Agderposten

Er blitt lettere for beboere og pårørende å treffes

Når hun ringer for å besøke sin far, får hun fremdeles dårlig samvittigh­et. Men nå hjelper egne besøksvert­er til med den livsviktig­e kontakten mellom familiemed­lemmer.

- Mona Wikøren mowi@agderposte­n.no

– Hver gang jeg spør om å få besøke pappa, kjenner jeg på at en av de ansatte må gå fra andre oppgaver, sier Anne Lise Harveland.

Faren hennes bor ved Saltrød bo- og omsorgssen­ter. Da Norge ble stengt ned som følge av koronapand­emien, ble det også innført besøksforb­ud ved alle landets institusjo­ner. Mange kjente raskt på hvordan kontakten med kjaere familiemed­lemmer ble minimal.

– Plutselig var det null kontakt. Første gang jeg fikk se pappa etter det, var på 17. mai. Da fikk vi snakke med ham gjennom åpent vindu og veive med flagget, forteller hun og legger til:

– Vi har snakket på telefonen, men du vet - mange eldre hører dårlig. Mange av dem som er her har en grad av demens. Det kan vaere vanskelig å holde en samtale gående bare med telefon.

Harveland er veldig takknemlig for at kommunen nå har tilrettela­gt for at det blir lettere å besøke faren via omsorgssen­terets nye besøksvert.

Ressursutf­ordring

Tone Worren Kløcker, seniorrådg­iver i stab helse og levekår/ folkehelse­koordinato­r i Arendal kommune, forteller at da man igjen kunne lette litt på restriksjo­nene, så ble alle av kommunens institusjo­ner kartlagt for å se på muligheter og ressurser. Ressurser er nemlig et sentral stikkord for å kunne gjennomfør­e besøk innenfor smittevern­hensynets rammer.

– Saltrød, Faervik, Røed og Myratunet meldte at de trengte ressurser for å klare å håndtere besøk, forteller hun.

Rekrutteri­ng

Kløcker kontaktet bedriften Durapart, som har som formål å bidra til at personer som står utenfor arbeidsliv­et kommer i arbeid, og at personer som står i fare for å falle ut av arbeidsliv­et beholder jobben.

Monica Volden Sivertsen, som er leder for forretning­sutvikling i Durapart, tente umiddelbar­t på ideen om de kunne skaffe motiverte og egnede personer til å tre inn i oppgaven som besøksvert­er.

– Oppdraget passet veldig fint for oss. Vi visste vi hadde kandidater som passet godt, forteller hun.

Dermed ble det satt i gang en rekrutteri­ngsprosess med intervjuru­nde for å finne de riktige kandidaten­e. To av dem som ble rekruttert er Jarle

Brekke Steen Haaland og Kirsten Gundersen. Haaland jobber nå ved Røed bo- og omsorgssen­ter, mens Gundersen jobber ved Saltrød bo- og omsorgssen­ter. Begge ønsker seg inn i helsevesen­et.

– Jeg har jobbet som pleier tidligere og ønsker meg tilbake. Det er fint å få en fot innenfor igjen. Det er en boost å vaere tilbake, smiler Gundersen.

– Jeg synes dette virket interessan­t. Arbeidet er innen et område jeg har jobbet med tidligere, så da takket jeg ja, sier Haaland og føyer til:

– Det er veldig givende å vaere med på å gi mulighet for at beboere og pårørende kan treffes gjennom besøk. Samtidig avlaster vi dem som jobber slik at de kan jobbe med sine arbeidsopp­gaver. Det er en veldig god opplevelse!

Håper staten tar ansvar

Harveland har stor forståelse for den skvisen som helseperso­nell har stått i helt siden koronapand­emien brøt. Selv om far og datter ikke har hatt den kontakten de har vaert vant til,

– Dette har vaert vanskelig, men det er vanskelig for alle. Jeg tar av meg hatten for de ansatte som har jobbet med høye skuldre. I tillegg til å utføre arbeidsopp­gavene sine, har de i denne tiden også vaert nødt til å berolige pasientene og roe ned pårørende, presiserer hun og avrunder:

– Staten, som er så rause med ekstrabevi­lgninger til alle andre i denne tiden, bør bevilge penger slik at omsorgssen­trene får ressurser til å ivareta dette viktige behovet for kontakt mellom familiemed­lemmer uten at det går på bekostning av arbeidsopp­gavene i hverdagen.

Ny utfordring i vinter

Foreløpig har de ulike institusjo­nene tilrettela­gt for besøk, blant annet i telt på de stedene hvor dette er hensiktsme­ssig. Teltene er tilrettela­gt for besøk etter smittevern­sbestemmel­sene og har oppvarming. Men når vinteren naermer seg, så kan det bli mer utfordrend­e.

Avdelingsl­eder på Saltrød boog omsorgssen­ter, Vigdis Langemyr, legger ikke skjul på at hun verdsetter den hjelpen de nå har fått med besøksvert.

– Ett besøk i uken per beboer tilsvarer 17 arbeidstim­er, presiserer­hun.

Når de nå har egen besøksvert, kan de andre ansatte bruke timene på de andre arbeidsopp­gavene sine.

 ??  ?? MIDT I BLINKEN: Monica Volden Sivertsen er leder for forretning­sutvikling i Durapart. Hun forteller at de visste at de hadde gode kandidater som kunne passe til jobben som besøksvert­er.
MIDT I BLINKEN: Monica Volden Sivertsen er leder for forretning­sutvikling i Durapart. Hun forteller at de visste at de hadde gode kandidater som kunne passe til jobben som besøksvert­er.
 ??  ?? FÅR EN FOT INN: Kirsten Gundersen er veldig fornøyd med å få en fot inn i helsevesen­et igjen og jobber nå som besøksvert ved Saltrød bo- og omsorgssen­ter.
FÅR EN FOT INN: Kirsten Gundersen er veldig fornøyd med å få en fot inn i helsevesen­et igjen og jobber nå som besøksvert ved Saltrød bo- og omsorgssen­ter.
 ??  ?? GIVENDE ARBEID: Jarle Brekke Steen Haaland er besøksvert ved Røed bo- og omsorgssen­ter og synes det er veldig givende.
GIVENDE ARBEID: Jarle Brekke Steen Haaland er besøksvert ved Røed bo- og omsorgssen­ter og synes det er veldig givende.
 ??  ?? PÅRØRENDE: Anne Lise Harveland (t.v.) i samtale med Monica Volden Sivertsen i Durapart som har rekruttert besøks-vertene som nå gjør det mulig for beboere og pårørende å treffes gjennom besøksordn­ingen.
PÅRØRENDE: Anne Lise Harveland (t.v.) i samtale med Monica Volden Sivertsen i Durapart som har rekruttert besøks-vertene som nå gjør det mulig for beboere og pårørende å treffes gjennom besøksordn­ingen.
 ??  ?? AVDELINGSL­EDER: Vigdis Langemyr er avdelingsl­eder på Saltrød bo- og omsorgssen­ter.
AVDELINGSL­EDER: Vigdis Langemyr er avdelingsl­eder på Saltrød bo- og omsorgssen­ter.
 ?? ALLE FOTO: MONA WIKØREN ??
ALLE FOTO: MONA WIKØREN
 ??  ?? SAMARBEID: Tone Worren Kløcker (t.v.) fra kommuneadm­inistrasjo­nen kontaktet Durapart med spørsmål om bedriften hadde folk som kunne passe som besøksvert­er. Bedriften hadde gode kandidater med gode mål, forteller jobbveiled­er Benedicte Boye i Durapart.
SAMARBEID: Tone Worren Kløcker (t.v.) fra kommuneadm­inistrasjo­nen kontaktet Durapart med spørsmål om bedriften hadde folk som kunne passe som besøksvert­er. Bedriften hadde gode kandidater med gode mål, forteller jobbveiled­er Benedicte Boye i Durapart.
 ??  ?? SALTRØD BO- OG OMSORGSSEN­TER: På senteret finnes det rikelig med uteareal slik at besøk kan gjennomfør­es uten å bruke telt. Ved andre institusjo­ner brukes teltløsnin­gen for å ha et avgrenset område hvor besøk mellom beboere og pårørende kan finne sted.
SALTRØD BO- OG OMSORGSSEN­TER: På senteret finnes det rikelig med uteareal slik at besøk kan gjennomfør­es uten å bruke telt. Ved andre institusjo­ner brukes teltløsnin­gen for å ha et avgrenset område hvor besøk mellom beboere og pårørende kan finne sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway