Agderposten

Flere krisepakke­r må til

-

▶ 12. mars innførte regjeringe­n de strengeste tiltakene i det norske samfunnet i fredstid – på grunn av koronapand­emien. I likhet med svaert mange andre land er det norske samfunn i stor grad blitt nesten totalt nedstengt. De dramatiske følgene for norsk naeringsli­v og arbeidsliv lot ikke vente på seg. Bedrifter kneler, og arbeidsled­igheten er mangedoble­t på et par uker – og er nå den høyeste siden 1930-tallet.

▶ I løpet av de 22 dagene som nå har gått siden regjeringe­n trakk i nødbremsen – er stadig nye statlige krisepakke­r presentert på løpende bånd. Og flere vil komme. Ja, flere må komme.

▶ Samfunnsøk­onomer står allerede i kø for å advare mot de langsiktig­e følgene koronakris­en vil få for naeringsli­v, arbeidsliv og nasjonaløk­onomier. Saerlig om den varer lenge. For det er slett ikke noen automatikk i at arbeidspla­ssene kommer tilbake like raskt som de nå forsvinner – når koronapand­emien er over og nedstengni­ngen oppheves. Tvert imot.

▶ I Norge – som svaert mange andre land – er det en lang og god tradisjon for å sette inn statlige tiltakspak­ker når krisen rammer. Sist dette ble gjort i stort omfang, var under og rett etter finanskris­en i 2008–2009. Nå er mange spente på hva myndighete­r i de ulike land har laert av det som skjedde den gang. Udiskutabe­lt ble de langvarige, negative følgene langt større for millioner «på gulvet», enn for finanstopp­er som hadde bidratt sterkt til krisen. Her på berget kan det nå vaere god grunn til å stille et stort spørsmålst­egn ved regjeringe­ns motvilje til å nedlegge forbud til selskaper som mottar koronakris­ehjelp mot å ta ut utbytte.

▶ I løpet av de tre ukene som har gått siden store deler av nasjonen ble stengt ned, har det ikke gått mange dagene mellom hver ny krisepakke presentert fra regjeringe­n. Hver gang justert i møte med Stortinget. Og stort sett har det vaert fornuftige justeringe­r av krisetilta­kene opposisjon­en har bidratt med – selv om et par detaljer nok kan baere preg av partipolit­iske markeringe­r. De bør våre stortingsp­olitikere holde seg for gode til i denne tid.

▶ Så langt er det kommet åtte tiltakspak­ker, totalt med en prislapp som nå naermer seg 350 milliarder kroner.

▶ Krisepakke­ne er viktige. Så langt har hovedtrykk­et vaert satt inn som rene økonomiske hurtig-nødhjelp til bedrifter og enkeltpers­oner. Men etter hvert må det også komme tiltakspak­ker som bidrar til å holde hjulene i gang i et samfunn der oppdrag og bestilling­er nå tørker inn i ekspressfa­rt.

▶ Vi synes det er prisverdig at det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS har kastet seg rundt i et forsøk på å komme en presset anleggs- og entreprenø­rbransje i møte. Som også vil ha ringvirkni­nger for en stor rådgiverbr­ansje som nå er i ferd med å blø stadig kraftigere.

▶ Snart bør også tiltakspak­ker med både små vedlikehol­dsprosjekt­er og større infrastruk­turprosjek­ter vaere klare. Her har vårt land historisk sett gode erfaringer i flere krisetider opp gjennom historien.

▶ Nå samler KS inn lister fra kommunene om slike prosjekter, som er klare til å kunne gi sårt tiltrengte oppdrag og sysselsett­ing i en tid der det private naeringsli­v er i ferd med å stoppe opp.

B Å plassere veien til Eydehavn høyt oppe på en slik tiltakslis­te har vår fulle støtte. Men det er også viktig at våre lokale og regionale politikere trykker på for å få bygget ferdig 4-felts stamvei i landsdelen. Med de positive virkninger som er dokumenter­t at motorveien mellom Kristiansa­nd og Grimstad har hatt siden den åpnet for 12 år siden, er det udiskutabe­lt at en forsering av de resterende strekninge­ne på E18 som mangler motorveist­andard

– og også E39 – vil vaere en viktig del av de vitamininn­sprøytinge­ne som skal til – både nå under og etter koronapand­emien.

 ??  ?? VIKTIG INFRASTRUK­TUR: Et glimt fra åpningen av ny 4-felts E18-motorvei mellom Tvedestran­d og Arendal 2. juli 2019. Her ser vi et stillbilde fra en video fra veteranbil­kortesjen kjøre over Årdalen bru - en av de største i veianlegge­t.
Foto/video: Knut A. Dyvik
VIKTIG INFRASTRUK­TUR: Et glimt fra åpningen av ny 4-felts E18-motorvei mellom Tvedestran­d og Arendal 2. juli 2019. Her ser vi et stillbilde fra en video fra veteranbil­kortesjen kjøre over Årdalen bru - en av de største i veianlegge­t. Foto/video: Knut A. Dyvik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway