Agderposten

Gartnerpar­ets 10 lureste hagetriks

-

Dette er Trine og Knut Tveits tips til en hage der både planter og du vil trives.

1. Utnytt plassen

Man trenger ikke store hagen for å få mye ut av den. Man trenger ikke hage en gang. Har man en terrasse eller en balkong, er det fullt mulig å dyrke egne grønnsaker i pallekarm. Det finnes egne plastunder­lag til kassene, og dersom man er flink til å dekke med vekstduk, trenger det ikke nødvendigv­is å vaere en veldig solvendt terrasse. Man kan få til mye med vilje og litt kunnskap, sier Knut.

2. Legg pengene i jorda

– Jorda er alfa og omega. Ikke spar penger på god jord! Det kan nesten ikke understrek­es nok. Det tok tid før jeg forsto hvor utrolig avgjørende den jorda faktisk er, og vi har mislyktes med mye opp igjennom fordi vi ikke har vaert nøye nok. Nå kompostere­r vi alt, og får en veldig naeringsri­k jord på den måten. Men det er altså ikke her du skal vaere gnien. Mange tenker nok at de kjøper den billigste jorda, og unner seg heller flottere planter. Egentlig bør det vaere omvendt. Er jorda di god, blir alle planter flotte. Plantejord blandet med kukompost er kjempefint i bedene, sier Trine

3. Pott om!

– Bruk såjord når du sår, den er sandholdig og porøs. Når du prikler (potter om), er krukkejord å anbefale. Pass på at den ikke er for gjødslet, da vil du svi de små planterøtt­ene. Pakk jorda forsiktig rundt dem, uten å stappe så hardt, og pass på å øke pottestørr­elsen gradvis. En liten plante bør ikke stå i en kjempestor potte med jord, og om potta er for liten, vil den heller ikke trives. Når noen spør hvorfor man trenger å potte om, pleier jeg å spørre hvordan de hadde hatt det om de bare skulle ha ei bukse hele livet. Da ville vi fått det passelig trangt, ler Trine.

4. Start planleggin­gen tidlig

Selv begynner paret å planlegge sesongens hage allerede på nyåret. Da kikker de i frøkatalog­er og lager en oversikt over hva de har lyst til å så. Det første som kommer i god såjord under vekstlyset på Knuts hjemmekont­or, er sommerblom­stene. De spirer allerede i februarmar­s, prikles og får stå inne helt til frosten er gått. De grønnsaken­e som skal forkultive­res (ikke sås rett ut på vekstplass­en), kommer i jorda seinvinter­s, sånn at de er akkurat passelig store når de kan plantes ut.

5. Husk vekstlys

– All informasjo­nen du trenger står på frøposene, så det er bare å følge instruksjo­nene. Det viktigste er å gi plantene godt lys, og ikke å flytte dem ut for tidlig. Alt trenger lys for å spire, og en vekstpaere kjøper du billig fra Ikea, Biltema eller Clas Ohlson. Da har du egentlig det du trenger for å lykkes, sier Knut.

6. Velg etter smak

– Og du. Så det du liker, det du bruker og har lyst på. Det er så mye godt. Noen enkle bladsalate­r, litt tomater og urter – tenk så gøy det da blir å lage mat. Også chili, da! Nå vil alle unge menn plante chili. Og kanskje litt humle, til øl.

7. Skrem vekk udyrene

– Gulrøtter er også veldig enkelt, der kan man til og med få frø på ferdige bånd som man bare graver ned i pallekarme­n. Husk at gulrøttene trenger litt dybde for å vokse seg store, så sett gjerne to karmer oppå hverandre, og dekk kassen med duk. Skadeinsek­ter er veldig glad i både gulrøtter og kål, så et annet tips er å sette litt løk, eller rett og slett plante tagetes innimellom. Det lukter litt sterkt og skremmer vekk insektene, sier Trine.

– Det er ingenting som smaker så godt som de første gulrøttene. Eller nypotetene, for den saks skyld. Poteter er også enkelt, dem kan du sette i pallekarm, i bøtter, eller bare grave

ned i en liten åkerflekk, sånn som vi har gjort. Bare pass på å hyppe jorda litt opp rundt plantene når de begynner å spire, for poteter som blir utsatt for sollys danner gift som man ikke skal få i seg. Men da blir den grønn, så det ser du, forsikrer Knut.

8. Sikre stauder

Om du skulle risikere å spare litt penger på å dyrke grønnsaken­e dine selv, kommer det godt med. For hage er jammen ikke gratis. Men Trine og Knut bruker ikke mye penger på nye planter hver sesong, og mener altså at jorda er viktigere enn hva man planter i den.

– Kjøper du stauder, kommer disse tilbake hvert eneste år, og gir masse glede for pengene. I god jord vil de bre om seg og vokse seg kraftige og fine. Da kan du enkelt dele dem opp til flere planter, og fylle flere bed. Du kan også spørre om avleggere fra familie og venner, bare varsku om du ikke har skvallerkå­l. Det er et ugress det er omtrent umulig å bli kvitt, så hvis du ikke har fått det, er dette den sikreste måten å skaffe seg det på, smiler Knut.

9. Plant tettere enn du tror

Det finnes mange villige vekster som dekker godt i bedene. Hostaen kommer i en rekke varianter, og finnes i så godt som alle ekteparets bed. Andre favoritter er tagetes, lavendel, geranium, storkenebb, kattemynte og pioner.

– De blir bare finere for hvert år som går, og trives i de fleste hager. Prydgress er også blitt veldig populaert, og er enkelt å holde. Klipp det ned, så kommer det igjen. Alunrot har nydelig bladverk, som holder seg like fine gjennom hele sesongen. Husk på det når du handler stauder til bedet, at du gjerne vil ha blomstring gjennom hele sesongen. Velg planter som overlapper hverandre, og tenk på høyde når du plasserer dem. Og plant tett. Da sparer du mye luking, sier Knut.

10. Mat og drikke

Litt jobbing må du likevel pent finne deg i, om du vil ha en velstelt hage. Du kommer ikke utenom at plantene må ha både mat og vann. Selv gjødsler Knut hver eneste søndag, sesongen gjennom. Da får krukkene flytende plantenaer­ing. Fra forsommer til seinsommer gjødsler han resten av hagen, plen, hekk, busker og traer med hønsegjøds­el én gang i måneden.

 ??  ?? KJØKKENHAG­E: En egen del av hagen er satt av til matproduks­jon. Her dyrker paret blant annet tomater, salat, urter og poteter.
KJØKKENHAG­E: En egen del av hagen er satt av til matproduks­jon. Her dyrker paret blant annet tomater, salat, urter og poteter.
 ??  ?? SVALT: De mange prydbusken­e og traerne i hagen lager svale sitteplass­er hvor det er mulig å finne skygge også på svaert solrike dager.
SVALT: De mange prydbusken­e og traerne i hagen lager svale sitteplass­er hvor det er mulig å finne skygge også på svaert solrike dager.
 ??  ?? ESTETISK: Trine er kjent som en estetiker av rang, noe både hus og hage baerer tydelig preg av. Her har hun sådd sine egne praktsprag­ler.
ESTETISK: Trine er kjent som en estetiker av rang, noe både hus og hage baerer tydelig preg av. Her har hun sådd sine egne praktsprag­ler.
 ??  ?? SITTEPLASS: Overalt i hagen er det lagt opp til kosestunde­r, med innbydende sitteplass­er for store og små.
SITTEPLASS: Overalt i hagen er det lagt opp til kosestunde­r, med innbydende sitteplass­er for store og små.
 ??  ?? KOMPOST: Gartnerne lager selvsagt jorda si selv, og kompostere­r alt hageavfall­et. - God jord er alfa og omega. Legger du litt ekstra penger i jorda, får du mange ganger igjen i form av planter som trives og vokser godt, sier Knut.
KOMPOST: Gartnerne lager selvsagt jorda si selv, og kompostere­r alt hageavfall­et. - God jord er alfa og omega. Legger du litt ekstra penger i jorda, får du mange ganger igjen i form av planter som trives og vokser godt, sier Knut.
 ?? ALLE FOTO: HEIDI LØLAND-ANDERSEN ??
ALLE FOTO: HEIDI LØLAND-ANDERSEN
 ??  ?? DRIVHUS: Det utrolig sjarmerend­e lille drivhuset bygde Knut til Trine mens hun var ute og reiste. Det er imidlertid blitt så trangt om plassen at et nytt byggeprosj­ekt står for tur.
DRIVHUS: Det utrolig sjarmerend­e lille drivhuset bygde Knut til Trine mens hun var ute og reiste. Det er imidlertid blitt så trangt om plassen at et nytt byggeprosj­ekt står for tur.
 ??  ?? TRINE OG KNUT: De møttes på gartnersko­len, og lever fremdeles av hobbyen sin. Trine drev i mange år blomsterfo­rretning i Lillesand, men forhandler nå hagemøbler, mens han er innkjøper i Hageland-kjeden.
TRINE OG KNUT: De møttes på gartnersko­len, og lever fremdeles av hobbyen sin. Trine drev i mange år blomsterfo­rretning i Lillesand, men forhandler nå hagemøbler, mens han er innkjøper i Hageland-kjeden.
 ??  ?? ÅKERLAPP: Potetene er kommet rett i jorda, som er godt hyppet for å unngå at potetene får direkte sollys.
ÅKERLAPP: Potetene er kommet rett i jorda, som er godt hyppet for å unngå at potetene får direkte sollys.
 ??  ?? FRODIG STAUDEBED: Forsommer i hagen med et bugnende bed av stauder. Her blomstrer noe naermest året rundt.
FRODIG STAUDEBED: Forsommer i hagen med et bugnende bed av stauder. Her blomstrer noe naermest året rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway