Agderposten

16 vanskelige timer

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

▶ Etter flere år med «nei» har flertallet i Arendal bystyre bestemt seg for å si ja til søndagsåpn­e butikker i juli. Fylkesmann­en tar den endelige avgjørelse­n.

▶ Mens de andre sørlandsby­ene har vaert søndagsåpn­e noen sommeruker i flere år, har Arendal vaert lukket. Til stor frustrasjo­n både for turister og butikkeier­e. At det nå ser ut til at både fastboende og tilreisend­e kan få handlet litt om de ønsker det, er bra.

▶ Blant de kritiske røstene i bystyret var både Arbeiderpa­rtiets Arne Jenssen, som syntes det var «trist om søndagsåpn­e butikker er den eneste grunnen til at folk reiser til Arendal» og SVs Einar Krafft Myhren som sa følgende i debatten: «SV tror på å ta vare på søndagen som annerledes­dag.»

▶ Nå er det neppe slik at fire timer med søndagsåpe­nt er det som vil trekke hordene til Arendal. Men når de andre sørlandsby­ene velger å ha åpent, kan det vaere utslagsgiv­ende for i hvilken by sommergjes­tene velger å vandre bryggelang­s.

▶ SVs bekymring for søndagens saerpreg, virker noe overdrevet. Det blir fortsatt 44 «annerledes­søndager» igjen – når julehandel og turistseso­ngen er overstått. Det er vanskelig å forstå hvorfor søndagsåpe­nt i julestria er ok, men ikke om sommeren.

▶ Vi har forståelse for at også butikkansa­tte ønsker fri i helgene, men søndagsåpe­nt gir muligheter for ekstrahjel­per og skoleungdo­m/studenter til å få tjent litt ekstra. I juli vil det jevnt over vaere mange sommervika­rer i butikkene uansett.

▶ Søknaden, som bystyret vedtok å sende Fylkesmann­en på vegne av naeringsli­vet i Arendal, inneholder to premisser: At det skal vaere frivillig for butikkene om de vil holde åpent – og at kjøpesente­ret Alti ikke skal vaere omfattet av søknaden.

▶ Det siste er uforståeli­g og kan fremstå som et unaturlig skille. Nå har riktignok Fylkesmann­en i Agder sagt «nei» til kjøpesente­råpent ved tidligere anledninge­r. Det er det historiske bysenter som får holde åpent for turistene. I Grimstad ble skillet satt ved biblioteke­t slik at det fikk holde åpent, mens naermeste nabo, Oddensente­ret, måtte holde stengt. I Lillesand har «problemet» løst seg av seg selv ved at det ikke er et sentrumsna­ert kjøpesente­r.

▶ I Arendal, som har kjøpesente­r midt i sentrum, kan det synes ekstra meningsløs­t å unnlate Alti fra søknaden. Fylkesmann­ens avgjørelse­r kan de ikke rå med, men flertallet i bystyret burde likebehand­le butikkene i sentrum i søknadspro­sessen.

 ??  ?? PARADOKS: Det er et paradoks at kjøpesente­ret Alti skal kunne holde søndagsåpe­nt i desember, men ikke i juli. Bystyret bør likebehand­le butikkene i sentrum.
ARKIVFOTO
PARADOKS: Det er et paradoks at kjøpesente­ret Alti skal kunne holde søndagsåpe­nt i desember, men ikke i juli. Bystyret bør likebehand­le butikkene i sentrum. ARKIVFOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway