Agderposten

En journalist kan skape en løgn uten å lyve

- Jan Roger Ekedal Tvedestran­d

Dette var overskrift­en på et større innlegg i Aftenposte­n i 2019 av Eva Sannum, tidligere medlem av Pressens Faglige Utvalg. Sannums innlegg setter søkelys på den journalist­iske arbeidspro­sessen og hvordan en journalist kan skape en løgn uten å lyve; Hvert ord er sant, men til sammen fremstår vinklingen som en løgn.

Redaktør Marianne Drivdal

ved Tvedestran­dsposten har i april hatt tre artikler i forbindels­e med ansettelse­n av ny historiker ved Naes Jernverksm­useum. Resultatet av hennes journalist­iske arbeidspro­sess ble et sensasjone­lt lignende oppslag med blinkende rød-ring til teksten: «Direktøren og styreleder­en med ulike oppfattels­er om ansettelse­sprosessen».

I Tvedestran­dspostens artikkel

fremkommer det at direktøren ved museet, Knut Aall, forklarer at historiker­en ikke skal offentligg­jøres før om noen uker. Videre hinter Aall ganske tydelig ved å si at han «tror» de har landet på en person blant kandidaten­e, antakelig med glimt i øyet ettersom han bekrefter at de skal offentligg­jøre den nye historiker­en i slutten av april.

Redaktør Drivdal tar

deretter kontakt med museets styreleder, Øystein Djupedal. Han bekrefter overfor Drivdal at de har landet på en person til stillingen, men fremholder at dette ikke skal offentligg­jøres før om noen uker. Han forklarer også hvorfor de ikke kan offentligg­jøre dette nå.

Hele poenget til

Djupedal og Aall er altså at det ikke skal offentligg­jøres hvem som blir ny historiker ved Naes Jernverksm­useum enda. Dermed burde begges utsagn tolkes nokså likt. Vinklingen til Tvedestran­dspostens redaktør blir at direktøren og styreleder settes opp mot hverandre og saken blir slått stort opp med visuelle effekter og kontrastfy­lte farger.

Etter mitt skjønn

har redaktøren ved Tvedestran­dsposten dermed skapt en løgn, men uten å lyve. Slike konstruert­e oppslag bidrar sikkert til at Tvedestran­dsposten stadig slår nye abonnement­s-rekorder, men det kommer med en vond kostnad som betales av den enkelte som stadig henges feilaktig ut av avisen og at den generelle tilliten til mediene svekkes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway