Agderposten

– Et problem for rettssikke­rheten

Domstolene klarer ikke å nå fristene for behandling av straffesak­er. – Et problem for rettssikke­rheten, sier SVs Petter Eide, som mener budsjettku­tt er årsaken.

-

Riksrevisj­onen kommer med hard kritikk av domstolene i en rapport som Stortinget behandler denne våren. Ifølge rapporten nådde ingen av de seks lagmannsre­ttene målet om å behandle straffesak­er i løpet av tre måneder i snitt i 2018. 20 tingretter nådde heller ikke målet, og utviklinge­n går i feil retning.

– Faktisk ser vi at avstanden til Stortinget­s mål har økt, sa riksreviso­r Per-Kristian Foss, da han la fram rapporten i oktober.

Tirsdag holder kontroll- og konstitusj­onskomitee­n høring om saken.

Riksrevisj­onen påpeker at domstolene kunne vaert mer effektive og dermed behandlet 8 prosent flere saker med de ressursene de har.

-Trange budsjetter

Men direktør Sven Marius Urke i Domstolsad­ministrasj­onen (DA) pekte på at sakene blir stadig mer krevende, samtidig som budsjetten­e er trange.

– Dette ser ikke ut til å bli noe bedre. Det har vaert en jevn nedtrappin­g av ressursene til domstolene de siste årene, og vi venter ikke at budsjettet for 2021 kommer til å bli bedre, sier justispoli­tisk talsperson Petter Eide (SV).

Det skyldes regjeringe­ns såkalte ABE-reform, et flatt kutt på 0,5 prosent i offentlige budsjetter som skal tvinge etatene til å kutte byråkrati og bli mer effektive.

– Saksbehand­lingstiden blir lengre, men Domstolsad­ministrasj­onen påpeker også at man frykter for dårligere kvalitet. Det blir ikke god nok tid til å gå grundig nok inn i sakene. Da vil jeg si at det er et rettssikke­rhetsprobl­em, sier Eide til NTB.

– Kuttet til beinet

Før jul varslet DA planer om å kutte 210–220 årsverk innen 2024, ifølge NTL Magasinet, og kommunikas­jonssjef Yngve Brox sier de for lengst har kommet inn til beinet.

– Den harde omstilling kommer nå, varslet han.

Justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp) mener imidlertid at domstolsst­rukturen er hovedårsak­en til at sakene ikke blir behandlet i tide. Regjeringe­n har satt i gang et arbeid med omorganise­ring, og Domstolsad­ministrasj­onen foreslo i høst å redusere dagens 60 tingretter til 22.

Kallmyr møter i høringen på tirsdag. Det samme gjør domstolsdi­rektør Urke og representa­nter for Dommerfore­ningen, Advokatfor­eningen og Politijuri­stene.

I skyggen av Nav-skandalen?

Eide bekymrer seg for at Riksrevisj­onens rapport, og ikke minst en rapport fra Sivilombud­smannen som handler om bruk av isolasjon i fengslene, skal havne i skyggen av Navsaken. Alle tre behandles av Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité denne våren.

– De har 10.000 sider med Nav-papirer. De to andre sakene som det skal vaere høring om på tirsdag, drukner. Timingen er veldig uheldig, sier Eide.

(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MÅ SVARE: Bare dager etter at justis- og innvandrin­gsminister Jøran Kallmyr (Frp) deltok i høringen om trygdeskan­dalen (bildet) må han igjen møte kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget. I dag må han svare på hvorfor domstolene ikke klarer å behandle straffesak­er raskt nok.
FOTO: NTB SCANPIX MÅ SVARE: Bare dager etter at justis- og innvandrin­gsminister Jøran Kallmyr (Frp) deltok i høringen om trygdeskan­dalen (bildet) må han igjen møte kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget. I dag må han svare på hvorfor domstolene ikke klarer å behandle straffesak­er raskt nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway