet at det går i Danmark og lenger sør, der man er vant til milde vintre. Hvis det også er litt sandjord, kan man la gulrøttene stå i jorda over vinteren, men i Danmark er de feltene gjerne dekket med halm mot frost.

Han fortsetter: – Poteter må vi høste når det er tørt i jorda. Hvis det bare er søle, kan vi ikke kjøre der, sier Lunden.

Han håper på det han kaller et normalt år i Reddal. Det innebaerer at potetene kommer i jorda i mars, og så plukkes opp

 ?? FOTO: ANDERS HØINES ?? POTETER:
Ingen problem å høste poteter når jorda fortsatt er myk
FOTO: ANDERS HØINES POTETER: Ingen problem å høste poteter når jorda fortsatt er myk
 ?? FOTO: ANDERS HØINES ?? LANG SESONG: Kjetil Krågstad og Heidi Bakkejord fyller kurvene i januar.
FOTO: ANDERS HØINES LANG SESONG: Kjetil Krågstad og Heidi Bakkejord fyller kurvene i januar.
 ??  ?? VENTER MED POTETENE: Potetbonde Knut Salve Lunden, her på et arkivbilde.
VENTER MED POTETENE: Potetbonde Knut Salve Lunden, her på et arkivbilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway