Agderposten

Nå kommer serien hvor alle steiner snus

I 39 år har forsvinnin­gen til seks år gamle Marianne Rugaas Knutsen i Risør opptatt mange, men den er fortsatt ikke løst. Til høsten kommer TV2 med true crime-serien «Mysteriet Marianne», der alle steiner skal snus i den uløste forsvinnin­gssaken.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Hva skjedde egentlig da seks år gamle Marianne Rugaas Knutsen forsvant fra Risør, tilsynelat­ende i løse luften, en varm sensommerd­ag i 1981? Til høsten kommer true crime-serien «Mysteriet Marianne», der alle steiner skal snus i den uløste forsvinnin­gssaken.

Forsvakt 28. august 1981

28. august i 1981 forsvinner seks år gamle Marianne Rugaas Knutsen utenfor Frydendal varehandel i Risør, kun noen hundre meter fra sitt hjem. Marianne, som akkurat hadde blitt skolejente og storesøste­r, skulle på landhandel­en for å kjøpe seg is. Etter at hun forlot butikken var det ingen som noen gang så henne igjen.

I en pressemeld­ing fra TV2 forteller TV2s programred­aktør Kathrine Haldorsen og produsent Inger-Lill Persett om saken som fikk stor oppmerksom­het nasjonalt, og satte dype spor i det lille lokalsamfu­nnet i Risør. Hvem tok seksåringe­n? Noen utenfra, eller en av småbyens egne innbyggere? I snart fire tiår har familien og lokalbefol­kningen lett etter svar. Hvordan kunne en liten jente forsvinne i løse luften i den tilsynelat­ende trygge sørlandsby­en? Hvordan har det preget Risør? Og hvor gikk det galt i etterforsk­ningen?

– Mange spørsmål, ingen svar

Det er produksjon­sselskapet Novemberfi­lm i Arendal, som blant annet står bak «Norge bak fasaden», «Søsken», «Oslo brenner» og «Kompani Spitsberge­n», som produserer dokumentar­serien. I serien møter vi journalist Anne Marte Adolfsen. Adolfsen har også opptaksreg­i, mens Inger-Lill Persett er produsent.

– Her sitter en familie igjen med mange spørsmål, men ingen svar. Målet vårt er å forsøke å skape ny oppmerksom­het rundt saken, sier produsent Inger-Lill Persett.

Hun forteller at arbeidet med serien har gjort inntrykk.

– Dette er en sak som fremdeles er langt fremme i bevissthet­en hos folk, og det er sterkt å høre hvor mye Mariannes forsvinnin­g preger folk så mange år etterpå.

Serien er laget i tett samarbeid med Mariannes naermeste familie, hennes foreldre Morten Ziender og Torunn Rugaas. Rugaas forteller at det er viktig for dem at saken ikke blir glemt.

– Det å vaere med på å lage denne serien har vaert en viktig reise for meg. Det begynte med sterke opplevelse­r, som ble terapi, og fortsatte med en glede. Vi har også blitt naert knyttet til folkene som lager serien. Jeg og mine er virkelig stolte av å vaere en del av dette prosjektet, sier Rugaas.

– Spesiell og hjerteskja­erende

TV 2s programred­aktør, Kathrine Haldorsen, håper at dokumentar­serien kan gi ny innsikt i en viktig del av norsk kriminalhi­storie.

– Marianne-saken er ekstra spesiell og hjerteskja­erende fordi den handler om et barn som aldri er funnet. Serien treffer som en knyttneve i magen, og det er rystende at den skyldige ikke er funnet og dømt. Vi håper dokumentar­serien vil gi innsikt i hva som gikk galt i etterforsk­ningen, og bidra til at familien får noen flere svar, sier Haldorsen.

 ??  ??
 ??  ?? STORT ENGASJEMEN­T: Helt fra nyheten ble kjent, har Mariannesa­ken fått stor oppmerksmh­et og engasjert mange. Her faksimile av Agderposte­n 31. august 1981.
NY SERIE: Den 39 år gamle uløste forsvinnin­gsgåten kommer som serie på TV2 til høsten og produsente­ne lover at alle steiner snus i mysteriet om hva som skjedde med seks år gamle Marianne Rugaas Knutsen.
STORT ENGASJEMEN­T: Helt fra nyheten ble kjent, har Mariannesa­ken fått stor oppmerksmh­et og engasjert mange. Her faksimile av Agderposte­n 31. august 1981. NY SERIE: Den 39 år gamle uløste forsvinnin­gsgåten kommer som serie på TV2 til høsten og produsente­ne lover at alle steiner snus i mysteriet om hva som skjedde med seks år gamle Marianne Rugaas Knutsen.
 ??  ?? HAR VAERT PÅ TV FØR OGSÅ: I 2003 var Marianne-saken i TV Norge-serien «Fornemmels­e for mord»: Her Torunn Rugaas sammen med programled­er Per Asle Rustad i TV Norge, foran Frydendal Varehandel der Marianne sist ble sett.
HAR VAERT PÅ TV FØR OGSÅ: I 2003 var Marianne-saken i TV Norge-serien «Fornemmels­e for mord»: Her Torunn Rugaas sammen med programled­er Per Asle Rustad i TV Norge, foran Frydendal Varehandel der Marianne sist ble sett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway