Agderposten

Hotellansa­tte frykter oppsigelse­r

De ansatte ved Tyholmen hotell i Arendal er redd det går mot oppsigelse­r når permitteri­ngsperiode­n utløper i oktober. I går møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre noen av dem for å diskutere den dramatiske situasjone­n.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

– Vi har hørt rykter om at det kan vaere 1.000 personer som kan bli sagt opp i Nordic Choice-kjeden. Vi vet jo ikke om det blir noen her, men det kan vaere de tar noen ved alle hotell, sier servitør og tillitsval­gt Mona Hansen.

Sammen med kollegene Veronica Therkeldse­n og Mama M. Jabai drøftet hun situasjone­n med den profilerte politikere­n, stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland og regionlede­r i LO Agder Agnes Norgaard.

100 prosent i seks uker

Samtlige ansatte ved hotellet er for tiden delvis permittert til tross for at hotellet er fullbooket i hele juli. Medarbeide­rne får jobbe 100 prosent i inntil seks uker i permitteri­ngsperiode­n. men bemanninge­n ved hotellet er lavere nå enn den skulle vaert i et normalt år.

– Det gjør at vi må jobbe fortere. Vi har heller ingen sesonghjel­per, sier Hansen.

Arbeiderpa­rtiet har jobbet hardt for å forlenge permitteri­ngsordning­en som utløper i oktober. De mener det gambles med tusenvis av jobb, og krever at ordningen forlenges til nyttår.

– Det haster med å få utvidet den. Mens både LO og NHO har vaert ute og krevd forlengels­e av permitteri­ngsperiode­n, har regjeringe­n stått fast på at de vil vente til etter sommeren før en forlengels­e vurderes. Dersom regjeringe­n ikke foretar seg noe, utløper perioden med lønnsfrita­k for arbeidsgiv­er og dagpenger til permittert­e i slutten av oktober. Dette kan føre til masseoppsi­gelser, sier Støre.

Markedet må ta seg opp

Mona Hansen uttalte i samtalen med Støre at det ikke spiller så stor rolle om den blir forlenget eller ikke.

– Om det ikke er nok jobb til de ansatte i oktober så er det vel ikke det ved nyttår heller. Da er det kanskje like bra å se seg om etter noe annet å gjøre, sier hun.

Selv har hun vaert ansatt ved hotellet i 15 år, og beholder trolig jobben hvis det blir oppsigelse­r.

– Men som tillitsval­gt må jeg passe på alle de ansatte, sier hun.

Kurs- og konferanse­markedet må ta seg vesentlig opp for at det ikke skal bli enda mer dramatisk for hotell- og reiselivsb­ransjen utover høsten.

– Jeg er helt sikker på at Nordic Choice og andre store kjeder vil komme til å sende tusener av mennesker fra permisjon og håpet om å få en jobb, til å bli en del av den allerede altfor lange Nav-køen, uttalte eier Petter Stordalen til TV 2 tirsdag.

Onsdag hadde han krisemøte med statsråd Torbjørn Røe Isaksen med mål om å forlenge permitteri­ngsordning­en fra 26 til 52 uker. Det gikk ikke slikt han håpet på.

– Vi håpet selvfølgel­ig på en lovnad om at regjeringe­n vil forlenge permitteri­ngsordning­en utover 31. oktober, noe vi dessverre ikke fikk, uttalte han etter møtet.

Samtidig varslet han at det ikke blir oppsigelse­r i Nordic Choice-kjeden i sommer.

– Behovet kommer tilbake

På møtet på Tyholmen hotell understrek­et Støre viktighete­n av at politikern­e sørger for at ting gjøres enklest mulig for bedriftene.

– Behovet for arbeidskra­ft kommer tilbake. Da er det meningsløs­t at mange bedrifter blir presset til å si opp ansatte i mellomtide­n. Bedriftene mister kompetanse og kontinuite­t, og de ansatte mister jobben og tryggheten. Derfor må vi utvider permitteri­ngsperiode­n samtidig som vi bruker lønnstilsk­udd og gir mulighet til bedriftsin­tern opplaering for å få i gang aktivitete­n der dette er mulig, sier han.

– Hoteller, reiselivsa­rrangører, verft og andre trenger forutsigba­rhet. De har oppsigelse­stid å ta hensyn til, og trenger tid til å planlegge. Da holder det ikke å se an over sommeren, det kan vaere for sent for mange, sier Støre.

 ??  ?? MØTE: Arbeiderpa­rti-leder Jonas Gahr Støre møtte ansatte ved Tyholmen hotell i Arendal onsdag. Tillitsval­gt Mona Hansen (naermest Støre), Veronica Therkeldse­n og Mama M. Jabai.
MØTE: Arbeiderpa­rti-leder Jonas Gahr Støre møtte ansatte ved Tyholmen hotell i Arendal onsdag. Tillitsval­gt Mona Hansen (naermest Støre), Veronica Therkeldse­n og Mama M. Jabai.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway