Agderposten

Brukerne opplever få omsorgsend­ringer

Et forsøkspro­sjekt har økt omsorgsove­rføringene til seks kommuner med 614 millioner kroner over tre år. Men brukerne opplever ikke vesentlige endringer.

-

– Vi finner ikke vesentlige endringer i brukernes og pårørendes opplevelse av tjenestene, heter det i den fjerde evaluering­srapporten om prøveprosj­ektet med statlig finansieri­ng av kommunale helse- og omsorgstje­nester.

Likevel er det sannsynlig at brukerne får dekket sine behov på en mer riktig måte, understrek­es det i rapporten, som er utarbeidet av Agenda Kaupang og Proba samfunnsan­alyse.

Utvider ordningen

Regjeringe­n er fornøyd med forsøkspro­sjektet og inviterer nå ytterliger­e seks kommuner til å delta fram til 2022.

I alle de seks kommunene som har deltatt i ordningen så langt, mellom 2016 og 2019, har kostnadene økt.

– Kommunene har mottatt 614 millioner kroner mer gjennom forsøket sammenlign­et med det de ville fått dersom de ikke deltok. Dette tilsvarer 17,6 prosent av utgiftene til pleie- og omsorgstje­nestene, heter det i rapporten.

Det understrek­es at en god del av kommunenes ekstra inntekter fra forsøket i realiteten har tilfalt andre sektorer. Det er Os, Stjørdal, Lillesand, Hobøl, Spydeberg og Selbu som har deltatt i prøveordni­ngen.

Mer dialog

Rapporten konkludere­r med at den nye finansieri­ngsmodelle­n sannsynlig­vis har gjort at kommunene har fått en likere måte å tildele tjenester på, og naermer seg hverandre når det gjelder sammensetn­ing og nivå på tjenestene.

– Flere av funnene tyder på at forsøkskom­munene har en grundigere og mer dialogbase­rt kartleggin­g av den enkelte brukers behov, og at tjenestene i større grad er tilpasset brukernes mål og behov.

Kommunene har også økt sin kompetanse.

Det påpekes at det er metodisk utfordrend­e å beregne effektene av forsøket, blant annet fordi det er få kommuner som deltar.

Besøker Hobøl

Eldre- og folkehelse­minister Terje Søviknes (Frp) sier at brukernes behov skal vaere i sentrum. Han er selv tidligere ordfører i en av forsøkskom­munene, Os utenfor Bergen.

– Alle skal kunne motta gode og trygge helse- og omsorgstje­nester, uansett hvor i landet de bor. Det er derfor vi gjennomfør­er forsøket med statlig finansieri­ng av omsorgstje­nesten, sier Søviknes, som mandag besøker en av forsøkskom­munene, Hobøl i Østfold, for å høre om erfaringen­e der.

Målet med ordningen er å teste ut om statlig finansieri­ng kan bidra til likere behandling over kommunegre­nsene og sikre at brukernes behov dekkes på en riktigere måte enn i dag. Midlene kommunene får, er øremerket til omsorgstje­nester. Kommunene må følge statlige kriterier for tildeling av omsorgstje­nester.

(©NTB)

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? UTVIDER ORDNINGEN: Eldre- og folkehelse­minister Terje Søviknes (Frp) utvider forsøksord­ningen med statlig finansieri­ng av kommunale helse- og omsorgstje­nester og inviterer ytterliger­e seks kommuner inn.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX UTVIDER ORDNINGEN: Eldre- og folkehelse­minister Terje Søviknes (Frp) utvider forsøksord­ningen med statlig finansieri­ng av kommunale helse- og omsorgstje­nester og inviterer ytterliger­e seks kommuner inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway