Agderposten

Flere av turisthytt­ene står tomme

50 frivillige jobbet iherdig for å klargjøre turisthytt­ene. Men sist helg sto de aller fleste tomme.

- Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

– Av våre tolv hytter, er det bare tre vi har gjester i denne helgen. Så vi har masse ledig plass, opplyser leder i Aust-Agder turistfore­ning, Dag Fagermyr.

Det skal nevnes at det fortsatt er helt i starten av sesongen, og at noe snøføre fortsatt er å regne med på hyttene lengst opp på fjellet i Austheiene i Setesdal. Etter å ha fått positive tilbakemel­ding på både stier og vaer oppfordrer Fagermyr befolkning­en å ta turisthytt­ene i bruk.

– Vårt arbeid har aldri vaert viktigere enn nå i koronatide­n. Både for vår fysiske og psykiske helse har det vaert vår aller høyeste prioritet å få åpnet hyttene igjen på en forsvarlig og trygg måte, sier han.

Stengte ned

Etter å ha stengt ned det som var av turisthytt­er i vår, er det igjen mulig for Norges-ferierende å ta i bruk de selvbetjen­te fjellhytte­ne.

Fagermyr legger ikke skjul på at det blir en annerledes sesong for turistfore­ningen. Blant de mange smittevern­tiltak som er gjort, vil vante turgåere kanskje sterkest merke at DNT nå krever at man forhåndsbe­stiller opphold.

– Det er en helt ny situasjon at man ikke kan vandre fritt som man alltid har gjort. Jeg tror det medfører at vi får mange nye gjester. Det er ikke alle som vil risikere å komme på stappfull hytte, nå har de mulighet til å vite hvor mange de kan forvente. Så kan vi samtidig garantere at for eksempel en familie får et rom for seg selv, sier Fagermyr.

Han uttrykker at han er spent på hvordan sommeren blir. En sommer hvor mange planlegger å feriere innenlands.

Hev seg rundt

Da turistfore­ningen fikk mulighet til å åpne igjen etter strenge vilkår, var det ikke mindre enn 50 frivillige som hev seg rundt i slutten av april.

– Det har vaert en veldig krevende periode. Da har jeg følt meg heldig som kunne lede en forening med så mange som stiller opp på kort tid. Det var en lang instruks som skulle følges. Bibliotek, tepper og andre berøringsp­unkter har vi måtte fjerne. Hyttene fremstår som noe mer strippet enn hva de vanligvis gjør.

Det er satt ut rikelig med håndsprit. I tillegg må de frivillige belage seg på langt hyppigere tilsyn enn det som har vaert standard tidligere.

Smittetilt­ak på hyttene

Det er én meters-regelen som er førende for de nye begrensnin­gene. Når turgåere må bestille i forkant, krever det litt nøyere planleggin­g av turen.

– Men det er fortsatt mulig å gå fra hytte til hytte. Noen ønsker litt fleksibili­tet i turen og det pleier vi å få til med god dialog, sier Fagermyr.

Alle gjestene må gjennomfør­e en sjekkliste i forbindels­e med overnattin­gen. Det stilles blant annet krav til renhold og vasking av berøringsf­later. At det må benyttes lakenpose og eget putevar.

Som følge av de strenge kravene, kan det vaere at flere velger turgåere velger å sove i telt eller hengekøye. Disse dagsbesøke­nde får lov å bruke toalettet på selv- og ubetjente hytter, og å kjøpe mat fra matvarelag­rene. Korte besøk er altså tillatt, men du kan ikke sette deg ned å spise matpakken inne i hytta.

Vil ha sporløs ferdsel

Også i vestheiene i Setesdal er de spente på besøket. DNT sør, som driver turisthytt­ene i dette området, rapportere­r om bemerkelse­sverdig mange henvendels­er foran årets sesong.

– Jeg har ikke peiling på hvor bra det blir, rett og slett. Basert på henvendels­er ser det ut til å bli mange flere enn tidligere og vi har mange flere bookinger fram i tid enn vanlig, sier daglig leder i DNT Sør, Bjørn Andersen-Steinsland.

Han sier belegget er redusert til cirka 80 prosent, men at det fremdeles mange tilgjengel­ige senger på hyttene. I løpet av et år har de rundt 8000 overnattin­ger. Etter korona-nedstengni­ngen i vår, håper de på en god sommer.

– Overnattin­ger gir oss inntekter slik at vi kan ta vare på hyttene på en bra måte. Siden vi regner med mange nye på stiene og i hyttene denne sommeren, oppfordrer vi litt ekstra til sporløs ferdsel. Tar med seg søppel hjem og vis hensyn til naturen. Les gjerne om allemannsr­etten og at den fører med seg noen forpliktel­ser, sier Andersen-Steinsland.

De har åpnet stort sett alle sine 12 fjellhytte­r, med unntak av et par som åpner til uka.

– Det har vaert mye snø i vinter, og treg smelting. Men nå forsvinner snøen ganske snarlig, sier han.

 ?? FOTO: OLA BELLAND ?? SMITTETILT­AK: Etter å ha måtte stenge helt ned i vår, har turisthytt­ene åpnet en etter en, men under nye smittevern­sbestemmel­ser.
FOTO: OLA BELLAND SMITTETILT­AK: Etter å ha måtte stenge helt ned i vår, har turisthytt­ene åpnet en etter en, men under nye smittevern­sbestemmel­ser.
 ?? FOTO: JONNY GRUNDELAND ?? RAPPORT FRA SLOAROS: Slik så stiene ut ved Sloaros i Setesdals vestheier forrige fredag. Ut fra rapporten var det 80 prosent bart føre. Kart og kompass anbefales.
FOTO: JONNY GRUNDELAND RAPPORT FRA SLOAROS: Slik så stiene ut ved Sloaros i Setesdals vestheier forrige fredag. Ut fra rapporten var det 80 prosent bart føre. Kart og kompass anbefales.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway