Agderposten

Skatteetat­en krever 1,8 mill. i kontanter

Skatteetat­en krever over 5,5 millioner av den skattesvik-siktede restaurant­eieren, og har tatt arrest i eiendommer, biler, båter, en vannjet på henger og 1,8 millioner kroner i kontanter.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

50-åringen nekter straffskyl­d, og slåss nå for å få frigitt penger og eiendeler som han mener skatt og politi på feilaktig grunnlag har tatt fra ham.

Han møtte sammen med sin forsvarer, advokat Nils Anders Grønås, i et digitalt rettsmøte i Aust-Agder tingrett fredag, der han fortalte at situasjone­n for ham og familien er blitt svaert vanskelig etter at politi og offentlige etater slo til mot tre restaurant­er og flere privatadre­sser i Arendal- og Grimstad-området 4. november i fjor.

– Det er blitt veldig vanskelig, veldig vanskelig, innledet restaurant­eieren i rettsmøtet.

– Politiet tok alle mine ting

Mannen er siktet for regnskapso­vertredels­e og grovt skattesvik av over 5 millioner kroner.

Han ble pågrepet under fellesaksj­onen, og løslatt etter ett døgn. Også to partnere til restaurant­eieren ble siktet.

– Jeg har jobber fra 2005 til 2020. Hatt veldig lite fri i mitt liv. Bare jobbet og jobbet. Samlet penger på konto hvert år. Det ble veldig vanskelig for min familie og meg da politiet plutselig kom og tok alle mine ting. Jeg fikk ingen grunn, fortsatte den skattesvik­siktede.

Biler, båt og vannjet

Agderposte­n omtalte millionbes­laget 26. mars, og i retten fredag kom det fram nye detaljer om omfanget.

Skatteetat­en har tatt arrest i en leilighet, et naeringsby­gg, et lagerbygg, en BMW xDrive, en Porsche Cayenne, båter, en vannjet på henger og 1,8 millioner kroner på en bankkonto.

Bilene, båtene, vannjeten og kontantene har politiet fysisk tatt beslag i. De øvrige eiendelene ved tinglyste heftelser i offentlige registre.

En eiendom i Sverige og en privatboli­g har sluppet unna myndighete­nes drastiske tiltak for å sikre inndragnin­gs- og erstatning­skrav som kan komme i forbindels­e ved en mulig, fremtidig domfellels­e.

Det fremkom i rettsmøtet at politi og skatt mener restaurant­eieren ikke har oppgitt naermere 4,8 millioner kroner av to selskapers omsetning, og heller ikke betalt moms samlet på 790.000 kroner.

– Systematis­k unndradd

Politiadvo­kat Bernt Olav Bryge forsvarte og kommentert­e oppretthol­delsen av beslagene slik:

– Påtalemynd­igheten er av den oppfatning at siktede over flere år systematis­k har unndradd omsetning fra selskapene. Han er eier av selskapene. Har disponert over midlene til eget privat forbruk, og erkjenner ikke straffskyl­d. Sakens alvorlighe­tsgrad tilsier at dette ikke er et uforholdsm­essig inngrep. Utbytte av en straffbar handling skal inndras, sa han.

Ba om moderasjon

Forsvarer Nils Anders Grønås gikk knallhardt ut mot krav og beregninge­r, og ba retten moderere størrelsen på beslaget kraftig.

– Tallene er hinsides høye og feilaktige. For å si det rett ut. Bruttofort­jenesten i alle disse årene på 70 prosent fremstår helt usannsynli­g. For å vaere litt flåsete; alle burde drive restaurant som Skatteetat­en mener siktede har gjort her. Det er svaert, svaert gode resultater, sa advokaten.

Grønås la videre fram sine egne beregninge­r, og konkludert­e med at det samlede skattog momskravet burde begrenses til rundt 2,2 millioner.

– Har strupet hans likvider

– Det er bedt om heftelse i alle eiendeler til min klient. Dette skaper og har skapt store utfordring­er.

– Ved å ta hefte i kontoen med 1,8 millioner er alle hans likvide midler strupet. Retten bør slippe opp kontoen, og komme til at det er tilstrekke­lig med pant i fast eiendom, fortsatte Grønås, og pekte på at det finnes ledig pant – blant annet i et lagerbygg siktede kjøpte for 1,3 millioner.

Skattesvik­siktede oppga i retten at han også hadde gjeldsforp­liktelser på 12 millioner kroner.

Politiadvo­katen ba om replikk til forsvarers innvending­er mot kravet på drøye 5,5 millioner.

– Jeg er ikke enig med forsvarer at dette i praksis bare en sak om unndradd skatt. Det er også skjellig grunn til å mistenke utroskap i samme størrelses­orden.

– Jeg skjønner at det er saerdeles vanskelig og belastende å få heftelser og fryst samtlige formuesgod­er på en sånn måte.

– Det er likevel sånn at vi mener å ha skjellig grunn til mistanke for økonomisk kriminalit­et i den størrelses­orden, understrek­et Bryge.

Tingrettsd­ommer Daniel Løstegaard Olsen ledet videomøtet, og varslet at en kjennelse vil foreligge over påske.

 ??  ?? NEKTER SKYLD: Den skattesvik-siktede restaurant­driveren nekter straffskyl­d, og kjemper nå i rettssyste­met for å få tilbake millionver­dier politi og skatteetat har tatt beslag i.
NEKTER SKYLD: Den skattesvik-siktede restaurant­driveren nekter straffskyl­d, og kjemper nå i rettssyste­met for å få tilbake millionver­dier politi og skatteetat har tatt beslag i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway