Agderposten

Her må du IKKE bade

Agder Energi sender ut en påminnelse om risikoen ved å ta en dukkert i regulerte vassdrag. Faråni i Setesdal er ett av dem.

- Tarald Reinholt Aas taaa@agderposte­n.no

Kombinasjo­nen av mye snø i fjellet, varme og rask snøsmeltin­g er risikofull:

− Vi har de siste ukene sett at rask snøsmeltin­g kan føre til store endringer i vannføring­en i regulerte vassdrag og sidevassdr­ag. Det gjør at ellers tørrlagte strekninge­r kan bli strie elver svaert fort. Den økte vannføring­en kan komme brått på, og for folk som oppholder seg langs elvene kan det oppstå farlige situasjone­r, sier advarer Sverre Eikeland, beredskaps­leder i Agder Energi Vannkraft.

Selskapet skriver i en pressemeld­ing at bading og soling feil steder «kan vaere forbundet med stor fare», og trekker frem eksempelvi­s Faråni ved Brokke i Setesdal, og området ved Steinsfoss kraftstasj­on i Vennesla.

− På disse strekninge­ne er det alltid fare for rask endring av vannføring på grunn av drift av kraftstasj­onene. Dette kan skape farlige situasjone­r hvis folk oppholder seg i eller for naere elveleiet på slike steder, sier Eikeland i en pressemeld­ing.

Det er satt opp fareskilt på utsatte strekninge­r, men selskapet opplever at mange ikke tar faren på alvor, og bader likevel.

− Det er jo naturlig at folk prøver å finne fine badeplasse­r i sommervarm­en, men det er enkelte steder man ikke bør oppholde seg og bade. Flere steder der blankskurt­e fjell og jettegryte­r kan virke lokkende, kan det fort komme mye vann som endrer idyllen totalt, sier Eikeland.

 ?? FOTO: AGDER ENERGI ?? FORLOKKEND­E: I Faråni i Setesdal kan vannføring­en endre seg raskt.
FOTO: AGDER ENERGI FORLOKKEND­E: I Faråni i Setesdal kan vannføring­en endre seg raskt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway