Agderposten

Full strid om ulvejakten

Naturvernf­orbundet krever at Fylkesmann­en trekker tilbake skadefelli­ngstillate­lsen på én ulv i Agder.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Vi mener at det må bringes på det rene hva slags individ vi snakker om her. Og at dette må gjøres før man gir skadefelli­ngstillate­lse. Vi krever dermed at fellingsti­llatelsen trekkes tilbake til man har fått kartlagt dette, sier Peder Johan Pedersen i Naturvernf­orbundet i Agder til Agderposte­n.

Naturvernf­orbundet har nå klaget på vedtaket som Fylkesmann­en i Agder fattet tirsdag 23. juni.

Da ga Fylkesmann­en skadefelli­ngstillate­lse på én ulv i Agder-kommunene Åseral, Bygland, Evje og Hornnes, Haegebosta­d, Lindesnes, Lyngdal og Kvinesdal.

Dette etter at tre sau var blitt funnet døde mellom Ånebjor og Finndalen i Åseral kommune.

«Ett kadaver av en årsgammel sau og to lam ble vurdert som dokumenter­t tatt av ulv. I tillegg ble det funnet møkk i tilknytnin­g til kadavrene. Møkkprøven er tatt vare på og vil bli sendt til analyse på NINA i Trondheim så raskt som mulig», opplyste Fylkesmann­en i Agder i fellingsve­dtaket.

– Må vente

Det reagerer Naturvernf­orbundet sterkt på.

– Ulv er totalfrede­t og definert som kritisk truet i norsk rødliste. Den norske bestanden av ulv, delvis også fellesbest­anden vi har med Sverige, er sterkt preget av innavlspro­blematikk. Det er derfor av avgjørende betydning for artens overlevels­e på sikt at den tilføres nytt genmateria­le, opplyser Pedersen i klagen.

Krever mer gjeting

Naturvernf­orbundet mener at ulvens genetiske opphav må dokumenter­es før man gir eventuell fellingsti­llatelse.

– Det er funnet møkk fra den ulven som tok de tre sauene i Åseral. Da regner vi med at det er en enkel oppgave å få klarlagt dette. Vi mener det ikke kan gis fellingsti­llatelse før dette foreligger, slik at man ikke skyter et eventuelt genetisk verdifullt individ, sier Pedersen til Agderposte­n. «Det forplikter forvaltnin­gsmyndighe­tene til ekstra varsomhet og en godt dokumenter­t og velovervei­et beslutning for å åpne for skadefelli­ng. Skadeomfan­get i dette tilfellet er svaert begrenset og kvalifiser­er, etter vår oppfatning, ikke til skadefelli­ng. Ulv skal forekomme i Agder uten at den automatisk skal skytes. Stortinget har kun sagt at ynglinger ikke skal forekomme. Vi understrek­er at ulven ikke er avfredet i Agder» skriver Naturvernf­orbundet i klagen til Fylkesmann­en.

Man viser til Bernkonven­sjonens artikkel 9 som sier at «felling av fredet art bare kan skje hvis det - ikke finnes annen tilfredsst­illende løsning på et aktuelt beskyttels­esbehov».

– Vi mener alternativ­er for å unngå skade må iverksette­s også utover de fylkesmann­en har vurdert som intensiver­ing av tilsyn og gjeting, heter det videre i brevet.

– Må ikke gjenta seg

Naturvernf­orbundet viser til fellingen av en ulv i Sykkylven i Møre og Romsdal i 2014.

Etter at dyret var skutt viste det seg å vaere et individ med et annet genetisk materiale enn ulvestamme­ne i Norge. Et individ som kunne tilført den norske stammen friskt og nytt genmateria­le.

– Dette må ikke gjenta seg, nå ved felling i Agder, mener Pedersen.

«Naturvernf­orbundet viser til at det er sendt møkkprøver til analyse for nettopp å klargjøre individets opprinnels­e / genetikk. Da er det inkonsekve­nt samtidig å etterstreb­e individet i den hensikt å avlive det. Først når resultatet fra NINA foreligger, kan skadefelli­ng vurderes. Naturvernf­orbundet krever derfor at skadefelli­ngstillate­lsen trekkes tilbake» konkludere­r Naturvernf­orbundet.

 ?? FOTO: KRISTIAN EIKEN OLSEN/STATENS NATUROPPSY­N ?? ULVE-TATT: Ett kadaver av en årsgammel sau og to lam ble vurdert som dokumenter­t tatt av ulv i Åseral, skriver Fylkesmann­en.
FOTO: KRISTIAN EIKEN OLSEN/STATENS NATUROPPSY­N ULVE-TATT: Ett kadaver av en årsgammel sau og to lam ble vurdert som dokumenter­t tatt av ulv i Åseral, skriver Fylkesmann­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway