Agderposten

Jeg utfordrer kommunen: Fjern karnappet

- Hans Olaf Aanensen

Et karnapp til forargelse.

Det naermer seg

åpning av nye Kilden. Kommunens store satsing for ungdom som vi har store forventnin­ger til. Og gleder oss til. Man er i sluttfasen for byggearbei­det. Tiden er inne for å markedsfør­e og skape gode følelser for prosjektet. Den nye fasaden mot Pollen avdukes med håp om applaus for en «spennende» kontrast som antakelig skulle forsterke den positive omtalen som har fulgt prosjektet til nå.

Det påhengte karnappet

er dessverre umotivert, skjemmende og fremmed i miljøet. 300 års bygningshi­storie, som er tildelt Europa Nostra-prisen for sin velbevarte arkitektur, krever en ydmyk tilpasning av nye bygg og bruk av arkitekton­iske virkemidle­r. Kommunen og vernemyndi­ghet burde vaere ekstra påpasselig, både som forvalter av byens arkitektur­arv, og som saksbehand­lere for senere prosjekter.

Etter å ha

jobbet med Tyholmens bygninger og miljø gjennom 50 år er det forstemmen­de at forståelse­n for byens unike, historiske fasade mot Pollen ikke ivaretas bedre. Like vondt er det å merke at kritikken hefter ved Kildenpros­jektet, som nå skulle markedsfør­es på en positiv måte.

Jeg tror ikke

intensjone­n har vaert å provosere. Jeg tror heller «den gode hensikt har forblindet den sunne fornuft». Det kan tilgis hvis man retter opp feiltakels­en. Og det er fullt mulig. Samtidig som man beholder kvaliteter i store glassåpnin­ger, dagslys til lokalet og utsyn til Pollen.

Den lille, beskjedne

bygningen mellom Kilden og det gamle politikamm­eret gjenskaper på en god måte pakkboden som i et par hundre år lå på denne tomten. Pakkboder hadde store porter i fasaden for inntranspo­rt av varer til alle etasjer. Ellers nøkternt malt uten staffasje og detaljerin­g. Når portene sto åpne hadde bygningen åpninger på tre til fire kvadratmet­er uten sprosser. Dette skapte et enkelt, kraftfullt fasadeuttr­ykk, i motsetning til selv store hus med sine sprossevin­duer. Istedenfor å henge utenpå bygningen kan karnappet trekkes en meter inn fra fasaden, helst i begge etasjer. Og på denne måten forsterke bygningens form og utseende som pakkbod: en enkel bruksbygni­ng som utfyller mangfoldet i det historiske bybildet Nedre Tyholmen represente­rer.

Så jeg utfordrer

kommunen, fordi jeg ønsker Tyholmen og Kilden alt godt. Ta tilbake initiative­t for et prosjekt som fortjener det: fjern karnappet og gjenetable­r en god fasade mot Pollen og positiv image for Kildenpros­jektet.

 ?? FOTO: ELINE STORSAETER ?? KARNAPP PROVOSERER: Karnappet på Tyholmen er omdiskuter­t etter at det ble synlig for forbipasse­rende og cafegjeste­r.
FOTO: ELINE STORSAETER KARNAPP PROVOSERER: Karnappet på Tyholmen er omdiskuter­t etter at det ble synlig for forbipasse­rende og cafegjeste­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway