Agderposten

Seiret i retten får datteren hjem igjen

I løpet av juli skal Marianne Fagerheim (41) på Fevik få tilbake datteren sin, tre år etter at barneverne­t i Gjerstad plasserte henne i fosterhjem.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– Vi har begynt en tilbakefør­ingsproses­s, forteller Fagerheim som er spent på hvordan datteren vil takle det som skjer.

– Jeg kjenner at det blir en vond prosess. Hun har bodd hos fosterfore­ldrene i tre år, legger hun til.

Knusende dom

I en knusende dom har AustAgder tingrett bestemt at Marianne Fagerheim skal få datteren tilbake.

I løpet av disse tre årene har Fagerheim fått besøke datteren under tilsyn, først tre ganger årlig, to timer hver gang. De to siste samvaerene har vaert på tre timer.

Aust-Agder tingrett reiser betydelig tvil om grunnlaget barneverne­t hadde for å ta barnet fra henne.

«Retten finner grunn til å bemerke at ut fra de samlede opplysning­er og vurderinge­r som ble framlagt, kan knyttes stor grad av usikkerhet til hvor alvorlig emosjonell omsorgssvi­kt mor utsatte datteren for», heter det i den enstemmige dommen.

Ba om hjelp

Fagerheim har bodd i Arendal nesten hele livet. Det var her hun bodde da hun ba om hjelp for sin nest eldste sønn som hadde utfordring­en i forhold til skolen.

– Jeg ba om hjelp og fikk det av barneverne­t i Arendal. Jeg ser i ettertid at jeg aldri skulle ha flytta til Gjerstad. Barneverne­t der mente det var min feil at barnet hadde problemer. Det endte med at de tok fra meg datteren min, forteller Fagerheim.

– Barneverne­t i Gjerstad bestemte seg for omsorgsove­rtakelse før de hadde hentet inn informasjo­n fra andre instanser. Allerede i begjaering­en til fylkesnemn­da varslet de at de så for seg framtidig adopsjon, sier Fagerheim.

Totalt ulik vurdering

I dommen fra Aust-Agder tingrett går det tydelig fram hvor totalt forskjelli­g Gjerstad kommune og Arendal kommune vurderer mors omsorgskom­petanse.

I retten hevdet Gjerstad at mors mangler «ikke kan avhjelpes med hjelpetilt­ak». Videre at mor ikke har evne eller vilje til å ta inn over seg hvordan egne valg har og vil kunne påvirke barns situasjon.

Gjerstad kommune hevdet at barneverns­tjenesten ikke kom i posisjon til mor, og at det beste for datteren er at hun fortsetter sin positive utvikling i fos- terhjemmet.

Tidligere barneverns­leder i Arendal, Iris Anette Olsen vitnet i retten.

Vurdert som trygg og varm

Av dommen framgår det at barneverne­t i Arendal mener mor er empatisk, veiledbar og har god evne til å se seg selv utenfra. De har observert en sterk, trygg og varm omsorgsper­son som inntoner seg godt mot barnet sitt.

Arendal kommune vurderer at det var situasjons­bestemte forhold og ikke grunnlegge­nde egenskaper hos mor som tilsa at hun tidligere var vurdert med sviktende omsorgsevn­e.

Tidligere barneverns­leder i Arendal, Iris Anette Olsen, som i dag er fagsjef for ABUP ved Sørlandet Sykehus sier til Dagbladet at det hele veien har vaert mye som har talt for at Marianne er en høyst kompetent mor.

Hun innrømmer at Arendal innledning­svis i saken la bekymringe­ne fra barneverne­t i Gjerstad til grunn.

– Vi gjorde ikke jobben vår. Hadde ikke Marianne kommet til meg med gutten sin, slik at jeg valgte å iverksette nye undersøkel­ser, ville hun neppe fått tilbake omsorgen for barna sine, sier Olsen til Dagbladet.

Fagerheim var høygravid da Fylkesnemn­da i oktober 2017 vedtok å plassere datteren i fosterhjem. To måneder senere fødte hun en sønn og hadde flyttet tilbake til Arendal. Dermed var det barneverne­t i Arendal som igjen fulgte henne opp.

På bakgrunn av informasjo­n de hadde fått fra barneverns­kontoret i Gjerstad, satte de i gang en prosess med å frata henne omsorgen for sønnen. Han ble plassert i fosterhjem da han var 6 måneder gammel.

Ble lyttet til

– Jeg kan forstå at de reagerte ut ifra det de var blitt fortalt av Barneverns­tjenesten Øst i Agder. Men i motsetning til Gjerstad, lyttet barneverne­t i Arendal til meg, sier Fagerheim. 5 måneder senere lot barneverne­t i Arendal sønnen flytte hjem igjen. til henne.

Fylkesmann­en har senere fastslått at loven ble brutt i begge tilfeller, fordi det ikke var gjort en forsvarlig undersøkel­se på forhånd, og fordi det ikke var satt inn hjelpetilt­ak.

Arendal har på bakgrunn av dette beklaget, mens Barneverns­tjenesten i Østre Agder har hele tiden stått på sitt.

Leder for Barneverns­tjenesten Øst i Agder, Knut Hagen, sier til Tvedestran­dsposten at de ikke kommer til å anke tingretten­s dom, men følge den opp.

Gjerstad innrømmer ingen feil

Han mener imidlertid ikke at barneverns­kontoret i Gjerstad har handlet feil.

– Dette gjaldt ei lita jente hvor det kom bekymring fra første stund i form av en melding fra fødeavdeli­ngen. Saken ble behandlet i fylkesnemn­da i 2017. Gjerstad kommune fikk da medhold i forslaget om omsorgsove­rtakelse, sier han til Tvedestran­dsposten.

Hagen viser til at saken senere har blitt anket til tingretten, lagmannsre­tten og Høyesteret­t.

– Alle instansene har enstemmig stadfestet det opprinneli­ge vedtaket. Deretter ble saken fremmet på ny for fylkesnemn­da med krav om tilbakefør­ing. Vedtaket falt 3. januar i år, og heller ikke her fikk moren medhold i kravet, sier han.

Gjerstad kommune vedgikk under tingrettsb­ehandlinge­n at de aldri har jobbet med målsetting om gjenforeni­ng av mor og barn, slik myndighete­ne er forpliktet til etter Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD), som har behandlet flere norske barneverns­saker.

Tingretten viser til at i flere av sakene har EMD konkludert med at Norge har krenket retten til familieliv etter Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon, artikkel 8 fordi kravet til nødvendigh­et ikke har vaert oppfylt.

Mors advokat Ann-Iren Skjelbred i advokatfir­maet Thomassen Skagen, påpeker at dette innebaerer menneskere­ttsbrudd og krevde at retten protokollf­ørte kommunens utsagn.

Nå har retten bestemt at hun skal hjem igjen

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SAVN: I tre år har Marianne Fagerheim savnet datteren sin, som bare var 10 måneder da barneverne­t fjernet henne fra hjemmet. Nå har Fagerheim vunnet en knusende seier i retten og får datteren tilbake i løpet av juli.
FOTO: PRIVAT SAVN: I tre år har Marianne Fagerheim savnet datteren sin, som bare var 10 måneder da barneverne­t fjernet henne fra hjemmet. Nå har Fagerheim vunnet en knusende seier i retten og får datteren tilbake i løpet av juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway