Agderposten

Det sprakk i budsjettet til glassheise­n. Det har ført til en fortjent svekkelse av tilliten til politikern­e

Som nyvalgt bystyremed­lem har det vaert et hektisk halvår vi har legger bak oss, med mange store og engasjeren­de saker. Likevel er det nok fortsatt glassheise­n som har gjort størst inntrykk på meg.

- Erik Johan Tellefsen Lindøe Bystyrerep­resentant, Arendal Høyre

Tross en annerledes vår enn normalt har igjen sommeren truffet oss med strålende sol, behagelige temperatur­er og en stemning man ikke finner noe annet sted enn på Sørlandet. Gatene begynner å fylles med mennesker igjen, skjaergård­en fylles av badende turister og lokale som har fått sydenturen sin avlyst og det går mot nok en drømmesomm­er i vårt sørlandspa­radis. Men selv om sola tilsynelat­ende skinner over byen vår, går vi en langt mørkere fremtid i vente.

Den økonomiske politikken

i Arendal har lenge vaert presset og preget av et ønske om å ordne opp, redusere gjeld og gå i balanse. Situasjone­n vi nå har fått presentert for de neste årene er langt mer prekaer, nå handler det ikke lenger om å forebygge brann, men å hindre full overtennin­g. For om ikke det gjøres drastiske økonomiske grep i kommunen vår, vil vi ende opp på ROBEK-lista. Som betyr at vil Arendal kommune bli satt under administra­sjon av Fylkesmann­en, som betyr mindre lokalt selvstyre, mindre demokrati og i prinsippet en kommunal konkurs.

Grunnene til dette

er mange, og vi hører ordføreren prøver å skylde på regjeringe­n, andre på glassheise­n og noen på kaffedrikk­ende politikere. Det er garantert mange faktorer som spiller inn, og det er nettopp det som er problemet. Det er en systematis­k svikt i kommunen, hvor man har for ineffektiv­e løsninger, tar seg for mye vann over hodet og ikke evner å prioritere. Skal vi få til en mer effektiv drift i kommunen, må vi gå igjennom alle tjenester, investerin­ger og arbeidsopp­gaver og vurdere nytteeffek­ten, kostnaden og ikke minst hva innbyggern­e i Arendal får igjen for dette. For vi skal først og fremst vaere en kommune for de innbyggern­e som bor her.

Som nyvalgt bystyremed­lem

har det vaert et hektisk halvår vi har legger bak oss, med mange store og engasjeren­de saker. Likevel er det nok fortsatt glassheise­n som har gjort størst inntrykk på meg. Kompleksit­eten i saken er en ting, den store oppmerksom­heten den har fått er en annen, men det jeg tenker mest på er konsekvens­ene disse feilberegn­ingene har fått. Det medfører både en økonomisk merkostnad for Arendal, og ikke minst har den medført en (fortjent) tillitssve­kkelse til det politiske miljøet i Arendal. Det er riktig som styreleder­en i Arendal Eiendom KF sier at de ikke kan gjøre annet enn å beklage at feilen skjedde. Og hadde vi hatt en stor buffer hadde man nok kunnet gått videre. Problemet er bare at den økonomiske situasjon i Arendal tilsier at vi ikke har råd til å gjøre feil. Det blir argumenter­t med at tapet blir mindre for Arendal kommune siden blant annet Fløybyen skal selges og gevinsten der vil dekke opp noe av tapet. Problemet er bare at innbyggern­e merker lite til hvordan posteringe­n av kjøp og salg i Arendal Eiendom blir, de merker bare at det blir mindre penger inn som kunne bli brukt til å bygge helsehus, svømmebass­eng eller vedlikehol­d av eksisteren­de bygningsma­sse.

Jeg har ingen

sans for det politiske forsvaret av glassheise­n. Det er flaut at et prosjekt går utover alle beregninge­r og det er ikke noe å forsvare. Det man må gjøre er å legge seg langflat, la kontrollut­valget gå igjennom hva som har skjedd og ta det med seg videre. Det er ingen mulighet å stoppe nå, dessverre, heisen må gjøres ferdig. Prøver man å stoppe nå er jeg redd det vil bli en mye større økonomisk smell for kommunen.

Når det er

sagt kan man langt på vei si at Arendals økonomiske situasjon kun skyldes en glassheis, problemet er vesentlig dypere enn som så. Skal man få til en forandring må hele den kommunale driften gjennomgås og tilpasses de reelle utfordring­ene vi står ovenfor fremover. Vi vet for eksempel at vi i årene fremover vil ha vesentlig flere eldre samtidig som vi opplever en massiv elevnedgan­g i skolen. Det er dermed logisk at vi da trenger mer ressurser til eldre og mindre skoleplass­er.

Jeg er innstilt

på at vi fremover må gjennomfør­e store strukturel­le endringer, og ingenting kan fredes av verken ideologisk­e eller andre grunner. Vi må se hvordan kan vi få best mulig tjenester til innbyggern­e for de midlene vi har. Enten det gjelder skoler, barnehager, helsetjene­ster eller kulturtilb­ud, må vi se helhetlig på det og sammen lete etter de beste løsningene.

Det har vaert

en tøff vår, med store utfordring­er, lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt. Fremover er det mye som ser lysere ut, men i Arendal kommune vil vi få det vel så utfordrend­e utover høsten. Nå får vi nyte sola, og lete etter de gode løsningene for å holde det mørke ROBEK-uvaeret på avstand.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? NYBYGG: Den omstridte glassheise­n opp til Fløyheia, skal forene sentrum med den nye Fløybyen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ARNE INGMAR EGGEN NYBYGG: Den omstridte glassheise­n opp til Fløyheia, skal forene sentrum med den nye Fløybyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway