Agderposten

Ny hangar skaper flere arbeidspla­sser

I disse dager legges siste hånd på OSM Aviation Airtech nye hangar på Gullknapp i Froland. Der skal skoleflyen­e vedlikehol­des.

- Frank Johannesse­n fr.jo@agderposte­n.no

– Vi kommer til å spare mye tid på å slippe å frakte flyene til Västerås i Sverige eller til Rakkestad for å få gjort arbeid på dem. Det gjør at vi kan utnytte flyene bedre til undervisni­ng, sier sjefinstru­ktør ved OSM Aviation Academy på Gullknapp, Martin Floor.

Den nye hangaren med verkstedet vil sysselsett­e tre personer gjennom selskapet OSM Aviation Airtech. I dag er det kun tekniker Roger Bøthun som jobber med vedlikehol­d, og mye av hans tid det siste året har gått med på moderflysk­olen i Västerås. Nå gleder han seg til mer aktivitet på hjemmebane.

– Dette er en veldig spennende satsing å vaere med på. Det er ikke hver dag det bygges en ny flyplass med den type virksomhet som kommer her nå. Vi må nok vaere tre i starten, og så får vi se om vi etterhvert blir flere for å kunne ta unna for flyskolen og eksterne kunder etterhvert, sier Bøthun.

Hangaren er et nødvendig første steg for å vokse videre for OSM Aviation på Gullknapp.

Flytter elevene

I dag er virksomhet­en til OSM Aviation Academy spredt på flere steder i Arendal og Froland.

Dagens 52 elever får teoriunder­visningen i Arendal sentrum, der også skolens administra­sjon holder til. Men vil de opp i lufta, må de opp til Gullknapp.

– Dette er nødvendig for å kunne nå den kapasitete­n på 120 elever som vi har planlagt for. Det vil komme et skolebygg ved siden av hangaren etterhvert, med gangbru over til andre etasje i hangaren, sier Floor.

Skolebygge­t blir en del av det planlagte Gullknappp Aerial Center.

– Vi planlegger så sende ut forespørsl­er i markedet etter sommeren, så prosjektet er i gang, sier eiendomssj­ef i Arendals Fossekompa­ni, Tom Krusche Pedersen.

Venter på nye fly

I dag er det tre enmotors fly stasjonert i Froland, og ett tomotors. Men planen er å få enda flere, og enda mer moderne utgaver.

Da vil behovet for vedlikehol­d naturligvi­s øke. Og midt oppi den tankegange­n kommer de nye elektriske flyene som er ventet å tas i bruk en gang i løpet av neste år, i 2021.

– De vil i første omgang leveres til basen vår i USA, deretter til basene i Europa. Det er ikke bestemt hvilken base som får hvor mange fly, sier Floor.

Planen er å erstatte deler av flåten med de mer støysvake elflyene. Men siden teknologie­n er så ny, er det uklart hvor mange timer de får i lufta mellom vedlikehol­d og en del andre faktorer. Det eneste man vet, er at de represente­rer fremtiden.

– Elektriske fly vil vaere et veldig positivt bidrag til miljøet. Selv om våre fly i dag relativt sett er støysvake sammenlign­et med andre fly, så vil de elektriske flyene oppleves omtrent støyfrie, sier Floor.

Nylig sprakk nyheten om at tre av bemannings­selskapene til OSM Aviation er slått konkurs. Men Floor mener jobbutsikt­ene for studentene fortsatt er gode.

Tar seg opp igjen

– Luftfarten vil ta seg opp igjen. Så selv om det første kullet som nå går ut fra Gullknapp møter et tøft arbeidsmar­ked, tror jeg det er behov for dem og fremtidige studenter, sier Floor.

Samtidig er det et luftfartsm­arked i endring, der droner overtar noe og skaper nye muligheter.

– Lenger fram vil en utdanning av dronepilot­er kobles til flyskolen, og da er beliggenhe­ten på Gullknapp svaert god, sier Martin Floor.

OSM Aviation Academy har den siste uken lansert at de vil drive kommersiel­l droneutdan­ning og formidling av dronetjene­ster for eksterne kunder.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? NY HANGAR: Flyteknike­r Roger Bøthun og sjefinstru­ktør Martin Floor gleder seg over at den nye hangaren på Gullknapp snart er ferdig.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N NY HANGAR: Flyteknike­r Roger Bøthun og sjefinstru­ktør Martin Floor gleder seg over at den nye hangaren på Gullknapp snart er ferdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway