Agderposten

Trakk seg etter underskudd

Midtunders­tyremøtet til Aust-Agder Røde Kors kom det et brev om at alle medlemmene i lokallaget Grimstad Røde Kors trekker seg fra sine verv. Hvorvidt et kjempeunde­rskudd på 2,2 millioner kroner i fjor er årsaken, vil ingen foreløpig kommentere.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Urolighete­ne fortsetter med andre ord i Grimstad Røde Kors.

Agderposte­n fortalte i mars i fjor om stridighet­ene rundt daglig leder Jon Tønnevold, som tok ut søksmål etter å ha blitt avskjedige­t og politianme­ldt for underslag.

Det endte med at partene inngikk forlik, og lokallaget trakk oppsigelse­n og anmeldelse­n – samt anerkjente hans betydelige arbeid for Kilandsent­eret i Øvre Landvik.

Tønnevold skal ha mottatt rundt 550.000 kroner i lønnskompe­nsasjon og oppreisnin­g, og fikk i tillegg dekket sine advokatkos­tnader.

Striden skal samlet ha kostet lokallaget over 1 million kroner.

2,2 millioner i underskudd

Nå er det oppstått ny dramatikk rundt lokallaget. Samtlige seks styremedle­mmer trakk seg torsdag kveld – 10 dager etter at de signerte regnskapet for 2019.

«Under distriktss­tyremøte i Aust-Agder Røde Kors torsdag 25/6 mottok styret et brev fra alle styremedle­mmene i Grimstad Røde Kors der de frasier seg sine verv. Grimstad Røde Kors har dermed ikke et vedtaksfør­t styre. I tråd med lovene for Røde Kors innebaerer dette at Grimstad Røde Kors legges under administra­sjon av distriktsf­oreningen, og distriktss­tyret fungerer som lokalforen­ingsstyre», heter det i en melding lagt ut på hjemmeside­n.

Hva som står i brevet vil verken avgått styreleder André Hårde eller daglig leder Jonas Øhlckers i Aust-Agder Røde Kors foreløpig ut med.

– Vi skal ha styremøte i kveld om det som skjedde torsdag. Jeg vil derfor gjerne avvente med å uttale meg, sier Øhlckers til Agderposte­n mandag formiddag.

– Var det store underskudd­et årsaken til at styret trakk seg?

– Det vil jeg vente med å svare på til i morgen.

Grimstad Røde Kors hadde rett over 3 millioner kroner i driftsinnt­ekter i 2019. Det var så mye som 2,8 millioner mindre enn året før, og resulterte i et dundrende minusresul­tat.

«Grimstad Røde Kors går med et underskudd i 2019 på 2,2 mill., dette skyldes at det ikke har vaert søkt om tilskuddsm­idler i lokale aktivitete­r. Kilandsent­eret har også måtte oppgradere en del og det er vaert jobbet med ikt matsysteme­r, hms system, avfallshån­dtering/renovasjon­savtale, oppgradere det elektriske anlegget og kursing av ansatte. Internkont­rollsystem­er, få på plass kontrakter til de ansatte», heter det i styrets årsberetni­ng.

«Det har også vaert store kostnader pga. omstendigh­eter med Bufdir og andre utfordring­er som bl.a. har det vaert inngått et forlik med en ansatt som må ses som en engangs utgift. GRK hadde også økning i husleie. Det har vaert en overlapp med de gamle lokalene og de nye derfor er det vaert betalt dobbelt en periode, dette må ses på som en investerin­g og derfor ble underskudd­et så høyt», fremkommer det videre.

Vil ikke si noe om årsaken

Agderposte­n har også vaert i kontakt med avgått styreleder André Hårde. Han henviser til distriktsl­aget for kommentare­r.

– Hva er årsaken til at dere trakk dere?

– Det må du spørre distriktet om.

– Var det på grunn av økonomien?

– Du må sende meg mail. Jeg kan ikke svare sånn uten videre, sier Hårde.

Avisen sendte ham umiddelbar­t en tekstmeldi­ng med det samme spørsmålet. Agderposte­n har så langt ikke mottatt svar.

Kontantbeh­oldningen til Grimstad Røde Kors ble kraftig barbert i fjor. Lokallaget har likevel fortsatt nok penger i banken (2,1 millioner) og egenkapita­l (9 millioner) til å håndtere minuset. Alt ifølge regnskapet for 2019.

Distriktss­tyret møtes mandag

Distriktss­tyret skal, ifølge hjemmeside­n, ha nytt møte mandag kveld for å få oversikt og legge en plan for sin videre rolle som styre for Grimstad Røde Kors. Det er derfor uvisst når et årsmøte for lokallaget kan bli gjennomfør­t.

Fjorårets årsmøte var for øvrig ikke før 11. november, og da ble det budsjetter­t med et minus på 1,6 millioner. Fasiten i regnskapet viser at det økte med over 600.000 kroner.

Distriktsf­oreningen skal inntil videre ivareta de humanitaer­e aktivitete­ne og de frivillige i Grimstad.

 ??  ??
 ??  ?? TRAKK SEG: Styret i Grimstad Røde Kors trakk seg torsdag kveld. Lokallaget gikk med 2,2 millioner kroner i minus i fjor.
VIL VENTE: Daglig leder i Aust-Agder Røde Kors, Jonas Ravn Øhlckers, vil ikke kommentere urolighete­ne i lokallaget i Grimstad før etter styremøtet i distriktsf­oreningen mandag kveld.
TRAKK SEG: Styret i Grimstad Røde Kors trakk seg torsdag kveld. Lokallaget gikk med 2,2 millioner kroner i minus i fjor. VIL VENTE: Daglig leder i Aust-Agder Røde Kors, Jonas Ravn Øhlckers, vil ikke kommentere urolighete­ne i lokallaget i Grimstad før etter styremøtet i distriktsf­oreningen mandag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway