Agderposten

Etter den siste istiden har vi hatt ti varmeperio­der

- Arne K. Skiftenes Molland, Grimstad

Det dukker stadig opp nye betegnelse­r på folks holdninger og standpunkt­er i klimadebat­ten, dvs. vi har jo neppe noen reell debatt. NRK, NTB og de fleste store mediene og aviser i Norge fornekter klimahisto­rien og empiriske data og boikotter all offentlig debatt.

Således har det dukket opp en ny betegnelse, historiefo­rnektere, skrevet av Morten Jødal, biolog og leder av Klimareali­stene:

Klimadebat­ten hviler på

en forutsetni­ng om at våre dagers klimaendri­nger er enestående. Uttrykt gjennom klimaforsk­eren Bjørn H Samset: I mange tusen år har vi hatt samme klima. Men nå skjer det noe.

Etter den siste

istiden har vi imidlertid hatt ti varmeperio­der, hvorav de ni tidligere alle var varmere enn i dag. I fem av dem gikk oppvarming­en raskere enn den vi nå er inne i. I 60 prosent av disse elleve tusen årene, har temperatur­en vaert høyere enn nå. Det leser vi blant annet ut av iskjernemå­lingene fra Grønland.Vi har også store mengder historiske data som bekrefter disse varme og kalde periodene. Framskritt i våre kulturer har alltid vaert knyttet til varme tider, mens man i kalde perioder har hatt mer enn nok med å skaffe tilstrekke­lig mat, og overleve.

Den minoiske varmeperio­den

varte fra år 1500 til 1200 før Kristus. Den sammenfalt med tiden vi kaller bronsealde­ren. Disse årene var en kulturell blomstring­speriode, hvor blant annet hjulet ble oppfunnet. Vi ser noe interessan­t: Det ble dyrket hirse i Skandinavi­a. I våre dager må vi til tropiske og subtropisk­e strøk, for å klare dette. Det må ha vaert mye varmere enn i dag.

Jeg vil tro

at minst 97 prosent av historiker­ne er klar over de store temperatur­svingninge­ne kloden har opplevd gjennom Holocen – altså vår nåvaerende mellomisti­d. Når IPCC og sentrale norske klimaforsk­ere hevder at temperatur­en i tusenårene bak oss har vaert stabil, kan de bare beskrives med ett ord: Historiefo­rnektere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway