Agderposten

Nytt krematoriu­m til 20 mill.

Et splitter nytt krematoriu­mkanvaere klart til bruk før 2021 er omme, like nedenfor Arendal kapell på Høgedal.

- Inger Stavelin insta@agderposte­n.no

Et nybygg blir billigere enn å oppgradere, reparere og utvide det gamle krematorie­t som har vaert stengt siden 1. november 2018, mener Arendal Eiendom.

Ikke varmt nok

Årsaken til at det ble stengt, var at temperatur­en ikke kom opp i 700 grader, opplyste Petter Norberg, avdelingsl­eder for kirkegårde­r og kirkebygg i Arendal til Agderposte­n i forbindels­e med stengninge­n.

Han fortalte også at spesialist­er allerede fire år tidligere hadde sagt at et nytt krematoriu­m ville vaere mer lønnsomt ennåprøveå­fiksepådet­som var.

Maks 200 i året

For allerede døe Arendal krematoriu­m tok kvelden for godt, har det vaert planer om et nytt.

Det gamle hadde ikke renseanleg­g, og av miljøhensy­n skulle det maksimalt gjennomfør­es 200 kremasjone­r i året.

Men behovet var større og vokste, og i flere år fikk de dispensasj­on til å foreta flere.

222 i 2017

Det siste hele driftsåret før det ble stengt, 2017, ble det gjennomfør­t 222 kremasjone­r i krematorie­t som ligger i samme bygg som Arendal kapell.

I 2016 hadde kommunene i Østre Agder blitt enige om at Arendal kommune skulle skaffe 24 millioner kroner til å finansiere et nytt krematoriu­m med renseanleg­g og god kapasitet.

De andre kommunene (Åmli, Vegårshei, Gjerstad, Risør, Tvedestran­d og Froland) skulle betale ned 14 millioner kroner av investerin­gen over 20 år, mens Arendal skulle ta ansvar for de siste 10 millionene.

Denne skissen kom med i handlingsp­rogrammet for Arendal kommune 2017–2020.

Kuttet 4 millioner

Men i handlingsp­rogrammet for 2020-2030, har bystyret redusert investerin­gskostnade­n til 20 millioner kroner, pluss 500.000 til et forprosjek­t.

De 20 millionene er lagt inn i 2020-budsjettet.

– Gjennom forprosjek­tet har visettatfo­råfådettil­meden redusert kostnadsra­mme, måtte vi gå bort fra skissen fra Østre Agder, sier Anette Flaath i Arendal Eiendom, som har vaert prosjektle­der fram til nå nylig.

– Den skissen var basert på å bruke det eksisteren­de krematorie­t, eventuelt med et påbygg. Men det ble klart at det ville bli billigere å bygge helt nytt, forklarer hun.

Har funnet sted

Det siste som har skjedd i denne prosessen, er at arbeidsgru­ppa har funnet ut hvor det da skal ligge.

Bare få meter fra kapellet, og så høyt over bekken som renner nedenfor, at de jevnlige oversvømme­lsene på parkerings­plassen ikke skal skape problemer.

Nå er neste skritt å finne arkitekt, entreprenø­r til å sette opp bygget og leverandør av ovnen.

Ingen begrensnin­g

Den får ingen begrensnin­ger på antall kremasjone­r i året, og vil kunne ta unna behovet i hele Aust-Agder med god margin.

– Jeg håper vi kan se byggestart i løpet av 2020, og at det kan vaere klart til bruk i løpet av 2021, sier Flaath.

Helt siden 1. oktober 2018 har kremasjone­ne fra Aust-Agder blitt gjort i Kristiansa­nd, og noen få i Skien og Sandefjord, ifølge kirkeverge Arnold Lundevall i Arendal.

Fornøyd kirkeverge

Han er veldig glad for den løsningen prosjektgr­uppa nå er kommet fram til.

Få dager etter at Arendal krematoriu­m ble stengt i 2018, kom gravferdsa­gent Tore Konnestad på banen.

Han ville bygge et privat krematoriu­m for hele regionen i Froland, med et livssynsnø­ytralt minnerom.

Med hans løsning kunne krematorie­t vaert i drift allerede før 2019 var over, anslo han.

Men han gikk ikke videre på det, fordi politikern­e i Østre Agder ville ha et offentlig krematoriu­m.

 ??  ??
 ??  ?? NYTT KREMATORIU­M: Det gule feltet markert med K viser hvor det nye krematorie­t skal ligge. Blå firkant til venstre for det, er kapellet.
NYTT KREMATORIU­M: Det gule feltet markert med K viser hvor det nye krematorie­t skal ligge. Blå firkant til venstre for det, er kapellet.
 ??  ?? TOMTEN: Omtrent her, like nedenfor kapellet, skal det nye krematorie­t ligge. Til venstre i bildet skimtes parkerings­plassen.
TOMTEN: Omtrent her, like nedenfor kapellet, skal det nye krematorie­t ligge. Til venstre i bildet skimtes parkerings­plassen.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ??
FOTO: INGER STAVELIN
 ??  ?? KAPELLET: Det nye krematorie­t skal ligge på nedsiden av kapellet, mot parkerings­plassen, i området bortenfor den store grana.
KAPELLET: Det nye krematorie­t skal ligge på nedsiden av kapellet, mot parkerings­plassen, i området bortenfor den store grana.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway