Agderposten

Like mange så konsertene digitalt som live

Risør kammermusi­kkfest 2020 går over i historien som festivalen der like mange så konsertene digitalt som live. Neste år er det comeback for Leif Ove Andsnes.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Rundt 400 besøkende pleier det å vaere på hver konsert. I år har store begrensnin­ger i forhold til smittevern begrenset billettsal­get til en fjerdedel.

– Vi har hatt plassbegre­nsninger, Antibac og faste benker i Risør kirke. Alle konsertene var utsolgt lang tid på forhånd og vi har blitt nedringt av folk som ville ha billetter. Men vi kunne ikke hjelpe de, forteller festivalsj­ef Eirik Raude.

De meste desperate, de som møtte opp utenfor kirken i håp om å få tak i uavhentede billetter, de fikk det og kom seg inn på konsert.

Hele 240 personer har hatt tilgang til konsertene digitalt.

– Vi har en venneforen­ingen der digitalt pass er en del av medlemskap­et. Men i tillegg er det kjøpt 50 pass, forteller Raude.

Han har fått med seg samtlige konserter, og på spørsmål om hva som var hans høydepunkt, er han klar:

– Det har vaert veldig gøy å ha Ludvig Gudim her. Han er en veldig ung og veldig fremadstor­mende fiolinist. At han også har bodd i Risør som barn, betyr ikke noe i denne sammenheng. Men det er jo fint det også. Han er veldig bra og utrolig talentfull og kommer tilbake neste år. Vi har allerede booket ham inn, forteller Raude.

Allerede før kammermusi­kkfesten var Raude klar på at det vil bli 200.000 kroner i underskudd. I tillegg kommer et tap på rundt millionen i forhold til driftsinnt­ekter.

– Vi håper at neste års musikkfest vil gå bra. Vi må lage planer for at ikke alt går som normalt også neste år. Vi skal planlegge for alt. Men nå er vi forberedt, forsikrer han.

Raude kan avsløre at tidligere kunstneris­k leder for Risør kammermusi­kkfest, Leif Ove Andsnes kommer som gjestemusi­ker neste år.

Andsnes var sentral i Risørfesti­valen helt fra starten i 1991. I 2009 ga ham seg som kunstneris­k leder, men har vaert solist også senere.

Andsnes valgte å holde seg nøytral under den store konflikten for noen år siden. Han har antydet overfor Agderposte­n at han ønsket seg tilbake til Risør. Neste år kommer han!

 ?? FOTO: THORVALD KNUDSEN ?? UNG OG LOVENDE: Ludvig Gudim (21) spiller Bach «Chaconne» i Risør kirke fra 1647. Gudims fiolin er ikke mye yngre – en Stradivari­us fra 1711. Unge Gudim imponerte festivalsj­efen og kommer igjen neste år.
FOTO: THORVALD KNUDSEN UNG OG LOVENDE: Ludvig Gudim (21) spiller Bach «Chaconne» i Risør kirke fra 1647. Gudims fiolin er ikke mye yngre – en Stradivari­us fra 1711. Unge Gudim imponerte festivalsj­efen og kommer igjen neste år.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? NYHET: Den nyåpnede Hollenderh­agen på Hollenders­kjaer midt i Risør by var så full av folk som koronasitu­asjonen tillot da Tine Thing Helset hadde konsert der lørdag 27. juni under Risør kammermusi­kkfest 2020. God, lun stemning under skyggefull­e frukttraer.
FOTO: INGER STAVELIN NYHET: Den nyåpnede Hollenderh­agen på Hollenders­kjaer midt i Risør by var så full av folk som koronasitu­asjonen tillot da Tine Thing Helset hadde konsert der lørdag 27. juni under Risør kammermusi­kkfest 2020. God, lun stemning under skyggefull­e frukttraer.
 ?? ARKIVFOTO FRA STANGHOLME­N ?? KOMMER TILBAKE: Leif Ove Andsnes var i mange år kunstneris­k leder for Risør Kammermusi­kkfest. Neste årkommer han tilbake som festivalmu­siker.
ARKIVFOTO FRA STANGHOLME­N KOMMER TILBAKE: Leif Ove Andsnes var i mange år kunstneris­k leder for Risør Kammermusi­kkfest. Neste årkommer han tilbake som festivalmu­siker.
 ?? FOTO: THORVALD KNUDSEN ?? FESTIVALSJ­EF: Eirik Raude er veldig glad for at det ble kammermusi­kkfest i Risør i år, tross koronarest­riksjoner.
FOTO: THORVALD KNUDSEN FESTIVALSJ­EF: Eirik Raude er veldig glad for at det ble kammermusi­kkfest i Risør i år, tross koronarest­riksjoner.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? KØ: I 2020 slapp bare 100 mennesker inn i Risør kirke per konsert, og det skulle vaere 1 meter mellom hver husstand i køen. Sprit til alle hender ved alle inn- og utganger.
FOTO: INGER STAVELIN KØ: I 2020 slapp bare 100 mennesker inn i Risør kirke per konsert, og det skulle vaere 1 meter mellom hver husstand i køen. Sprit til alle hender ved alle inn- og utganger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway