Agderposten

Det var modig av kongefamil­ien å dele dette allerede den dagen det skjedde

«Aldri tenk at det er bedre for noen at du går bort» sa Maud Angelica i sin tale.

- Ragnhild E. Floberg Prost i Aust-Nedenes

Det er allerede en uke siden bisettelse­n til Ari Behn. Som mange andre så jeg den på TV. Jeg synes det er flott at kongefamil­ien og Ari Behns familie har vaert så åpne og lot dette bli noe de delte med det norske folk.

Prinsesseb­ryllup

Jeg husker 2002, prinsesseb­ryllup i Trondheim. Det var folkefest og alle var invitert. Vi dro fra Overhalla i Nord-Trøndelag der vi bodde med de tre barna våre. Det var en flott opplevelse. Over alt i sentrum var det store skjermer der vi kunne følge med på det som skjedde i Nidarosdom­en. Det hele ble avsluttet med et heidundren­de fyrverkeri med hjerter og kjaerlighe­tssymboler.

En gyllen halvmeter

Og så stod Ari Behn der og fortalte stolt om datteren som var født, «en gyllen halvmeter». Ari Behn brukte et språk som ingen andre gjorde. Han var litt annerledes. Han brukte også et ord som lysfontene for å beskrive kjaerlighe­ten mellom ham og Märtha. Mange lo litt av Ari Behn og gjorde narr av ham. Vi var ikke vant til at en mann snakket sånn. Märtha fikk også gjennomgå. Morten Krogvold skrev et tankevekke­nde inn- legg om dette.

Maud Angelicas tale

Datteren Maud Angelica tok fram mye av dette i talen sin. Hun var åpen og aerlig. Og uttrykte sin kjaerlighe­t til faren på en måte som berørte oss alle sammen. Märtha stod der ved siden hennes. Det å leve naert innpå en som sliter psykisk er krevende, både for den som er syk og de pårørende.

Noen ganger ender denne sykdommen med døden ved at noen ser det som eneste løsning å avslutte det hele.

Hvorfor?

Som kirke og prester møter vi med jevne mellomrom pårørende som har mistet en av sine ved selvmord. Noen ganger må vi også formidle budskapet om det som har skjedd på vegne av politiet. Et budskap som snur opp ned på menneskers liv.

Å miste noen ved selvmord etterlater de pårørende i en smerte og med spørsmål man aldri får svar på. Hvorfor?

Fortjener kjaerlighe­t og glede

«Man skal ikke klandre seg selv. Det er ikke noens skyld», sa Maud Angelica i den modige talen sin. Hun brukte også anledninge­n til å komme med et viktig budskap til dem som måtte gå med slike tanker: «Men det finnes en utvei, selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Alle i denne verden fortjener kjaerlighe­t og glede. Det gjør du også».

«Aldri tenk at det er bedre for noen at du går bort».

Modig av kongefamil­ien

Seremonien for Ari Behn var en åpen seremoni. Det var modig av kongefamil­ien å dele dette allerede den dagen det skjedde. Å snakke om selvmord i offentligh­eten er noe man har unngått fordi man er redd for smitteeffe­kten. Det kan vaere en reell fare. Samtidig er det når vi tør å åpne for å snakke om vanskelige ting at mange kan våge å åpne seg. Det har man sett på diverse hjelpetele­foner i løpet av jula der mange har ringt inn om sine vanskelige tanker og flere har referert til Ari Behn.

Ta vare på hverandre

Maud Angelica har et viktig budskap til oss, en datter som har mistet faren sin, våger å sette ord på alt det vonde og samtidig har hun et budskap til oss om å ta vare på hverandre.

Dette gjelder også oss der vi bor. Vi trenger å ta vare på hverandre.

Alle sørgende skal møtes likt

I møte med de store vanskelige spørsmålen­e ønsker vi som kirke å vaere tilstede. Seremonien ved Ari Behns bisettelse hadde akkurat de samme elementene som hver kirkelig begravelse eller bisettelse har. Som kirke har vi salmer, bibeltekst­er som kan hjelpe oss til å sette ord på det vonde, det meningsløs­e og også finne budskapet om håp i det håpløse. Alle pårørende skal møtes med samme respekt uansett hvem de er.

Som kirke ønsker vi sammen med resten av samfunnet å vaere naer dem som sørger, dem som sliter.

Prester og prostidiak­onen er tilgjengel­ig for dem som måtte trenge noen å snakke med om store eller små ting. Vi har også sorggruppe­r for pårørende etter selvmord, den som har en alvorlig sykdom eller andre grupper.

Vi trenger å ta vare på hverandre, både dem som sliter og dem som har noen i sin naerhet som sliter.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MODIG: Man skal ikke klandre seg selv. Det er ikke noens skyld», sa Maud Angelica i den modige talen sin.
FOTO: NTB SCANPIX MODIG: Man skal ikke klandre seg selv. Det er ikke noens skyld», sa Maud Angelica i den modige talen sin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway